korzen16 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Jedyne co przychodzi mi do głowy to błąd odczytu Blg końcowego, chociaż po tej ilości warek nie podejrzewam Cię o taki szkolny błąd. Gdyby to przydarzyło się mi i miałbym pewność odczytów początkowych i końcowych, to nie pozostaje nic innego jak infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonZ Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 To ja się zapytam nie czy będą z tego granaty ale po jakim czasie mogą one powstać. Otóż zrobiłem RIA. Wyszło 15,5Blg w ilości 15L zamiast 20L 12,5 BLg jak to było w przypadku poprzedniego warzenia. Piwo odfermentowało do 4Blg po miesiącu na cichej, rozlałem do butelek z cukrem w ilości 185g/0,5L gorącej wody. Zorientowałem się o tym przy wczorajszym rozlewie browna, że użyłem cukru w ilości przeznaczonej na 20L a nie na 16L które mi wyszło przy rozlewie. Obecnie butelki trzymam w piwnicy gdzie jest jakieś 15 stopni, może mniej. Piwo jest w butelkach głównie po kasztelanie i tyskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Wyszło mi nagazowanie na poziomie 3,9łv/v (5,8g/butelkę) - dość wysoko, ale butelki powinny wytrzymać, no chyba, że miałeś do tego niedofermentowanie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonZ Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 raczej na słodko poszło bo to była pierwsza warka na kociołku, dłużej było na temperaturach ponad 68C po 4 dniach na burzliwej zeszło do 5 Blg i tyle trzymało przez miesiąc na cichej, drożdże z Muntonsa są strasznie słabe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi