Sizla Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Słód Pale Ale 2,5 kg Strzegom Słód Heidelberg 2,5 kg Niemcy Słód Kawowy 500 EBC 0,25 kg Słód Black of Black 0,25 kg Słód Aroma 100EBC 1 kg Słód Zakwaszający 0,125 kg Niemcy co myślicie o takim zestawie ? coś byście dodali / zmienili ? co myślicie o dodaniu odrobiny słodu dymionego ? chciałbym z tego zrobić ~18* BLG z dodatkiem przypraw : gożdziki , kardamon , anyż , kolendra , imbir , cynamon , rodzynki , figi ( może ) jakie drożdze polecacie do takich słodów ?? jak polecacie nachmielić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 A co chcesz żeby Ci wyszło? Chociaż moim zdaniem obojętnie co, to za dużo ciemnych słodów. Jeszcze do tego dymiony, przyprawy i będziesz wodą rozcieńczał, żeby się dało wypić Sizla 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 18 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 dymiony to tylko tak się zastanawiam hmmm chciałbym zeby to była taka wariacja na temat piwa świątecznego , zeby było to cięźkie mocne piwo o bogatym przyprawowym , kożennym smaku właśnie tak jak napisałeś - zeby trzeba było rożcięczać tyle ze w tym " dobrym " sensie nie chce zeby to było piwko którego walniesz 2-3 kufle tylko takie co wypijasz 0,3 i masz dosyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy_jb Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 (edytowane) Zakwaszający bym wywalił bo przy takiej ilości karmelowych i palonych jest imho bez sensu, zwłaszcza w ciemnym piwie (a takie Ci wyjdzie). Napisz jak planujesz zacierać. Domyślam się że to będzie górna fermentacja więc polecam drożdże T-58 bo są dobre do piw z przyprawami, ew. standardowo S-04 albo US-05 chociaż do tak mocnego piwa możesz też użyć S-33. Jeśli słód dymiony (wędzony) to nie za dużo, może jakieś 300-500g na 20 l, żeby nie zabić aromatów innych słodów. Co do chmielenia to zgadując że celujesz w 20l polecam około 30-40 g na 60 minut Marynki albo Perle przy czym ja osobiście wolę ten drugi. Jeśli chcesz wyraźną goryczkę i smak chmielu to nachmiel tak: 40g na 60 minut, 20 g na 15 minut, 20 g na 1 minutę (czyli w momencie wyłączenia palnika). Do takiego piwa zdecydowanie polecam niemiecki Perle (wyrazista ale zaokrąglona, stonowana goryczka) ew. Marynkę albo zamiennie jakieś aromatyczne na 15 minut i 1 minutę. Co do chmieli aromatycznych to używanie lubelskiego (albo Saaza) na smak (10-20 minut) da Ci prawdopodobnie trawiaste posmaki więc do takiego piwa nie polecam, raczej jakieś szlachetne niemieckie (Hallertau Tradition, Hersbruecker) albo angielskie (Fuggles albo jeszcze lepiej Challenger). Jeśli nie chcesz silnej goryczki i wyczuwalnego chmielu to nachmiel tak: 25 g na 60 minut, 15 g na 30 minut i bez dodatku na smak (10-20 minut) i aromat (10-0 minut). Edytowane 18 Listopada 2013 przez jimmy_jb Sizla 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 18 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 tak na 25L planuje drożdże myślałem spróbować BRITISH ALE M07 Mangrove Jack's choć T 58 brzmią nieźle i tanio OK , zakwaszający wywalam Co do dymionego to myślisz ze warto dodać te 250 g? czy dać sobie spokój ? chmiel lubelski mam pod dostatkiem i granulat i szyszki mam jeszcze nagets amerykański goryczkowy jak bym dał 20g nagets na 60 20g nagets na 30 i dokupił bym tego perle lub marynke na ostatnie powiedzmy 5 minut ? wolał bym zużyć lubelski al ejak piszesz z enie pasuje to już wole kupić nowy i miec lepsze piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Ale wiesz, że do Świąt Ci się nie uleży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Chmiel nagets to jakaś nowa odmiana z mc Donalda? przepraszam za offtop, chodziło zapewne o nugget. Sizla 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy_jb Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 (edytowane) tak na 25L planuje drożdże myślałem spróbować BRITISH ALE M07 Mangrove Jack's choć T 58 brzmią nieźle i tanio OK , zakwaszający wywalam Co do dymionego to myślisz ze warto dodać te 250 g? czy dać sobie spokój ? chmiel lubelski mam pod dostatkiem i granulat i szyszki mam jeszcze nagets amerykański goryczkowy jak bym dał 20g nagets na 60 20g nagets na 30 i dokupił bym tego perle lub marynke na ostatnie powiedzmy 5 minut ? wolał bym zużyć lubelski al ejak piszesz z enie pasuje to już wole kupić nowy i miec lepsze piwko T-58 są przede wszystkim bardzo szybkie: z 14 Blg sfermentowały mi do 3 Blg w ciągu trzech dni (piwo zacierane na średnio - głównie w 67 stopniach). Mocniej odfermentowane piwo moim zdaniem szybciej dojrzeje więc jeśli chcesz mieć pijalną 18-tkę na święta to jak najbardziej polecam te drożdże. Z dymionym Ci średnio pomogę bo sam go nie używałem. Jednakże w piwach znajomych jego obecność (nawet w niewielkich ilościach) była zazwyczaj dominującą a to dość charakterystyczny i trudny do przyswojenia aromat więc ja na Twoim miejscu zostawiłbym go na inne piwo - takie o trochę mniej zróżnicowanym zasypie. Perle na 5 minut nie da zbyt intensywnego aromatu chyba że wrzucisz go dużo (tak około 30g). Tu masz ciekawe opracowanie o niemieckich chmielach: http://hallertauerho...komplett-05.pdf (o Perle jest na 58 stronie) a tutaj ogólnie o chmielach: http://charlesfaram....s/hop-varieties http://beerlegends.com/perle-gr-hops Nie to że Lubelski całkiem nie pasuje, to jest bardzo dobry chmiel, ja go doceniam i dość często używam ale właśnie popijam sobie swojego czerwonego lagera, do którego (na 10l warkę 12,5 Blg) poszło 10g Lubelskiego na 15 min i jego smak jest dość wyraźny i mocno trawiasty. W pilsach i jasnych ale mi pasuje ale moim zdaniem do piw ciemnych lepiej użyć czegoś innego, bardziej stonowanego. Jednakże taki kontrujący akcent może fajnie zagrać więc po prostu zrób jak uważasz. PS. A z goździkami uważaj, są bardzo intensywne. Edytowane 19 Listopada 2013 przez jimmy_jb Sizla 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 świetne linki ! nie miał byś przypadkiem czegoś o słodach podobnego do tego pierwszego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy_jb Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Tu trochę jest: http://www.beercolor.com/malt_descriptions.htm tutaj masz fajną tabelkę porównawczą: http://www.homebrewtalk.com/wiki/index.php/Malts_Chart a tutaj nawet po polsku: http://www.piwo.org/topic/1327-charakterystyka-slodow-dostepnych-w-polsce/ Sizla 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się