PariiSG Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Witajcie, w niedzielę butelkowałem Imperial India Pale Ale. Pierwszy raz na cichą wsypałem ok. 80g chmielu. Tu pojawia się moje pytanie, czy to normalne, że w butelce latają mało przyjemne kłębki? Czy to może zaszkodzić jakości piwa? Dodam jeszcze, że miałem problem już podczas nalewania piwa do butelek, w trakcie zapchała mi się rurka z zaworkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Po cichej z chmieleniem na zimno trzeba pozbyć się tego chmielu - najłatwiej chyba naciągając wygotowaną skarpetkę pończochową na koniec węża, przy pomocy którego zlewasz piwo do pojemnika z którego prowadzisz rozlew. Niektórzy używają torebek do zaparzania herbaty i sobie chwalą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Heh wygląda to jak jacyś obcy. Poczekaj, aż to opadnie na dno, przed piciem zawsze piwo w lodówce potrzymaj no i nalewaj ostrożnie :-) Popełniłem podobny błąd w moim IPA. Grubsze cząstki opadły mi na dno dzięki wychładzaniu, drobniejsze znalazły się w butelkach. Najlepiej tak jak Jaras zaleca. Przepuścić to przez rajstopę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Ja do odfiltrowania chmielin przed butelkowaniem używam małego druciaka kuchennego (takiego do mycia garów). Wyparzam go kilkukrotnie, nakładam na wężyk (sam się trzyma) i zanurzam w zielonym piwie. Wynalazki typu pończochy nie zdały u mnie egzaminu, szybko się zapychały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Trzeba pończochę na wylocie wężyka zakładać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PariiSG Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Dzięki za rady, ostatnio moje AIPA nie miało problemów jak zlewałem z cichej więc myślałem, że nie będzie problemu. Następnym razem skorzystam z pończochy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Czy jest szansa, że po krótkim lagerowaniu te kłaki opadną? Zamierzam kolejną warkę chmielić na zimno, a mam lodówkę, w której mógłbym zbić jej temperaturę na koniec. Ktoś próbował w ten sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Ja robiłem. Jak pisałem wyżej, większe cząsteczki opadły na dno przy stosowaniu niskich temperatur, ale drobnica unosiła się w piwie. Dałem tylko 50 g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Polecam klarowanie żelatyną - pomaga skleić te małe drobinki chmielu na dnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się