Skocz do zawartości

Szwagrowe


kristo

Rekomendowane odpowiedzi

55#Rauchbier

post-5261-0-30319900-1395690364_thumb.jpg

14 BLG

24 IBU

 

Zasyp:

 

Wędzony Bestmalz - 2,50 kg

Wędzony CastleMalting - 2 kg

Strzegom Monachijski II - 800 g

Karmelowy 30 - 200 g

KArmelowy 150 - 120 g

Karmlowy 600 - 100 g

Czekoladowy ciemny 1200 - 70 g

 

Chmiele

 

Perle 50 g - 60 min

 

Drożdże:

 

German Ale (gęstwa)->zmiana na Scottisch Ale

 

Zacieranie:

 

52C - 10 min

68C - 90 min

72C - 20 min

75C - 15 min

 

 

Niestety warka 53#Kolsch wyszła sama apteka, zjebany smak i cała gestwa w kanał. Zmiana planów piwo pójdzie na fermentacje na scotisch ale.

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

56#Rauchbock

post-5261-0-43941000-1395690428_thumb.jpg

16,5 BLG

23 IBU

 

Zasyp:

 

Wędzony Bestmalz - 2,15 kg

Wędzony CastleMalting - 1,60 kg

Strzegom Monachijski II - 1,20 kg

Strzegom Monachijski I - 600 g

Melanoidynowy - 500 g

Karmelowy 30 - 300 g

Karmelowy 150 - 150 g

Karmelowy 300 - 150 g

Karmelowy 600 - 100 g

 

 

Chmiele

 

Northern Brewer 20 g - 60 min

Northern Brewer 10 g - 30 min

 

 

Drożdże:

 

Scottish Ale (gestwa)

 

Zacieranie:

 

52C - 10 min

68C - 70 min

72C - 20 min

75C - 15 min

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

57#Bitter

post-5261-0-35399500-1395690512_thumb.jpg

10,6 BLG

37 IBU

 

Zasyp:

 

Pale Ale Perle - 4 kg

Karmelowy 150 - 400 g

Specjal B - 150 g

Brown - 80 g

 

Chmiele

 

Northern Brewer 30 g - 60 min

East Kent Goldings 18 g - 15 min

East Kent Goldings 19 g - 5 min

 

 

Drożdże:

 

Mangrove Jack Burton Union

 

Zacieranie:

 

52C - 10 min

68C - 60 min

72C - 20 min

75C - 15 min

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

58#Mild

post-5623-0-87764000-1395678375_thumb.jpg

 

9,1 BLG

22 IBU

 

Zasyp:

 

Strzegom Pale Ale - 3 kg

Strzegom karmelowy 150 - 300 g

Płatki owsiane - 200 g

Strzegom karmelowy czerwony - 150 g

Czekoladowy ciemny - 120 g

 

Chmiele

 

Northern Brewer 20 g - 60 min

 

Drożdże:

 

Mangrove Jack's M10 Workhorse (suche)

 

Zacieranie:

 

52C - 10 min

70C - 60 min

72C - 20 min

75C - 15 min

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

59#Weizen

post-5623-0-60950900-1395569033_thumb.jpg

11,9 BLG

10 IBU

 

Zasyp:

 

Castle Malting Pszeniczny - 2,5 kg

Optima Pilzneński - 2 kg

 

Chmiele:

 

Spalter Select 20 g - 60 min

 

Drożdże:

 

Mauribrew Weiss (suche)

 

Zacieranie:

 

45C - 60 min pszeniczny

68C - 60 min dodany pilzneński

72C - 20 min

75C - 15 min

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

60# Chocolate Robust Porter

post-5623-0-92531000-1396164935_thumb.jpg

14,8 BLG

42 IBU

 

Zasyp:

 

Castle Malting Pale Ale - 4,5 kg

Brown - 300 g

Płatki owsiane - 300 g

Karmelowy 30 - 300 g

Carafa II Specjal - 160 g

Karmelowy 150 - 160 g

Karmelowy 300 - 150 g

Karmelowy 600 - 150 g

 

 

Kakao 90 g - gotowanie

 

Chmiele:

 

Warrior 30 g - 60 min

 

Drożdże:

 

Mangrove Jack`s M10 Workhorse

 

Zacieranie:

 

52C - 10 min

67C - 60 min

72C - 20 min

75C - 15 min

 

Przebieg temperaturowy fermentacji (190 godzin)

post-5623-0-72743500-1396771721_thumb.jpg

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

61#California Common

post-5623-0-83579500-1397043686_thumb.jpg

12,5 BLG

38 IBU

 

Zasyp:

 

Optima Pilzneński - 3,5 kg

Pale Ale Perle -1 kg

Castle Malting Pale Ale - 0,5 kg

Special Roast - 215 g

Special B - 200 g

 

Chmiele:

 

Warrior 10 g - 60 min

Topaz 15 g - 20 min

Mosaic 15 g - 10 min

Mosaic 15 g - 5 min

Mosaic 20 g - 0 min

Pacific Gem 50 g - na zimno 5 dni

 

Drożdże:

 

Mangrove Jack`s M10 Workhorse

 

Zacieranie:

 

52C - 10 min

67C - 60 min

72C - 20 min

75C - 15 min

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

62#Blond

post-5623-0-95316200-1398201684_thumb.jpg

12 BLG

26 IBU

 

Zasyp:

 

Optima Pilzneński - 4 kg

Ryż - 1 kg

 

Chmiele:

 

Warrior 10 g - 60 min

Warrior 5 g - 20 min

Mosaic 10 g - 10 min

Pacific Jam 15 g - 5 min

Pacific Jam 15 g - 0 min

Mosaic 40 g na zimno 5 dni

Drożdże:

 

Mangrove Jack's Workhorse

 

Zacieranie:

 

52C - 10 min

68C - 60 min

72C - 20 min

75C - 15 min

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do warki poszły chmiele na zimno. Przez pomyłkę do warki #61 trafiło 50 g Pacific Jam, a do warki #62 40 g Mosaica. Miało byc na odwrót ale browar to nie apteka :P

Oj tam. Tak widocznie miało być

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U nas po fermentacji Risa to drozdzy było na deklu wiecej niz na dnie fermentora :)

Ja już byłem dzisiaj z wizytą w NOMI, zmieniłem dekiel na taki z dziurką wężyk do środka a druga do słoika z wodą :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

63#Belgian Pale Ale

post-5261-0-11854100-1399494685_thumb.jpg

13,4 BLG

29 IBU

 

Zasyp:

 

Optima Pilzneński - 4 kg

Strzegom Monachijski I - 1 kg

Aroma - 250 g

Biscuit - 200 g

 

Chmiele:

 

Northern Brewer 18 g - 60 min

Spalter Select 30 g - 30 min

 

Drożdże:

 

Trappist High Gravity

 

Zacieranie:

 

52C - 10 min

62C - 20 min

72C - 40 min

75C - 15 min

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.