kristo Opublikowano 25 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 (edytowane) 128#Wędzony Ris22,5 BlgZasyp:Pilzneński - 5 kg Monachijski - 3,5 kgPilzneński wędzony bukiem DIY - 2,5 kgKarmelowy 150 - 400 gKarmelowy 300 - 500 g Jęczmień palony - 700 gChmiele:Iunga (10 AA) 60 g - 60 minDrożdże:FM W Szkocką Kratę gęstwaZacieranie:68C - 60 min72C - 15 min76C - 5 min Wyszło 21 litrów . Dodatkowo 17 litrów wysłodek 11 Blg na tych samych drożdzach. 29.04 Zlane do butelek 0,3, zeszło do 5 Blg. Edytowane 30 Kwietnia 2017 przez kristo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 129#IIPA18,8 BlgZasyp:Pilzneński - 9 kg Carapils - 500 g Karmelowy 30 - 500 g Chmiele:Iunga (12 AA) 80 g - 60 min Centennial (9,5 AA) 30 g - 15 min Cascade (7 AA) 30 g - 15 min Centennial (9,5 AA) 30 g - 10 min Cascade (7 AA) 30 g - 10 min Citra (12 AA) 30 g - 5 min Chinook (13 AA) 30 g - chłodzenie Drożdże:Gozdawa West CoastZacieranie:67C - 60 min72C - 15 min76C - 5 min Na zimno będzie po 50 g Citry, Cascade, Centennial. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 130#Weselne 1.012,8 BlgZasyp:Pilzneński - 5,5 kg Jęczmień niesłodowany - 1 kg Karmelowy 30 - 500 g Brown - 200 g Karmelowy 150 - 200 g Palony jęczmień - 150 g Chmiele:Iunga (12 AA) 25 g - 60 min EKG (5 AA) 50 g - 10 min Drożdże:FM W szkocką kratęZacieranie:70C - 60 min72C - 15 min76C - 5 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 131#Weselne 2.012 BlgZasyp: Pszeniczny - 2,5 kgPilzneński - 1,8 kg Karmelowy jasny - 300 g Chmiele:Iunga (12 AA) 15 g - 60 min Rakau (11 AA) 10 g - 10 min Centennial (10 AA) 20 g - 5 min Centennial (10 AA) 20 g - 0 min Drożdże:US 05Zacieranie:68C - 60 min72C - 15 min76C - 5 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 132#Saison13,8 Blg 15 IBUZasyp:Pilzneński - 8,5 kg Monachijski - 0,5 kgPszeniczny - 0,5 kgKarmelowy 30 - 400 gChmiele:EKG (5 AA) 50 g - 60 min EKG (5 AA) 20 g - 10 min Drożdże:FM 21 Odkrycie sezonu WLP590 French SaisonZacieranie: 67C - 60 min72C - 15 min76C - 5 min Wyszło: 19 i 22 litry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 28 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2017 133#Imperialny Saison22 Blg Zasyp:Pilzneński - 10 kg Monachijski - 1 kgJęczmień niesłodowany - 1 kgKarmelowy 30 - 500 gChmiele:EKG (5 AA) 80 g - 60 min Curacao 40g - 15 min Drożdże:FM 21 Odkrycie sezonu Zacieranie: 68C - 60 min72C - 15 min76C - 5 min Wyszło 22 i 17 litrów wysłodek 12 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 (edytowane) 134#Lambik12 Blg Zasyp:Pilzneński - 5 kg Jęczmień niesłodowany - 3 kgChmiele:EKG (5 AA) 15 g - 60 min Drożdże: Yeast Bay Brussels Brettanomyces Blend Zacieranie: 65C - 60 min72C - 15 min76C - 5 min Ostatnia warka sezonu, było fajnie nic nie skisło Edytowane 2 Czerwca 2017 przez kristo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 ile litrów 12 Blg Ci wyszło z tego zasypu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Wyszło jakieś 33 litrów. Nie chciało nam się kleikować jęczmienia, wrzuciliśmy wszystko na raz. Normalnie z zasypu 8 kg wychodzi ok. 40 litrów 12-stki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 28 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 (edytowane) 135#Mild10 Blg Zasyp:Pilzneński - 5,5 kgJęczmień niesłodowany - 0,5 kgKarmelowy jasny - 400 g Kawowy - 350g Karmelowy 300 - 150gChmiele:No name 19 g - 60 min (w trakcie czyszczenia magazynów znaleźliśmy dwa woreczki chmielu z wyblakłymi etykietami) No name 20 g - 60 min Lubelski 40g - 5 min Drożdże:M79 Burton Union FM12 W Szkocką Kratę Zacieranie: 65C - 60 min72C - 15 min76C - 5 min Wyszło 21 i 22 litrów. Edytowane 9 Lutego 2018 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 4 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 136#Smoked Stout13,5 Blg Zasyp:Wędzony Steinbach - 5 kg Pilzneński - 2 kgJęczmień niesłodowany - 1 kg Płatki owsiane - 400 gCzekoladowy jasny 400 - 400 g Czekoladowy 1200 - 400g Palony jęczmień - 400gChmiele: Iunga 50g - 60 min Drożdże:M79 Burton Union FM12 W Szkocką Kratę /M79 Burton Union Zacieranie: 66C - 60 min72C - 15 min76C - 5 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 30 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 (edytowane) 137#Milk Stout13,5 Blg ; Zasyp: Pale Ale - 8,5 kg Czekoladowy 1200 - 500g Palony jęczmień - 500gChmiele: Iunga 50g - 60 min Drożdże:M79 Burton Union M15 Empire Ale FM12 W Szkocką Kratę /M79 Burton Union Zacieranie: 52C- 10 min 67C - 60 min72C - 15 min76C - 5 min Edytowane 24 Marca 2018 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 30 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 137#Milk Stout13,5 Blg ; Zasyp: Pale Ale - 8,5 kg Czekoladowy 1200 - 500g Palony jęczmień - 500gChmiele: Iunga 50g - 60 min Drożdże:M79 Burton Union M15 Empire Ale FM12 W Szkocką Kratę /M79 Burton Union Zacieranie: 52C- 10 min 67C - 60 min72C - 15 min76C - 5 min A jednak... Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 30 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 @Raczek Tu się nie bierze jeńców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 29 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 (edytowane) 138#Newcastle Brown Ale10,9 Blg ; 34 IBU; 4% Alk. Zasyp: Pale Ale - 6 kg Brown - 800g Karmelowy 150 - 400g Czekoladowy 400 - 200gChmiele: Iunga 50g - 60 min Drożdże: FM12 W Szkocką Kratę Zacieranie: 52C- 10 min 70C - 60 min72C - 15 min76C - 5 min warkę 45 l. rozdzielono na dwa fermentory Edytowane 9 Lutego 2018 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 (edytowane) 139#APA11,5 Blg ;35 IBU; 5,9 alk. Zasyp: Pale Ale - 6 kg Pszeniczny - 1 kg Karmelowy 30 - 500gChmiele: No name 50g - 60 min Chinook 25g - 10 min Centennial 15g - 5 min Cascade 15g - 0min Dodatki: Skórka pomarańczy 60g - 0 min Drożdże: US 05 Zacieranie: 52C- 10 min 68C - 60 min72C - 15 min76C - 5 min warkę 45 l. rozdzielono na dwa fermentory Dodatki na zimno: I fermentor - Citra 30g - (3x po 10g) - II fermentor - Ahtanum 30g - (3x po 10g) ; - skórka pomarańczy zalana spirytusem 35g Edytowane 24 Marca 2018 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 6 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 (edytowane) 140#Miętowe Ale12,5 Blg ; Zasyp: Pale Ale - 7 kg monachijski - 1 kg Bursztynowy - 500g Dodatki: Herbata Miętowa 15 saszetek - 5 minChmiele: Iunga 50g - 60 min Citra 35g - 5 min Centennial 15g - 5 min Cascade 15g - 5min Drożdże: W Szkocką kratę I i II fermentor US 05 - III fermentor Zacieranie: 52C- 10 min 68C - 60 min72C - 15 min76C - 5 min Edytowane 24 Marca 2018 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 24 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 (edytowane) 141# Citra Lager/APA12,5 Blg ; Zasyp: Pilzneński - 5,5 kg Pale Ale - 2,5 kg Carapils - 500g Chmiele: Chinook 30g - 60 min Ahtanum 30g - 60 min Citra 15g - 5 min Citra 15g - 0min Citra 15 g - za zimno do II fermentora Drożdże: (warkę podzielono na dwa fermentory) Bavarian Lager - I fermentor (ok 25l.) US 05 - II fermentor (ok 22l.) Zacieranie: 52C- 10 min 68C - 60 min72C - 15 min76C - 5 min Edytowane 24 Marca 2018 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 24 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 (edytowane) 142#Polskie Ale12 Blg ; Zasyp: Pale Ale - 2,7 kg Monachijski - 2,4 kg Jęczmień niesłodowany - 1,1 kg Pszeniczny - 1 kg Karmelowy 30 - 1 kg Bursztynowy - 750g Chmiele: Oktawia 45g - 60 min Oktawia 15g - 10 min Oktawia 15g - 5 min Drożdże: US 05 Zacieranie: 52C- 10 min 68C - 60 min72C - 15 min76C - 5 min Edytowane 24 Marca 2018 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 24 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 (edytowane) 143#Porter/mild21,5 Blg ; Zasyp: Monachijski - 6,4 kg Jęczmień niesłodowany - 1,5 kg Wiedeński - 1,8 kg Pale Ale 1 kg. Karmelowy 150 - 600 g Bursztynowy - 500 g Karmelowy 300 - 500 g Czekoladowy 400 - 800 g Monachijski palony (żywiecki) - 250 g Brzeczkę podzielono na dwa gary: I - 21,5 plato 25 l.; i wysłotki 11 blg -20l. Chmiele: Marynka 70g - 60 min (I Porcja) Marynka 15g - 60 min (wysłotki) Drożdże: Bavarian lager (gęstwa) Super High Gravity (starter) Zacieranie: 52C- 10 min 68C - 60 min72C - 15 min76C - 5 min Edytowane 21 Stycznia 2020 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 20 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 (edytowane) 147#Amerykańska Pszenica Wariacje12,9 BLG ~ 33 IBUZasyp:Pszeniczny - 5 kg Pale Ale - 3,6 kg Karmelowy 30 - 250 g Chmiele:Iunga (10 AA) 15 g - 60 min Chinook (11 AA) 20g - 30 min Loral (11 AA) 20 g - 10 min Loral (11 AA) 20 g - 5 min Loral (11 AA) 10 g - chłodzenie Citra (13,5 AA) 30 g - chłodzenieDrożdże:M42 New World Strong Ale I fermentor US-05 II fermentor Zacieranie:52C- 10 min66C - 70 min 72C - 15 min 76C - 5 min Na zimno do jednego wiadra poszła 30 g Citry, a do drugiego 15 g Citry, 20 Lubelskiego szyszka zbiór 2019 i 6 listków kafiru.ło 02.02.2020 - zlano do kega i butelek, odfermentowało 4 bld na M42, 3,5 blg na US05 Edytowane 2 Lutego 2020 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 (edytowane) 148#Dark Mild10,9 BLG ~ 18,5 IBUZasyp:Pale Ale - 5,5 kg Karmelowy 600 - 800 g Monachijski - 500 g Chmiele:Iunga (10 AA) 20 g - 60 min Sovereigh (6 AA) 30g - 10 min Drożdże:M42 New World Strong Ale I fermentor US-05 II fermentor Zacieranie:52C- 10 min66C - 70 min 72C - 15 min 76C - 5 min 02.02.2020 zlane do butelek i kega - odfermentowane do 4 na M42, i 3 na US05 Edytowane 2 Lutego 2020 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 2 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2020 (edytowane) 149#Wee Heavy22 BLG ~ 40 IBU 148# Wysłodki Scottish Ale13 BLG ~ 23 IBUZasyp:Pale Ale - 5,5 kg Whisky (Weyerman) - 3 kg Karmelowy 150 - 700 g Karmelowy 600 - 150 g Chmiele do Wee Heavy:Iunga 2017 (11 AA) 40 g - 60 min Iunga 2018 (8,4 AA) 40 g - 60 min Chmiele do Scottish Ale:Oktawia (7,8 AA) 30 g - 60 min Drożdże:M42 New World Strong Ale I fermentor - Wee Heavy US-05 II fermentor - Scottish Ale Zacieranie:52C- 10 min66C - 65 min 72C - 15 min 76C - 5 min Wysłodki zlane 20 .02.2020 zeszły do 4 blg Wee Heavy zlane 29.03.2020 odfermentowanie do 7 blg Edytowane 30 Marca 2020 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 20 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 (edytowane) 150#Dry Stout BLG-14 ~ IBU-20 Zasyp:Pale Ale - 5,5 kg Monachijski typ II (Weyerman) - 1,5 kg Palony jęczmień - 700g na ostatnie 10 min zacierania Czekoladowy 1200 - 400g Chmiele:East Kent Golding 2017 (4,5 AA) 70 g - 60 min Drożdże:M42 New World Strong Ale Zacieranie:52C- 10 min67C - 90 min 72C - 15 min 76C - 5 min Stout zlany do kega i butelek odfermentował do 3,5 blg Edytowane 30 Marca 2020 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 29 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 (edytowane) 151#Brown Ale BLG-10 ~ IBU-17 Zasyp:Pale Ale - 5 kg Brown - 750 g karmelowy 300 - 100 g Czekoladowy 1200 - 100g Chmiele:East Kent Golding 2017 (4,5 AA) 30 g - 60 min Iunga - (8,4 AA) - 30 g - 60 min Drożdże:M42 New World Strong Ale Zacieranie:67C - 75 min 72C - 15 min 76C - 5 min Edytowane 30 Marca 2020 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się