Pierre Celis Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Wczoraj do moich rąk trafiły brewkity polskiego producenta Gozdawa. Nie byłabym sobą gdybym ich nie przetestowała, tym bardziej, że trzymam kciuki za tą ciekawą inicjatywę…, ale do rzeczy. Na przykładzie Gozdawy pokażę jak mając mało czasu i niewiele sprzętu można uwarzyć swoje własne, niepowtarzane, znakomite piwo w domu. Co musimy przygotować na początek? Ja skorzystałam z puszki Gozdawa PIWOSZ Christmas Ale 1,7kg oraz 1,5kg belgijskiego ciemnego cukru kandyzowanego. Co do sprzętu musimy przygotować: - garnek minimum 5l - plastikowe mieszadło lub metalowa chochla - fermentor z kranikiem i rurką fermentacyjną - kubek lub zlewka - środek do dezynfekcji np. nadwęglan sodu INSTRUKCJA 1. Fermentor umyj i zdezynfekuj. Zrób to zgodnie z instrukcją na opakowaniu środka do dezynfekcji. 2. Z puszki zdejmij wieko i wyjmij drożdże. Zedrzyj papierową obwolutę. 3. Włóż zamknięta puszkę do gorącej wody (zawartość będzie łatwiej wylać). 4. Do wyparzonego kubka wlej około 100ml przegotowanej, wystudzonej (poniżej 30stopni C) wody, wsyp drożdże, nie mieszaj, przykryj kubek folią aluminiową. 5. Do garnka nalej 2,5-3l wody (ja nalałam 3l i troszkę ciężko było mi się ostatecznie zmieścić w 5l garnku), podgrzej wodę i wsyp 1,5kg cukru kandyzowanego ciemnego (w ostateczności zwykłego białego cukru). 6. Podgrzej, dodaj zawartość puszki, zagotuj. Gotuj kilka minut. Pamiętaj aby ciągle mieszać! 7. Przelej zawartość garnka do zdezynfekowanego fermentora i uzupełnij zimną wodą do 21l. Ja użyłam zwykłej kranówki. Jeśli obawiasz się o jakość mikrobiologiczną swojej wody, to możesz ją przegotować i wystudzić. Możesz też użyć najtańszą wodę mineralną z marketu. Brzeczkę trzeba napowietrzyć, więc dobrze jest całość intensywnie mieszać. 8. Zamieszaj drożdże w kubku, zakręcając nim lekko. Sprawdź temperaturę przygotowanej brzeczki. W przypadku tego brewkita producent zaleca temperaturę zadawania drożdży 22-25 stopni C. Ja uzyskałam 27 stopni C i uznałam, że jest OK. Jeśli temperatura brzeczki jest wyższa niż zalecana wówczas brzeczkę trzeba schłodzić np. wystawiając fermentor do chłodnego pomieszczenia lub zimą na zewnątrz. Do pomiaru temperatury użyj termometru ciekłokrystalicznego naklejanego na fermentor lub elektronicznego bądź alkoholowego (oczywiście wcześniej zdezynfekowanego). 9. Wlej do fermentora drożdże z kubka. 10. Zamknij fermentor pokrywką z rurką fermentacyjną. Do rurki nalej wody. 11. Fermentor ustaw w miejscu o temperaturze pokojowej i zapomnij o nim na kilka dni Za dni kilka napiszę jak piwo rozlać do butelek. Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 4. Do wyparzonego kubka wlej około 100l przegotowanej wody, wsyp drożdże, nie mieszaj, przykryj kubek folią aluminiową. wystudzonej dori 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 4. Do wyparzonego kubka wlej około 100l przegotowanej wody, wsyp drożdże, nie mieszaj, przykryj kubek folią aluminiową. wystudzonej Dzięki, już poprawiłam. Swoją drogą w nocy mi się to już śniło, że chyba o tym zapomniałam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Dzięki, już poprawiłam. Swoją drogą w nocy mi się to już śniło, że chyba o tym zapomniałam to świadczy o niesamowitych emocjach jakie towarzyszą prowadzeniu bloga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Dzięki, już poprawiłam. Swoją drogą w nocy mi się to już śniło, że chyba o tym zapomniałam to świadczy o niesamowitych emocjach jakie towarzyszą prowadzeniu bloga Towarzyszą i to duże, a ja dopiero się uczę i niestety bez błędów się nie obywa. Rano zobaczyłam, że moją ostatnią dość znaczną edycję, gdzieś wcięło, ale może nabiorę z czasem doświadczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 (edytowane) to ja jeszcze zaproponuję zamianę 100l na 100 ml, 1 hekto do tej szklanki nie wejdzie ;-) Oupsss, już poprawione, przepraszam! Edytowane 22 Listopada 2013 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się