Skocz do zawartości

Odpowiedniki słodów dostępnych na wyspach


brainiak

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

niedawno podczas wizyty na wyspach zakupiłem książkę Home Brew Beer (autor Greg Hughes), do warsztatu niewiele wnosi, ale jest pełna fajnych przepisów które uwzględniają słody dostępne raczej na wyspach, jak podstawowy tam Pale Malt (EBC 5). I pytanie jest takie, którego z dostępnych u nas można użyć do tych receptur? Kierować się tylko kolorem, czy może są jeszcze jakieś kruczki, ktoś się orientuje?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witajcie,

niedawno podczas wizyty na wyspach zakupiłem książkę Home Brew Beer (autor Greg Hughes), do warsztatu niewiele wnosi, ale jest pełna fajnych przepisów które uwzględniają słody dostępne raczej na wyspach, jak podstawowy tam Pale Malt (EBC 5). I pytanie jest takie, którego z dostępnych u nas można użyć do tych receptur? Kierować się tylko kolorem, czy może są jeszcze jakieś kruczki, ktoś się orientuje?

Na pewno przyda Ci się ta tabelka: http://www.kotmf.com/articles/maltnames.php , choć nie bierz wszystkiego za pewnik - dla przykładu niektórzy mogli by się nie zgodzić, że zamiennikiem Biscuit czy Victory jest słód melanoidynowy ;) Jak by co pytaj w tym temacie to ktoś na pewno Ci pomoże :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podstawowe:

pale malt - słód pale ale (dowolny)

mild malt - brak odpowiednika, można próbować mieszanek pale z monachijskim ale to nie to samo

lager malt - pilzneński

 

Karmelowe:

caramalt - karmelowy 20-30 EBC (np. Strzegom Karmelowy 30, Castle Malting Cara Blond)

crystal malt - karmelowy 150 EBC (np. Strzegom, Castle Malting)

dark crystal malt - karmelowy 350 EBC (np. Castle Malting Special B)

 

Palone:

chocolate - barwiący 900 EBC

black - barwiący 1400 EBC

 

Bez odpowiedników i nic na to nie poradzisz:

amber malt

brown malt

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jeszcze o dodatkach niesłodowanych.

 

torrefied wheat - prażona pszenica (nie "palona"!), do zastąpienia płatkami pszennymi lub słodem pszenicznym, moim zdaniem z lepszym efektem w smaku

flaked wheat/barley - płatki pszenne/jęczmienne

flaked/rolled/steel-cut oats - płatki owsiane

flaked maize - kukurydza w płatkach podobnych do jęczmiennych, do zastąpienia kaszką kukurydzianą

invert sugar No.1/No.2/No.3 - syrop inwertowany z nierafinowanego cukru trzcinowego (przepis jest na forum)

treacle/blackstrap - melasa trzcinowa (zwykła buraczana to "molasses")

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.