brainiak Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Witajcie, niedawno podczas wizyty na wyspach zakupiłem książkę Home Brew Beer (autor Greg Hughes), do warsztatu niewiele wnosi, ale jest pełna fajnych przepisów które uwzględniają słody dostępne raczej na wyspach, jak podstawowy tam Pale Malt (EBC 5). I pytanie jest takie, którego z dostępnych u nas można użyć do tych receptur? Kierować się tylko kolorem, czy może są jeszcze jakieś kruczki, ktoś się orientuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Witajcie, niedawno podczas wizyty na wyspach zakupiłem książkę Home Brew Beer (autor Greg Hughes), do warsztatu niewiele wnosi, ale jest pełna fajnych przepisów które uwzględniają słody dostępne raczej na wyspach, jak podstawowy tam Pale Malt (EBC 5). I pytanie jest takie, którego z dostępnych u nas można użyć do tych receptur? Kierować się tylko kolorem, czy może są jeszcze jakieś kruczki, ktoś się orientuje? Na pewno przyda Ci się ta tabelka: http://www.kotmf.com/articles/maltnames.php , choć nie bierz wszystkiego za pewnik - dla przykładu niektórzy mogli by się nie zgodzić, że zamiennikiem Biscuit czy Victory jest słód melanoidynowy Jak by co pytaj w tym temacie to ktoś na pewno Ci pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 26 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Strzegom Pale Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 26 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Angielskie słody: http://twojbrowar.pl...lody-angielskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Podstawowe: pale malt - słód pale ale (dowolny) mild malt - brak odpowiednika, można próbować mieszanek pale z monachijskim ale to nie to samo lager malt - pilzneński Karmelowe: caramalt - karmelowy 20-30 EBC (np. Strzegom Karmelowy 30, Castle Malting Cara Blond) crystal malt - karmelowy 150 EBC (np. Strzegom, Castle Malting) dark crystal malt - karmelowy 350 EBC (np. Castle Malting Special B) Palone: chocolate - barwiący 900 EBC black - barwiący 1400 EBC Bez odpowiedników i nic na to nie poradzisz: amber malt brown malt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 26 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Bez odpowiedników i nic na to nie poradzisz: amber malt brown malt amber malt przypadkiem nie da się podmienić bursztynowym ze Strzegomia labo amber'em z CM ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Nie, biscuit z CM jest podobny, ale dużo mniej intensywny. Pół kilo biscuit daje to samo co 150-200 g amber. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brainiak Opublikowano 29 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Dzięki za podpowiedzi, zamówiłem Pale Ale ze Strzegomia, a i dobór pozostałych będzie teraz łatwiejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 To jeszcze o dodatkach niesłodowanych. torrefied wheat - prażona pszenica (nie "palona"!), do zastąpienia płatkami pszennymi lub słodem pszenicznym, moim zdaniem z lepszym efektem w smaku flaked wheat/barley - płatki pszenne/jęczmienne flaked/rolled/steel-cut oats - płatki owsiane flaked maize - kukurydza w płatkach podobnych do jęczmiennych, do zastąpienia kaszką kukurydzianą invert sugar No.1/No.2/No.3 - syrop inwertowany z nierafinowanego cukru trzcinowego (przepis jest na forum) treacle/blackstrap - melasa trzcinowa (zwykła buraczana to "molasses") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się