Dario Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Jaką kawę polecacie dodać do cofee stouta? Mam niedaleko siebie palarnię z dużym wyborem dobrej kawy. Edytowane 2 Stycznia 2014 przez Dario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 To daj czystą Arabicę, niezbyt mocno paloną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tupta83 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Troche się tej kawy już wypiło w/na różnych zadupiach świata, więc moim zdaniem zależy co lubisz. Co do czystej "arabiki" to hmmm: http://kawa.kipme.pl/strona/gatunki-kawy.html Nie wiem na ile żetelny jest opis poszczególnych odmian ( w palarni na bank powinni wiedzieć co mają i jak smakuje), ale ze swojego doświadczenia wiem że arabica arabice nie równa, więc jeśli nie wiesz jakiej dodać to dadaj takiej jaką pijesz i lubisz. Nezrok, WIELKIE DZIĘK IZA INFO O LAKTOZIE, piwko geruje dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 Wiadomo, że arabicy są różne. A raczej tylko arabica wchodzi w grę, no i wolałbym nie taką gotową ze sklepu. Ja myślałem o excelsso columbia, ale wyczytałem gdzieś że jest raczej kwaśna i nie chciałbym żeby w połączeniu z ciemnymi słodami wyszło za kwaśne piwo. Z drugiej strony nie wiadomo na ile to wpłynie w ogóle na smak piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tupta83 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 ok , 4 tygodnie cichej, piwko spadło do 4 blg więc najwyższy czas butelkować (choć ono wciąż sobie bulgocze i to tak cakiem nieźle co mnie dziwi bo to taki pierwszy przypadek u mnie że tak długo stoi i jeszcze jest takie aktywne). Po otwarciu pokrywy fermentatora trochę się przeraziłem widząc bańki na całej powierzchni pełne "czegoś". Ale piwo jest ok, a raczej takie się wydaje być po spr, zero kwasów. Smakowo kawa zdominowała wszystko, na przyszłość dodam jej zdecydowanie mniej, niestety próbując jedynie jednej łyzeczki nie wyczułem posmaku "milk"... Mam nadzieję że po kilku butelkach się to zmieni... Póki co zmykam butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Nie no, myślę że spokojnie już dawno mogłeś butelkować. Ile dałeś kawy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tupta83 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 no i coffe mlk stout wyszedł jak się patrzy. Po wypiciu już paru butelek mojego specjału i porównaniu go z Herą z Olimpu i Sweet cow z AleBrowaru stwierdzam: - 150g kawy dało bardzo wyrazisty i zajefajny smak kawy, jeśli się lubi mocną kawę (oprócz mnie próbowało go 5 osób i póki co zero negatywów.) - 1kg laktozy daje na prawde delikatny mleczny posmak, nawet się zastanawiałem czy nie za słaby, ale w Herze i słodkiej krowie, słodki posmak jest jeszcze mniej wyczuwalny więc w sumie jestem usatysfakcjonowany. - piwko wyszło klarowne, o ciemnej, wręcz czarnej barwie, fajnie się pieni... no nie wiem co tu więcej doodać. Następnym razem jesli już będę modyfikował ten przepis to poza modyfikacjami podanymi w trakcie wątku, rozważam, na prośbę żony która nie lubi mocnej kawy, zmniejszenie dawki kawy. A teraz tak żeby się NIKT NIE URAZIŁ, ZRAZIŁ I OBRAZIŁ. To mój pierwszy coffe milk stout w życiu, pomimo tego że wczesneij chciałem spróbować jakiegoś kupnego to nie udalo mi się żadnego dostać . Natomiast próbując swojego CMSa, Herę i SC, stwierdzam że w moim piwku mleczny posmak + posmak kawy są najlepiej zakcentowane i wyczuwalne. Także jesli ktoś planuje popełnić warkę wg mojego przepisu (gorąco polecam) a ma odniesienie to wie czego się spodziewać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 150g kawy to nie jest za dużo, ale musisz użyć arabiki lekko lub średnio palonej Z pewnego źródła, najlepiej prosto z palarni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 (edytowane) Ufff , ale się naczytałem . Ale dzięki Wam za dużo informacji. Ja planuję dwie warki w tym klimacie . Najpierw espreeso stout do którego dodam ( nie wiem jeszcze ile ) espresso po wyłączeniu palnika a później na cichą trochę i na koniec do syropu cukrowego. Mniejsze ilości ale trzyetapowo . Później planuję CMS ze 100 g dobrej kawy przed końcem gotowania i dorzuceniem trochę na koniec cichej . Już się nie mogę doczekać co z tego wyjdzie. EDIT : Doradźcie mi drożdże . Mam na te dwa piwa Windsory i Nothingamy . Które do czego sugerujecie ? Mam też S-04 ale chciałbym tamte na stouty wykorzystać . Będą ok ? Nie robiłem na nich jeszcze . Edytowane 4 Lutego 2014 przez Quentin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się