crosis Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Mam coś ciekawego. To już drogi taki starter, więc to opiszę. Starter robię klasycznie: od 1,2 do 1,5 l brzeczki, około 5 BLG. Zagotowane w kolbie, schłodzone, 125 ml gęstwy. Korek: wata osłonięta gazą, gotowany 15' *Uwaga: nie mam mieszadła, w związku z czym kolba stoi na szafce i jest mieszana ręcznie tak często jak to możliwe. Wiem, nie jest to idealne rozwiązanie, ale najlepsze, jakie obecnie mam - i działa. I teraz tak: po 12h cisza. Nie ma nawet śladu piany na powierzchni. Po 20 h łapię kolbę, mieszam i momentalnie z cieczy uwalania się taka ilość CO2, że korek z całkiem ładnym dźwiękiem wylatuje na sporą odległość. Starter stoi cały czas, każde mieszanie powoduje powstanie piany oraz odejście sporej ilości CO2. Piana potem szybko się redukuje. Ilość biomasy na dnie wyraźnie przyrasta. Teraz najważniejsze pytania: 1. Co powoduje takie zachowanie drożdży? 2. Czy mogę uznać, że jest to dopuszczalne? Pierwszy taki starter był do warki 51 - fermentacja ruszyła ok, po około 6ciu godzinach. drożdże 3838 Bavarian Wheat. Drugi to Czech Pils, do warki 52. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Jeśli się rozpuszcza odpowiednią ilość tlenu w brzeczce to drożdże nie zaczną fermentować, tylko będą się wyłącznie rozmnażać (do pewnego momentu oczywiście). W moich starterach (mam mieszadło) nigdy nie miałem oznak fermentacji,piany ...przynajmniej nic takiego nie zauważyłem. Korkujesz kolbę szczelnie?wydaje mi się ze powinna być zakryta np folią żeby możliwe było odprowadzenie C02 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 1) Winna jest brzeczka, nie drożdże. Drożdże CO2 produkują, więc robią co do nich należy, ale widocznie w brzeczce jest mało związków powierzchniowo-czynnych. 2) Tak, też mi się już to zdarzało. Ważne, że drożdży przybywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Tak jak napisałem, korek nie jest szczelny. Wylatuje podczas gwałtownego uwolnienia CO2, ale normalnie nie ma z tym problemu. 1) Winna jest brzeczka, nie drożdże. Drożdże CO2 produkują, więc robią co do nich należy, ale widocznie w brzeczce jest mało związków powierzchniowo-czynnych. 2) Tak, też mi się już to zdarzało. Ważne, że drożdży przybywa. 1) Co masz na myśli, mówiąc "związki powierzchniowo czynne"? Startery zawsze robię tak samo... 2) W sumie wyszedłem z tego samego założenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 (edytowane) 1) Co masz na myśli, mówiąc "związki powierzchniowo czynne"? Startery zawsze robię tak samo... Trudno stwierdzić, podobnie jak trudno wydumać, dlaczego czasami na niektórych piwach jest kiepska piana. Zakładam, że kolba zatłuszczona nie była a płyn do mycia naczyń dobrze wypłukałeś http://www.wiki.piwo.org/Czynniki_wp%C5%82ywaj%C4%85ce_na_jako%C5%9B%C4%87_piany Edytowane 28 Listopada 2013 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 (edytowane) Trudno stwierdzić, podobnie jak trudno wydumać, dlaczego czasami na niektórych piwach jest kiepska piana Dokładnie tak. Czasami piana jest, a czasami mam kompletny brak oznak jakiegokolwiek życia, ale gęstwy przybywa i blg spada , więc działa. Aha używam mieszadła Edytowane 28 Listopada 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Ja tak mam jak wyłącze mieszadło i pozwolę na opadnięcie drożdży na dnie. Wtedy po zabełtaniu również bardzo gwałtownie uwalnia się gas. Ale jakoś mnie to nie zaciekawiło, dlaczego tak się dzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się