andy1856 Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Witam, planuję przeprowadzenie chmielenia na zimno pilznera. I mam dylemat - kiedy to zrobić? 1. Podczas cichej? 2. Podczas lagerowania? 3. Po lagerowaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwiazkowiec Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Nigdy nie chmieliłem lagera na zimno ale jeżeli bym się już na to zdecydował to dodałbym chmiel na ostatni tydzień lagerowania. A jaki efekt chcesz uzyskać ? lukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Ja bym chmielił na cichej. Podczas lagerowania zmętnienie mogłoby już nie ustąpić, a jakoś tak smutno jak pils nie jest klarowny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 zdecydowanie odradzam chmielenia podczas lagerowania... jedyne co mi z tego wyszło to zero początkowego,zamierzonego aromatu tylko zapach siana,trawy... gdzieś wyczytałem że najlepiej chmielić na zimno w temp >10C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurand Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Chmieliłem na cichej i było bardzo dobre, dość szybko się wyklarowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się