ponury fermentaThor Opublikowano 3 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 Dziś zaczęło mi wesoło fermentować 20 l dubbla 16 blg na płynnych Belgian Strong Ale użytych po raz pierwszy. W planie jest tripel 20 blg i barleywine 25 blg, które chcę zrobić na tych samych drożdżach po odebraniu gęstwy. Planowana ilość tych piw to ok. 15 l. Moje pytanie, czy gęstwę odebraną z dubbla mógłbym podzielić na dwie części i zadać połowę na tripla, a drugą połowę na barleywine? Nie będzie za mało drożdży? Dodatkowo chcę do barleywine dorzucić paczkę suchych nottinghamów, uruchomionych na słabszym piwie. Czy lepiej może przefermentować najpierw tipla, a barleywine dopiero potem na gęstwie odebranej z tripla? Czy drożdże nie będą zbyt wykończone fermentowaniem 20 blg tripla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 (edytowane) Będziesz potrzebował odpowiednio ok. 120ml (20Blg) i 150ml (25Blg), świeżej gęstwy - czyli takiej max kilkudniowej. Na mój gust będziesz miał tyle gęstwy bez najmniejszego problemu, nawet płukanej. Edytowane 3 Grudnia 2013 przez korzen16 ponury fermentaThor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 To mi pasuje najbardziej. Dzięki! Dorzucać dodatkowo Nottingham do barleywine, czy sobie darować? Nie fermentowałem jeszcze tak mocnego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 Uważam, że nie powinno być problemów, w końcu użyjesz gęstwy, świeżej i zaprawionej z boju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 zostanę zatem przy samej gęstwie, jeszcze raz dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 31 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 zostanę zatem przy samej gęstwie, jeszcze raz dzięki Gęstwa ruszyła w obu piwach bez problemu, zarówno w 20l tripla, który wyszedł mocniejszy niż się spodziewałem, bo pod 23 blg, jak i 15 l barley wine 26 blg. Dodałem mniej więcej ilości, które podałeś. Czekam na efekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się