Pierre Celis Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Długo czekałem na chwilę, kiedy to będę mógł w sercu Kaszub napić się dobrego piwa pochodzącego z browaru działającego na tych pięknych ziemiach. Czy się doczekałem? O tym poniżej… Trzy lata temu piwny światek obiegła plotka, że w Kościerzynie, w miejscu gdzie znajdują się pozostałości po dawnej słodowni, powstanie browar! Z początku wiadomość tą traktowałem z lekkim przymrużeniem oka. Z czasem jednak, gdy docierały do mnie kolejne wiadomości dotyczące tej inwestycji, z coraz większą uwagą przyglądałem się tej inwestycji. Już sama zapowiedź, że browar ma powstać w miejscu, które w przeszłości było silnie związane z miejscowym przemysłem piwowarskim, wzbudzało we mnie niekłamaną euforię. Gdy w połowie 2011 roku, niemiecki producent sprzętu browarniczego Kaspar Schulz ogłosił, iż będzie dostawcą całej instalacji do nowo powstającego browaru w Kościerzynie, całość nabrała dla mnie rumieńców. Co prawda z początku kręciłem głową, gdy inwestor równał z ziemią zabytkowe zabudowania zachowując jedynie basztę słodowni. Jednak z czasem, gdy obserwowałem, jak inwestor z pietyzmem rekonstruuje budynek przekonałem się, że może z tej bryły powstać coś intrygującego. I nie myliłem się! W chwili obecnej, w mojej ocenie, budynek ten pięknie się wyróżnia na tle kościerskiej tkanki miejskiej. Wnętrza restauracji, zostały utrzymane w klimacie XIX-wiecznego industrializmu. Żeliwne filary podtrzymujące stalowe belki stropowe wraz z ceglanymi ścianami, z powodzeniem próbują nas przenieść w miniony wiek. Niezaprzeczalnym, dodatkowym atutem są z pewnością wiszące na ścianach reprodukcje fotografii przedstawiające kościerski browar z czasów gdy tętnił życiem. Niewielką skazą na tym idyllicznym obrazu są dziwaczne fotele i kanapy znajdujące się we wnętrzach lokalu, które ni jak pasują do tego pięknego otocznia. Jednak najważniejszym dla mnie detalem, jest to, co możemy odnaleźć w głębi restauracji. Tym detalem, ale jakże istotnym, jest warzelnia o wybiciu dziesięciu hektolitrów. Naczynia warzelne pokryte kołnierzem miedzianym przepięknie komponują się z całym otoczeniem. Inteligentne umiejscowienie kotłów warzelnych pozwoliło na podziwianie ich z dwóch poziomów restauracji. Z poziomu parteru, gdzie znajduje się restauracja oraz z poziomu piwnic, gdzie będzie znajdować się piwiarnia. Z dużym zadowoleniem przyjąłem fakt, że właściciel nie zapomniał o miłośnikach piwowarstwa i udostępnił dodatkowo na widok publiczny pomieszczenie, w którym to, znajdują się zbiorniki fermentacyjno-leżakowe. Kolejnym pozytywnym sygnałem płynącym z tego miejsca jest samo pomieszczenie, w którym to obecnie znajdują się dwa 10 hektolitrowe unitanki, pięć 20 hektolitrowych unitanków oraz trzy zbiorniki wyszynkowe, liczące każde po 10 hektolitrów. Co w nim jest takie nadzwyczajnego? Otóż, ze względu na obszerność tego miejsca, planowane są w tym miejscu kolejne inwestycyjne zakupy a to dobry prognostyk na przyszłość. W chwili obecnej browar w swojej ofercie posiada trzy gatunki piw. Kartę piw otwiera dolnofermentacyjny, niefiltrowany jasny lager o parametrach 12,4 blg i 5,8% alk. oraz dolnofermentacyjny, niefiltrowany ciemny lager o parametrach 10,0 blg i 3,9% alk. a zamyka górnofermentacyjny, jasny hefeweizen o parametrze 5,8% alk. Szczególnie przypadły mi do gustu dwa z trzech piw. Jasny lager, zbliżony charakterem do północno-niemieckich pilsów. Nadzwyczaj wysoka goryczka przepięknie wspierała zbożowe akcenty tego piwa. Piło się je nad wyraz przyjemnie. Drugim piwem, które mnie zachwyciło był hefeweizen. Rodem ściągnięty z Górnej Bawarii. Charakteryzował się zniewalającym aromatem złożonym z owoców cytrusowych i korzennych przypraw. W smaku dominowała wyraźna nuta drożdżowo-zbożowa. Genialne piwo na każdą porę roku! Trzymam mocno kciuki za nowo otwarty browar na kaszubskiej ziemi, licząc jednocześnie że stanie się on jedną z jaśniejszych gwiazd na polskiej scenie piwowarskiej. Powodzenia panowie! . . . . “Keller” . . “Pszeniczne” . Wnętrze piwiarni . Wnętrze restauracji Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się