Pierre Celis Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Zanim się oddam afrykańskim uciechom zaproszę was do Saksonii, w której co krok można natknąć się browary warzące znakomite piwa. Taki właśnie jest browar Kunos Braugasthaus z Erlabrunn. Właśnie tam, w przepięknej scenerii Vogtlandu, działa od 2001 roku browar, który nie jako jest dodatkiem do restauracji hotelowej. Tak wiem, brzmi to strasznie, browar hotelowy. Na całe szczęście, smak wyrabianego tam piwa jak i oferowanych dań z tamtejszej kuchni był po prostu obłędny. Pierwotnie mieliśmy tam spędzić dosłownie kilka chwil, ale ze względu na atrybuty tego miejsca, a może przede wszystkim na wspaniałą przyrodę otaczającą ten wypoczynkowy kompleks, postanowiliśmy przeorganizować nas wyjazd tak, aby pobyć tam jak najdłużej. Mimo, że moja pierwsza ocena wnętrz samego lokalu była daleka od zachwytów, to z czasem uległa ona zmianie o 180 stopni. Czemuż tak? A no dlatego, że pierwsze dwie restauracyjne sale , które odwiedziliśmy trąciły kiczem jak i również bezguściem. Na całe szczęście istnieje tam trzecia sala, wypełniona ciepłem z kominka jak i również naturalnym drzewem, które posłużyło jako głównych element dekoracji. Mało tego, znajduje się tam jeszcze jeden element, który przyciągnął nas w ta głuszę. Była nią rzecz jasna warzelnia o wybiciu 2,5 hektolitra. Mało? To prawda, ale po co większa, jeżeli mało kto ich tam odwiedza. Odnośnie oferty, chłopaki co prawda nie warzą nic po za wschodnioniemiecki standard, ale co zaskakuje, to wysoka jakość wyrabianych tam piw. Podczas naszej bytności zaoferowano nam Schwarzbier’a, Weizen’a oraz Keller’a, wszystkie mające 12,0blg. Co nas zaskoczyło to smak Schwarza, który okazał się rasowym przedstawicielem tego gatunku. Nie występowała tam płaska słodycz ale genialna wiązanka gorzkiej czekolady i przypalonego chleba razowego. Obłęd! W podobnym duchu smakował nam Keller, posiadał silną chlebowość urozmaiconą dodatkowo o zbożowe akcenty. Idealnie piwo pod niemiecką saksońską kuchnię. Obiecałem sobie, że jeszcze tam kiedyś powrócę! . . . Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się