zbynieks Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 proszę popatrzeć, 3 godziny temu zadane Belgian Ale Mangrove's Jack do Belgian Pale ALe (albo coś w okolicy) - pół fermentora kłaków. Nie, nie wpadł mi do wiadra golden retriever.... Ale uczeni w piśmie powiadają, że tak być może. Tedy patrzcie i podziwiajcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 a to nie są czasem białka a nie drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 a ja wiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zafermentowanie to się nazywa. Drożdże przejęły imprezę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Proszę powiedz mi więcej o tym zjawisku, bo nie wiem o co chodzi. Kiedyś raz juz miałem takie kłaki, ale wtedy to były ewidentnie dziwnie zachowujące się drożdże, które utworzyły takie dość płaskie, ale ustawione w brzeczce wertykalnie płytki. Wszystko wtedy było ok. Teraz to takie jakieś kłaczany. Zrobiłem tak, że drożdże najpierw uwodniłem, a potem dodałem trochę brzeczki i po paru godzinach zalałem do fermentora.od uwodnienia do zalania brzeczką 1 h, do zadania do fermentora 4 h. Pracę podjęły (zaczęło bulkać) po 4 godzinach. A może to ma związek z zadaniem również mchu irlandzkiego, ktory ma jakoś tam wiązać białko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek103 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Miałem to samo po zadaniu gęstwy S 04. W fermentorze prawdziwy kalejdoskop, po paru dniach się uspokoiło, ale po cichej gdy chciałem przelewac do butelek pływały takie zbrylone niewiemco, odkaziłem sito i zebrałem toto. Za 3-4 tygodnie ocenię piwo i będę wiedział czy to naturalne czy jakaś infekcja lub inny syf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się