zbynieks Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 proszę popatrzeć, 3 godziny temu zadane Belgian Ale Mangrove's Jack do Belgian Pale ALe (albo coś w okolicy) - pół fermentora kłaków. Nie, nie wpadł mi do wiadra golden retriever.... Ale uczeni w piśmie powiadają, że tak być może. Tedy patrzcie i podziwiajcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 a to nie są czasem białka a nie drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 a ja wiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zafermentowanie to się nazywa. Drożdże przejęły imprezę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Proszę powiedz mi więcej o tym zjawisku, bo nie wiem o co chodzi. Kiedyś raz juz miałem takie kłaki, ale wtedy to były ewidentnie dziwnie zachowujące się drożdże, które utworzyły takie dość płaskie, ale ustawione w brzeczce wertykalnie płytki. Wszystko wtedy było ok. Teraz to takie jakieś kłaczany. Zrobiłem tak, że drożdże najpierw uwodniłem, a potem dodałem trochę brzeczki i po paru godzinach zalałem do fermentora.od uwodnienia do zalania brzeczką 1 h, do zadania do fermentora 4 h. Pracę podjęły (zaczęło bulkać) po 4 godzinach. A może to ma związek z zadaniem również mchu irlandzkiego, ktory ma jakoś tam wiązać białko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek103 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Miałem to samo po zadaniu gęstwy S 04. W fermentorze prawdziwy kalejdoskop, po paru dniach się uspokoiło, ale po cichej gdy chciałem przelewac do butelek pływały takie zbrylone niewiemco, odkaziłem sito i zebrałem toto. Za 3-4 tygodnie ocenię piwo i będę wiedział czy to naturalne czy jakaś infekcja lub inny syf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi