henrix Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Hej, Mam do Was takie o to pytanie. Czemu Lany Litovel przy nalewaniu aż tak bardzo się pieni? Strumyk mam najniższy z możliwych, a mimo wszystko leci sama piana. Strumień może też być największy i nadal piana Nie wiem co jest grane.. Dzieje się tak czasem na początku beczki, czasem w środku, albo i na końcu. Myślałam, że to może wina gazu, bo się np skończył. Ale przy podłączeniu nowego problem nadal jest. Czy byłby ktoś w stanie mi pomóc? Z góry bardzo serdecznie dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 osobiście ci powiem iż robiłem piwo ze słodu monachijskiego litovel, 100% zasypu. Po leżakowaniu w temp. pokojowej 18-20 stopni otworzyłem butelkę. Zrobił się gejzer. Pieniło się samo z butelki i musiałem bardzo szybko nastawiać kufel Po tym zjawisku wziałem butelki do piwnicy. Po około kolejnych 2 tygodniach piwo już się nie pieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 (edytowane) edit: sorry zmęczony jestem Edytowane 7 Grudnia 2013 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 (edytowane) Koledze Koleżance chodzi o nalewanie piwa z kega, a nie pochodzenie słodu Masz taki problem tylko z tym piwem? Na forum gdzieś widziałem ktoś miał podobny problem. Rozwiązaniem chyba było zwiększenie ciśnienia w kegu, ale tego nie jestem pewny na 100%. Tu masz ten temat - http://www.piwo.org/...ynk#entry181492 Edytowane 8 Grudnia 2013 przez Celdur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Koledze chodzi o ... Koleżance raczej ale rzeczywiście chyba chodzi o nalewanie z kega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Jeśli piana powstaje w wężach masz za małe ciśnienie gazu, jeśli powstaje w samym kranie lub w kuflu, ciśnienie jest za duże. Masz chłodziarkę do piwa? I jakie ciśnienie gazu ustawione? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi