Sizla Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 (edytowane) drożdże: BELGIAN ALE M27 Mangrove Jack's chmiele: Hercules Nuget Perle Lubelski Przyprawy : Kardamon goździki anyż kolendra gałka muszkatołowa cynamon Oto mój plan na najbliższe 25L Piwa , Co o nim sądzicie ? Jakieś sugestie? Porady ? : ] Ile byście dodali przypraw ( gram ) Edytowane 7 Grudnia 2013 przez Sizla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 nie wiem co chcesz uzyskać ale kawowego,palonego i czekoladowy za dużo wydaje mi się z przyprawami to też zależy kto co lubi ,ja dałem 2 lata temu do świątecznego 2 gwiazdki anyżu i może w tym roku da się coś wypić myślę że z połowy gwiazdki same te nasionka czy kulki wystarczyły by ,z kardamonem tak samo i za gałką trzeba uważać ,zresztą trudno zgrać taką ilość przypraw ze sobą że by to ładnie grało ,a z tak wyrazistymi słodami to jeszcze większe wyzwanie powodzenia Sizla 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 po 3 % ? przypraw myślałem ze dam po około 5 gramów każdej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamill Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 ja robiłem świąteczne ciemne przyprawiane i dałem półtorej gwiazdki anyżu (nie wiem czy to nawet z dwa gramy wyjdzie) i czuć mocno przyprawy a ty masz jeszcze kardamon itp. chyba za dużo po 5 gramów. Ciemne słody u mnie nie przekraczały 3% a wyszło bardzo ciemne (miałem czekoladowy 1200 EBC), ty masz tylko kawowego, czekoladowego , palonego aż 13,7% a tam jeszcze są inne ciemne np Aroma 100EBC plus sam pale ale... amatorskim zdaniem uważam , że będziesz miał za ciemne za bardzo przyprawione oraz kolejny aspekt mocne bardzo 8 kg słodów na 25L. mocne ale czy nie za mocne? daj znać jak wyszło, pzdr Sizla 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Ja przyprawy gotowałbym osobno i tak wywar-około np. litra dodał do warki. Proporcje: 10g kolendry, 5g wyłuskanego kardamonu, 2,5g anyżu, 2 goździki, 2cm kory cynamonu pokruszonej i 1/8 gałki odłupanej. Sizla 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dege Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 w tym roku zrobilem dwie warki "swiatecznego" do pierwszej dalem : 2szt kardamonu [ rozlupane i dodane tylko czarne nasionka ] ; 2 szt cynamonu [ okolo 5g ]; 4szt ziela angielskiego; 13 sztuk gozdzikow; 3g imbiru sypanego; 6szt pieprzu czarnego; 7szt kolendry... wszystko co nie jest sypkie na o,30 - 1min do mikrofali pozniej zalalem spirytusem i po 15 min dodane na cicha. Piwo jest baardzo aromatyczne, na poczatku mialo mocna goryczke bardziej wynikajaca z przypraw. Po hmm 2 miesiacach jest nadal bardzo przyprawowe, ale goryczka juz nie przeszkadza. druga warka miala byc lzejsza : 1 szt kardamonu; polowa galki muszk; 1,5 sztuki cynamonu; 2 szt ziela angielskiego; 11 gozdzikow; 1 lyzeczka imbiru sypanego; pol lyzeczki ziaren pieprzu; jak w poprzedniej do mikrofali poznije spirytus i dodane na cicha. przyprawy nie daly meczacej goryczki, aromat wyczuwalny, ale moim zdaniem lepsze jest to pierwsze... 2gie wyszlo malo zdecydowane. Sizla 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Bogi a ty też byś zmienił proporcje słodów ? Podoba mi się pomysł co do przypraw jaki napisałeś , dodać odrazy do fermentatora czy może dopiero na cichą ? można by to połaczyć z chmieleniem na aromat ( mam sporo wolnego lubelskiego ) chmielenie : 30g - 60 min herkules 15g - 60 min nuget 30g - 30 min perle 15g - 10 min perle 30g - 10 min lubelski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Chyba raczej darować sobie na cichą, tylko do fermentatora wlać i zobaczyć czy litr takiego ekstraktu przypraw wystarczy. Sizla 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się