Gość tomato Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 w sklepie HB abbey opisany jest jako odpowiednik biscuita. jakie są słody "niezastąpione", których brakuje w Strzegomiu? najbardziej interesują mnie karmelowe i palone. oczywiście wszelkie inne zboża, coś więcej z pszenicy i wędzonki tam brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Na wiki są opisy tego, co się spotyka w zagranicznych recepturach, a nie zamienniki słodów jednej firmy na innej. Np. nie wiem co to są honey malt (CA) i victory malt (US). Ten drugi radzą zastępować biscuit, ale czy jest różnica w intensywności? Niby amber malt (UK) można zastąpić biscuit, ale jest on o wiele bardziej intensywny i nie da się zastąpić 1:1, raczej co najmniej 1:2, czyli za 100g amber - 200g biscuit. Weyermann a w szczególności ich dział marketingu to są w ogóle lepsi modele, generalnie ludzie uwierzyli, że carared daje czerwone piwo, a to jest zwykły słód karmelowy 45 EBC. Tak samo niby jakieś ekstra jest z caramunich, a to są zwykłe karmelowe 100-150 EBC. Carafy poza Spezial też nie są niczym wyjątkowym, to zwykły słód barwiący - od jasnego (czekoladowego) do czarnego (black patent). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 a czekoladowy wnosi posmaki czekolady.. anyway w podobnym temacie tu na forum ktoś kiedyś podlinkował tę dyskusję http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=81384 nowi pewnie nie czytali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 a czekoladowy wnosi posmaki czekolady.. No wlasnie czasami watpie czy czekoladowe sa do siebie podobne. Uzywam tylko Briess Chocolate I naprawde daje smak czekolady a name tym forum czesto widze okreslenie ' palony'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 To jest po prostu słabiej wyprażony słód barwiący. W Strzegomiu pokazywali nam jak to się robi - pobierają próbkę w trakcie prażenia, mielą na mąkę i porównują kolor ze wzorcem, jak jest ok to koniec prażenia i wyłączają palarkę. "Czekoladowy" wg producenta odnosi się do koloru, a nie smaku w piwie. Smak prawdopodobnie bierze się skąd inąd (ale nie wiem skąd, moje piwa są raczej kawowe niż czekoladowe). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 to był sarkazm z czekoladą natomiast ciekawi mnie jak to technicznie wygląda różnica miedzy paleniem a karmelowaniem to jest ten sam proces? tylko jedne krótko, drugie dłużej? chyba nie, bo palony czekoladowy jest jaśniejszy niż karmelowy 600 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 (edytowane) Looknijcie fachowym okiem czy to się do czegoś nadaje i czy czegoś nie spieprzyłem W kolumnie produktów Briess`a dwa razy powtarza się Victory. I dla Weyermannów jest on odpowiednikiem raz Melanoidowego a drugi raz CaraAmber. Mogło się coś pomylić. Edit: w plikowni też. Edytowane 19 Grudnia 2013 przez Bączek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Błąd jest w oryginale, z którego korzystałem: http://www.brewstock.com/brewstockbrewing.html Zostawiełm pierwszy wpis "Victory", drugi został usunięty - tylko pod co podpiąć Bursztynowy ze Strzegomia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 (edytowane) A jeszcze przy okazji - co to jest Flaked maize? Płatki kukurydziane, takie jak klasyczne Cornflakesy zalewane mlekiem? Edytowane 30 Grudnia 2013 przez nms007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 takie jak klasyczne Cornflakesy zalewane mlekiem? Nie, to raczej gniecione ziarna kukurydzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 bursztyn to amber z angielska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 A jeszcze przy okazji - co to jest Flaked maize? Płatki kukurydziane, takie jak klasyczne Cornflakesy zalewane mlekiem? Nie. Jest to prawdziwa kukurydza. No i płatki zrobione z calych ziaren. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 jakie są słody "niezastąpione", których brakuje w Strzegomiu? ja znam takie: 1. Palony bez łuski (carafa special, debittered black) 2. carapils czyli karmelowy bardzo jasny z dużą ilością dekstryn, jeden poziom jasności niżej niż 30 EBC. 3. Słody wędzone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 A jeszcze przy okazji - co to jest Flaked maize? Płatki kukurydziane, takie jak klasyczne Cornflakesy zalewane mlekiem? Nie. Jest to prawdziwa kukurydza. No i płatki zrobione z calych ziaren. ok, czyli rozumiem, ze mogę do zacieru dodać całe ziarna kururydzy i będzie ok? A jeśli tak, to pewnie i kleikowanie by się przydało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 (edytowane) yhh, źle rozumiesz , nie całe a pogniecione ziarna. IMO można to zastąpić kaszką kukurydzianą. Edytowane 30 Grudnia 2013 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Nie jestem przekonany, że flaked maize to całe ziarna kukurydzy. Mam wrażenie, że podobnie jak np. kasza kukurydziana, są robione po usunięciu zarodków, które zaw. sporą ilość tłuszczu. 1. Palony bez łuski (carafa special, debittered black) Pszenica prażona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Oj nie. Palona pszenica to nie słód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Oj nie. Palona pszenica to nie słód. W kontekście pytania: może zastąpić carafę bez łuski. A że nie słód - to zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Już prędzej słód barwiący pszeniczny, niż palona pszenica. Tak samo jak odmienne są słód jęczmienny barwiący i palony jęczmień - jak dla mnie zupełnie różne efekty dają w smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się