Wojciech.B Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Serwus, przymierzamy się powoli do złożenia nowej instalacji. Pomysł I opiera się o dwa kegi 50L i gar 30L (który posiadamy): 1) Zacierno-warzelny: zamontowana grzałka 3kW, na dole kranik o średnicy wew. około 5cm (czy nie za mało do przepompowania zacieru?) 2) Kadź filtracyjna z fałszywym dnem/oplot: pomysł jest taki żeby na dole naczynia kilka cm od dna znajdował się stalowy ponacinany dysk lub przewód z oplotu. Oba naczynia połączone pompą, po zacieraniu z dołu zacierno-warzelnego przepompowujemy zacier do kadzi filtracyjnej, woda do wysładzania przez deszczownicę doprowadzana będzie ciągle do kadzi filtracyjnej z garnka 30L. Na odwrotnym biegu pompy klarowna brzeczka będzie wracała do zacierno-warzelnego. Ciśnienie pompy obliczymy na podstawie ciśnienia, które obecnie panuje w wężyku podczas filtracji. Drugi pomysł do HERMS: 1) Keg 50L podwójne dno pod którym dodatkowo zamontowany wężyk z oplotu, brzeczka przepompowywana spod zacieru do gara 30L, w którym umieszczona będzie miedziana wężownica. W tym przypadku w jakich punktach powinniśmy dokonywać pomiaru temperatury? 2)kocioł warzelny z grzałką 3kW. Czy po gotowaniu zmontować 2. obieg przepompowujący brzeczkę do wężownicy, w garnku 30L z zimna woda (nie ma problemu z wymianą)? W jednym i drugim przypadku będziemy potrzebowali: kegów, grzałki, pompy/pomp, wężownicy, deszczownicy, wężyków, kolanek itd. W obu instalacjach planowane wybicie = 40-45L Bardzo proszę o ocenę dwóch projektów, Pozdrawiam, Wojtek P.S przywykłem do zwięzłego stylu pisania, proszę wybaczyć za brak środków literackich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 (edytowane) A ja mam pytanie do drugiego sposobu. Nie wiem czy dobrze rozumiem wysładzanie. Woda do wysładzania leci z gara 30l cały czas do kega filtracyjnego a pompa będzie przepompowywać do kega zacierano warzelnego i na to koniec w tym procesie ? I brzeczka nie wraca s powrotem do filtracji? A nie lepiej zrobić Tak z gara 30l leci do kega gdzie wcześniej zacierałeś jest na samym dnie jest fałszywe dno a pod nim zawór. Po zacieraniu czekasz aż młóto się osiądzie na fałszywym dniem i wtedy wysładzasz do następnego kega w czasie wysładzania możesz podgrzewać zacier do chmielenia. I może wszytko zrobić grawitacyjnie. Najwyżej stoji garnek 30l trochę niżej keg zacierną filtracyjny a na samym dole keg do gotowania. I nie trzeba pomp. A do gotowania chmielu nie lepiej kupić garnek 70l ? Edytowane 12 Grudnia 2013 przez br.an.tr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech.B Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 chodziło mi o to: 1 obieg, brzeczka z zaciernego/filtracyjnego do wymiennika ciepła(wężownicy w garze 30L) i po zacieraniu do warzelnego. 2 obieg woda z wymiennika(gar 30L) do zacierno/filtracyjnego do wysładzania ciągłego. czyli podczas wysładzania jeden obieg powoli przepompowuje klarowną brzeczkę do gotowania a drugi zajmuje się uzupełnianiem wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 (edytowane) Przy zacieraniu zacier cały czas jest w jednym kegu ? W pierwszym sposobie. Edytowane 12 Grudnia 2013 przez br.an.tr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech.B Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Jak pisałem, po zacieraniu całość przepompowywana do kadzi filtracyjnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 ...Pomysł I opiera się o dwa kegi 50L i gar 30L (który posiadamy): 1) Zacierno-warzelny: zamontowana grzałka 3kW, na dole kranik o średnicy wew. około 5cm (czy nie za mało do przepompowania zacieru?) 2) Kadź filtracyjna z fałszywym dnem/oplot: pomysł jest taki żeby na dole naczynia kilka cm od dna znajdował się stalowy ponacinany dysk lub przewód z oplotu.... Wiesz ile to jest 5 cm średnicy wewnętrznej? Toż to chyba zawór 1 i 3/4 cala!? To haubica wśród zaworów. Zacieru jako tako się nie przepompowuje, jedynie filtrat. Tak jak radzi br.an.tr dokup gar 70l do warzenia i zrób porządnego hermsa. Posiadany sprzęt wykorzystaj tak: gar 30l na wymiennik oraz keg 50l na kadź zacierno-filtracyjną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech.B Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Po rozmowach z opiekunem koła decyzja została podjęta. W nowym roku startuje projekt HERMS. Dzięki za odpowiedzi. Projekt będzie relacjonowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Z niecierpliwością czekam na relację, ponieważ sam się przygotowuję to podobnego systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się