zbynieks Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Kłaniam się koleżeństwu. W piątek planuję warzyć RISa. Zasyp i chmielenie jakoś tam sobie obmyśliłem, ale kluczowa sprawa drożdże. Może być z 25 blg, Mam w arsenale: a) nieuwodnione Danstar Nottingham, SO4, USO5, b) gęstwę tygodniową US 05 po american stoucie ok. 15 blg, ok. 200 ml. c) Bayanusy 995 z odżywką (wiem, ze to winne, ale niektórzy podejmowali próby i wyniki mieli ponoć niezłe...) Refermentować planuję Safbrew F2. Czego użyć? Czy jeśli postanowię uzyć gęstwy to robić starter na mieszadle? Jeśli tak, to jak długo, bo pierwszy raz robiłbym coś na mieszadle, dziś dopiero nabyłem... Chcę osiągnąć piwo dość wytrawne, z ukrytym alkoholem, zamierzam leżakowac je długo, conajmniej do przyszłej jesieni. Dziękuję za rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 zastosuj danstary lub us05 zobacz sobie mój wątek http://www.piwo.org/topic/1083-u-bnp/page__st__340#entry244385 robię same siekiery 25 blg i więcej i jadę na 1 saszetce sucharów i nie ma problemu ze startem i refermentacją zasada jest taka : po napowietrzeniu drożdże rozsypuję bez uwadniania na pianę-> drożdże na pianie się "zawieszają" i namnażają opanowując brzeczkę. starty mam zazwyczaj po 8-12 godzinach kiedyś jechałem na gęstwach ale stosując ten sposób chyba do gęstwy już nie wrócę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Kłaniam się koleżeństwu. W piątek planuję warzyć RISa. Zasyp i chmielenie jakoś tam sobie obmyśliłem, ale kluczowa sprawa drożdże. Może być z 25 blg, Mam w arsenale: a) nieuwodnione Danstar Nottingham, SO4, USO5, b) gęstwę tygodniową US 05 po american stoucie ok. 15 blg, ok. 200 ml. c) Bayanusy 995 z odżywką (wiem, ze to winne, ale niektórzy podejmowali próby i wyniki mieli ponoć niezłe...) Refermentować planuję Safbrew F2. Czego użyć? Czy jeśli postanowię uzyć gęstwy to robić starter na mieszadle? Jeśli tak, to jak długo, bo pierwszy raz robiłbym coś na mieszadle, dziś dopiero nabyłem... Chcę osiągnąć piwo dość wytrawne, z ukrytym alkoholem, zamierzam leżakowac je długo, conajmniej do przyszłej jesieni. Dziękuję za rady Ja niedawno uwarzyłem 24,5 blg i zadałem go Nottinghamami. Suchelce uwodnione dwie paczuszki na 16l. Ruszały powolutku ale sumiennie. Na drugi dzień w temp 19C podeszły pod wieko i bałem się że wyjdą, ale praca wewnątrz im pasowała bo nigdzie nie wyemigrowały. Obecnie trzeci tydzień pracują intensywnie bo zmusiłem je do dodatkowego wysiłku dając po tygodniu syrop z cukru trzcinowego co wznowiło burzliwą. Jak na moje skromne doświadczenie i wiedzę zasięgniętą na internetach są one odpowiednie do takich mocnych piw i dają sobie radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Bayanusy ruszą bezproblemowo, nawet bez odżywki. Do 35blg nie trzeba je specjalnie hartować. Jak dla mnie - rozruszałbym jeszcze gęstwę US05 - tzn. zalałbym jasnym 16-17blg i mocno natlenił. To spowoduje szybki przyrost komórek i po 6-7 dniach będą w optymalnym stanie do cięższego piwa - przelać na cichą, a gęstwę bez przemywania użyć bezpośrednio do RIS. US05 spokojnie przerobią 25blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 gęstwę bez przemywania użyć bezpośrednio do RIS. US05 spokojnie przerobią 25blg. Dokładnie tak ja zrobiłem, jedynie z S-04, ale trzeba dosyć mocno schłodzić brzeczkę przed zadaniem, bo mi w standardowym fermentorze przy ilości 20l mocno po 24h wyszły z wiadra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 (edytowane) b) gęstwę tygodniową US 05 po american stoucie ok. 15 blg, ok. 200 ml. c) Bayanusy 995 z odżywką (wiem, ze to winne, ale niektórzy podejmowali próby i wyniki mieli ponoć niezłe...) Ja też bym leciał na gęstwie. Swojego RISa zadawałem dużą ilością gęstwy S-04 (prawie pełen słoik litrowy) i poszły bez problemów. Na G-995 przeleciałem kilka warek, począwszy od bałtyka bo drożdże te pracują od 9 stopni, i o ile piwa wychodziły pijalne, tak ludzie bardziej doświadczeni potrafili dokładnie stwierdzić które piwo było na bayanusach - generalnie kilka osób mówiło mi, że "czuć". Poza tym mam wrażenie że one przeżerają inną pulę cukrów - o ile przez brzeczkę miodową przelatują bez zająknięcia (glukoza +fruktoza), tak w brzeczce piwnej potrafią zatrzymać się wysoko (rzeczony porter z 22 tylko do 9). Leszcz007 "dojadał" nimi braggota chyba, ale tam mogły po prostu piwne zdechnąć z przepicia, a 995 wiedzą jak się restarty robi Edytowane 17 Grudnia 2013 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yuppy Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 No ja właśnie z RIS'em miałem niedawno problem. Brzeczka wyszła mi coś koło 26 blg, zacząłem fermentować to przez około 1,5 paczki S-04 (pozostałe 0,5 poszło do innego piwa). Fermentacja ruszyła szybko i burzliwie, tak że pierwszego dnia musiałem zdjąć wieko, bo drożdże postanowiły sobie wyjść [1]. Po kilku dniach zeszły do 10 blg i ani rusz niżej. Po jakimś czasie dolałem pół paczki uwodnionych US-05, napowietrzyłem brzeczkę i też nic, cały czas stało na 10 blg. Po kolejnych kilku dniach dorzuciłem starter z Bayanusów licząc na to, że może one zejdą niżej. Niestety znowu nic, no może zeszło tak do 9,5 blg, ale nie więcej. RIS'a trzymałem łącznie w fermentorze prawie 1,5 miesiąca, postanowiłem więc go w końcu zabutelkować. Przed butelkowaniem spróbowałem go, nie wydawał mi się jakoś zbyt mocno słodowy, więc nie chciałem już więcej kombinować. Trochę szkoda, bo z planowanych 13% ma "tylko" około 9%, ale i tak powinien być ciekawym piwem Może na święta jedną butelkę otworzę, a reszta postoi minimum pół roku. [1] http://dl.avd.pl/ima...1020_213728.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 (edytowane) z planowanych 13% ma "tylko" około 9% Takie mocne piwka trochę inaczej się liczy. Ja np. używam tego wzoru: http://www.piwo.org/...lu/#entry189285I To jest w miarę realne, zobaczysz po jednej butelczynie, nie będzie to odpowiednik dwóch słabszych piwek A jak chcesz dokładny wynik to niestety, tylko laboratorium. A jak Ci zależy na alko to se kup flaszke Edytowane 17 Grudnia 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yuppy Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Nie no na % aż tak bardzo mi nie zależy, chociaż od RIS'a powinno się czegoś wymagać Liczyłem jednak, że odfermentuje przynajmniej do 6-7 blg i wyjdzie bardziej wytrawne. Jakie będzie w rzeczywistości i tak okaże się za jakiś czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się