Pierre Celis Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 Austria, cudowny alpejski kraj, posiadający wiele turystycznych wspaniałości. Wystarczy tylko wspomnieć o przepięknych krajobrazach czy też pogodnych mieszkańcach tworzących wyborną kuchnię. Niestety, kraj ten posiada jeden poważny feler. Nie wiedzieć czemu, ale mieszkańcy tego kraju nie posiedli umiejętności warzenia piwa. Tak wiem, generalizuje to zagadnienie. Zdaję sobie sprawę, że istnieje w tym kraju wiele browarów, które warzą piwa z najwyższej półki. Niestety, takich browarów jest garstka. Przeważają w tym kraju takie browary jak ten, o którym wam opowiem pokrótce. Zapraszam do pod salzburskiej wsi Siezenheim, w której to funkcjonuje od 2005 roku, browar „Allerberger Bräu”. Senna osada mogąca poszczycić się kilkoma zabytkami architektonicznymi, a wśród nich gospoda z XVIII wieku. Właśnie w niej, w Allerberger’s Landgasthof powstał niewielkich rozmiarów browar, który próbuje rozpieszczać podniebienia gości wizytujących tą gospodę. Niewielkich rozmiarów instalacja warzelna austriackiej firmy Labu-Braublock, o wypuście trzech hektolitrów wraz z ze zbiornikami służącymi otwartej fermentacji robi w pierwszej chwili dobre wrażenie. Niestety już pierwszy nasz kontakt z ich piwami źle dla nas się kończy. Mimo, że browar może poszczycić się takimi wypustami jak schwarzbier, koźlak, marzenbier czy też ciemna pszenica, na co dzień oferuje jedynie tylko dwa piwa. Są nimi Hell (5,0% alk.) oraz jasna pszenica (5,0% alk.). Piwa w obu przypadkach okazały się dość przeciętne. Hell o słomkowej barwie, jedynie gasi pragnienie w trakcie upałów i nic pod nad to. Ledwo wyczuwalna goryczka wraz z nijakim słodowym tłem, wypada groteskowo. Z pszenicą nie było o wiele lepiej. Kwaskowata cierpkość i bezpłciowe cytrusy zniechęcają do dłuższej konsumpcji tego piwa. Kolejny wpis również będę dedykował austriackiemu piwowarstwu. Czy kolejny wpis, będzie utrzymany w podobnym tonie, niedługo się o tym przekonacie. . Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 Marcin, czy mógłbyś zrobic podsumowanie 2013r? Najciwkawszy browar, albo piwo z danego browaru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abernacka Opublikowano 21 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 (edytowane) Arku, mimo że małe podsumowanie roku 2013 zostało umieszczone na moim blogowym profilu, nie widzę powodów aby i tutaj jego nie umieścić. Oto i one: W 2013 roku odwiedziłem łącznie 100 browarów, w siedmiu krajach. Najwięcej odwiedziłem ich, rzecz jasna w Niemczech (27). Następnie w RPA (26), w Polsce (14), w Irlandii (12), w Rosji (9), w Austrii (8) i w Czechach (4). Co do podsumowania najlepszy browar, najlepsze piwo. Musiałbym się dłużej zastanowić. Z pewnością do grona najlepszych browarów jakie odwiedziłem w tym roku, zaliczyć mogę browar Camba Bawaria (D) z genialnymi, górno-fermentacyjnym piwami, browar Weissbrau Schwedl (D) za wspaniałą niemiecką klasykę, browar Triggerfish Brewing (RPA) z szeroką ofertą piw oraz browary, które udowodniły mi, że piwa pochodzące z browarów domowych mogą smakować (kto zna mnie, wie jaki mam stosunek do tego hobby). Do tego grona zaliczę trzy browary komercyjne: Honingklip Brewery (RPA), Wild Beast Brewing (RPA), Beoir Chorca Dhuibhne (IRL) oraz Burren Brewery (IRL), który warzy, najlepszego stouta jakiego miałem okazję w życiu skosztować. To chyba wszystko. Edytowane 21 Grudnia 2013 przez abernacka Makaron 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abernacka Opublikowano 21 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 (edytowane) Zapomniałbym o polskim akcencie. Jest nim "Stary Browar Kościerzyna". Nie dość, że browar powstał w zabudowaniach starej słodowni, to warzy całkiem udane piwa. Co prawda, nie znajdziemy tam żadnych 'ejli' lecz klasykę, ale w najlepszym jego wydaniu. Edytowane 21 Grudnia 2013 przez abernacka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się