Nano Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Witam, jakis miesiac temu zabutelkowalem Real Ale coopersa, po 2 tyg otworzylem butelke i zaskoczylem sie ze wyszlo mi na prewde dobre piwo. Teraz czyli 2 tyg pozniej otworzylem nastepne butelki tym razem niemile zaskoczenie, wyraznie wyczuwalny zapach i posmak drozdzy, myslalem, ze im dluzsze lezakowanie tym lepiej a tu.... Czy to normalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 U mnie stało w butelkach 12 tygodni zanim zostało napoczęte i było idealne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Poczekaj jeszcze miesiąc i będzie już OK. Jak nie to kolejny miesiąc. Po 3-4 miesiącach musi być już dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 "kupersy" szczególnie na drożdżach z puszek po 3 miesiącach były pijalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Witam, jakis miesiac temu zabutelkowalem Real Ale coopersa, po 2 tyg otworzylem butelke i zaskoczylem sie ze wyszlo mi na prewde dobre piwo. Teraz czyli 2 tyg pozniej otworzylem nastepne butelki tym razem niemile zaskoczenie, wyraznie wyczuwalny zapach i posmak drozdzy, myslalem, ze im dluzsze lezakowanie tym lepiej a tu.... Czy to normalne? A były równomiernie nagazowane? Słodziłeś cukrem do refermentacji? Robiłeś syrop, czy sypałeś do butelek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Nie wiem czy to był przypadek, czy nie, ale kiedyś miałem Saisona, którego od razu po zabutelkowaniu przeniosłem do piwnicy (około 7 st.) coś mi mówiło, że piwo nie skończyło jeszcze fermentować, a nie mogłem już czekać z butelkowaniem. Piwo potrzebowało ponad miesiąc by się dobrze nagazować, ale już od samego początku bardzo mocno czuć było w zapachu drożdże (robione na S-33). Więc albo zdecydowanie zbyt wczesne butelkowanie lub od razu przeniesienie do chłodnego pomieszczenia wydają się być powodem tego zapachu, który pozostał do ostatniej butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nano Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Witam, jakis miesiac temu zabutelkowalem Real Ale coopersa, po 2 tyg otworzylem butelke i zaskoczylem sie ze wyszlo mi na prewde dobre piwo. Teraz czyli 2 tyg pozniej otworzylem nastepne butelki tym razem niemile zaskoczenie, wyraznie wyczuwalny zapach i posmak drozdzy, myslalem, ze im dluzsze lezakowanie tym lepiej a tu.... Czy to normalne? A były równomiernie nagazowane? Słodziłeś cukrem do refermentacji? Robiłeś syrop, czy sypałeś do butelek? Sypalem glukoze do butelek, nagazowane byly na pewno bardziej te ostatnie i bardziej czuc drozdze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nano Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Jesli chodzi o lezakowanie to pierwsze 5 dni tmp pokojowa a teraz jakies 15-16C, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Sypalem glukoze do butelek, nagazowane byly na pewno bardziej te ostatnie i bardziej czuc drozdze Tu bym upatrywał, w dużej mierze winowajcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się