baton205 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 Witam, Tak jak w temacie zrobiłem Coopers - Pilsener (z puchy) nastawiłem 21.12.2013r zgodnie z instrukcją sprzedającego "UWAGA!!! Zaleca temperatura fermentacje piwa 10 - 16°C!!!". Piwko w fermentatorze ma 14oC i tylko troszkę popracowało (bulgotało). Pierwszy raz robię w tak niskiej temperaturze jest to moja 3 warka z puchy. Może ktoś robił już te puche i ma jakieś porady dla mnie? Po ilu można rozlewać, czy taka fermentacja trwa dłużej? Czy coś się skopało i przenieść fermentator do cieplejszego miejsca? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 porada jest tylko jedna czekać! 14C to nie jest niska temperatura, ale powinna wystarczyć, skoro tak napisał producent. Poza tym bulkanie to żaden wyznacznik femrentacji - najlepiej sprawdzać zmiany gęstości (ale to tak na przyszłość) Przypuaszczam, że wszystko zrobiłeś prawidłowo, czyli zrehydratowałeś drożdżę, oraż piwo ma miej więcej 12blg. Na twoim miejscu zostawił bym piwo tak gdzie stoi. Fermentacja puszki niczym nie różni się od piwa z zacierania - dolna femrntacja zawsze trwa dłużej. Nastawił bym się na jakies 3 tygodnie bużliwej i ewnwtualne lagwerowanie (jeżeli masz warunki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anginsan Opublikowano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 (edytowane) Robilem Coopersa European Lager (drożdze z puszką) w tem 12-14 stopni. 3 tygodnie burzliwej, potem tydzien cichej. Duzo pracy i czasu - efekt mizerny. Dle mnie te piwo było niepijalne. Edytowane 25 Grudnia 2013 przez Anginsan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baton205 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 Rozumiem. A co bedzie jeśli je teraz przeniose do 21stC? I zrobie tak jak zawsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anginsan Opublikowano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 Ja bym tak zrobił, bo na dolniaku coopersa się rozczarowalem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 (edytowane) Duzo pracy i czasu - efekt mizerny. Dle mnie te piwo było niepijalne. Dużo pracy? Chaba żartujesz ,przy czym dużo pracy? Jak robiłeś co dodawałeś? Piwo to może faktycznie nie jest najwyższych lotów ale jest spokojnie pijalne więc raczej stawiał bym że to wina twoja ,a nie puszek baton,zostaw w spokoju niech sobie stoi ,jak masz jak lagerować to super,jak nie to po zabutelkowaniu zostaw na 2 miesiące że byś nie pisał jak inni że wali drożdżami Edytowane 25 Grudnia 2013 przez Gawon Cezary Daniluk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anginsan Opublikowano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 Miałem sporo pracy aby utrzymywac stałą tempreature 12 stopni. Kilkukrotne sprawdzanie blg. Obowiązkowe przelewanie na cichą (no może nie obowiazkowe ale zalecane). Do tego cały proces łącznie z nagazowaniem piwa w butelkach trwał półttora miesiąca. (3 tyg burzliwej, 2 tyg cichej, 10 dni na nagazowanie). Potem lezakowanie piwa 4 miesiące ( myślalem ze smak sie poprawi) I tak jak pisałem dla mnie piwo było nie pijalne (tzn było słabe, nijakie -gorsze od koncernowych ). To samo piwo robiłem w pokojowej temp, po tygodniu do butelek i było lepsze co nie znaczy dobre. Ogólnie jestem przeciwnikiem piw z puchy Coopresa ) z innych puch nie robilem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baton205 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 Z lagerowaniem to krucho u mnie. Dzieki za odp. Pojde za radą "GAWON-a" i zostawie jeszcze tam gdzie stoi. Za tydzień zmierzę blg i zobaczymy, pozniej na cicha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baton205 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 "ANGINSAN" dzięki za porady zobaczymy co wyjdzie z tej warki dam Wam znać pozniej co i jak. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anginsan Opublikowano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 (edytowane) Baton - robiłem 4 warki z puchy coopersa, piwo lezakowało po kilka miesiący a ja łudziłem się ze po tym czasie bedzie wyjatkowe. ale nie zraziłem sie, dokupiłem gar 50 l do zacierania, filtrator z oplotu, termometr i zrobiłem pierwsze piwo gornej fermentacji zacierane, dochmielone na zimno .http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg RE -WE-LA CJA!!! PS. Piwo dobre po trzech dniach od rozlewu. Edytowane 26 Grudnia 2013 przez Anginsan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baton205 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Skusiłem się i zmierzyłem BLG wynik - 5. Poczekam za tydz zmierzę jeszcze raz. Piana widoczna zapach kwaskowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Im więcej grzebiesz, tym większe szanse masz na piwo niepijalne - z racji infekcji. To dolniak, zostaw na 3 tygodnie, potem sprawdzaj BLG, pobełtaj wiadrem, na 2 ostatnie dni możesz przenieść w pokojową. Coopers ma niezłe puchy i jeśli nie złapiesz infekcji piwo będzie na pewno ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baton205 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Dzieki za radę - spróbuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się