Frisbeer Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 (edytowane) Wzorem innych piwowarów w tym temacie będę prowadził swoje zapiski z warzenie oraz próbował dociec jakie błędy popełniłem. Sprzęt: Zestaw ZacierMistrz Pro z Centrum Piwowarstwa Śrutownik stołowy brewferm Garnek emaliowany 30 litrów Chłodzenie wannowe. Jak ktoś ma chłodnicę na zbyciu, to rozważę zakup. Warki: #1 Pilsner - 27.12.2013 #2 Rauchmarzen - 28/29.12.2013 #3 American Stout - 05.08.2014 #4 American Barleywine - 06.08.2014 #5 Cienkusz po Barleywine - 07.08.2014 #6 Ciemne Grodziskie - 22.08.2014 #7 Whisky Plummy Stout - 27.08.2014 #8 Brown IPA - 03.09.2014 #9 Strong Ale 25.11.2014 #10 Imperial IPA 07.12.2014 #11 Dark Mild 14.12.2014 Czekam na krytykę i porady co można ulepszyć. Edytowane 11 Stycznia 2015 przez Frisbeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frisbeer Opublikowano 28 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 (edytowane) 27.12.2013 warka #1 Pilsner PARAMETRY: OG: 10,5°P FG: 3,0°P (stan na 17.01.2014) Wcześniej 4,0°P(stan na 11.01.2014) Alc: 3,7% IBU: 46 SRM: 6 Wydajność: 62% SKŁAD: - Pilzneński 4,5 kg - Marynka 30 g - Lubelski 60g - Saflager S-23 ZACIERANIE: Objętość początkowa wody: 20l 45' - 63°C 15' - 72°C GOTOWANIE: 60' Marynka 30g 15' Lubelski 30g 5' Lubelski 30g FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży: 15°C Temperatura burzliwej: 10°C Temperatura cichej: ~0°C Burzliwa: 21 dni (27.12.2012-17.01.2014) Cicha: 21 dni (17.01.2014-07.02.2014) ROZLEW: 33x0,5l PRZEMYŚLENIA: Brzeczka wyszła baaardzo mętna. Cóż, najwyżej będzie Pils Nieklarowne . Po części mogło to wyniknąć z nieprawidłowego śrutowania, a po części z nieodczekania należytego czasu potrzebnego do ułożenia się złoża filtracyjnego. Następny słód ześrutuję grubiej i odczekam min. 20 minut po przelaniu do filtracji. Następnym razem zmierzyć ilość wody przeznaczonej do wysładzania. Edytowane 9 Lutego 2014 przez Frisbeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Hej. Z ciekawości spytam ile litrów poszło do fermentatora i ile było Blg ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frisbeer Opublikowano 28 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 10,5°P mierzone po chmieleniu (czy OG podaje się przed chmieleniem?). Ile poszło do fermentora to dokładnie nie powiem, bo nie mam na nim podziałki, ale "na oko" tyle ile było założone, tj. ~20 litrów. Trochę jeszcze odparuje i zostanie w syfach po przelaniu na cichą, więc na rozlew pewnie będzie ok. 18 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Czekam na krytykę i porady co można ulepszyć. Kup chłodnicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frisbeer Opublikowano 28 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Czy to oferta ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Nie. Rada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 10,5°P mierzone po chmieleniu (czy OG podaje się przed chmieleniem?). Ile poszło do fermentora to dokładnie nie powiem, bo nie mam na nim podziałki, ale "na oko" tyle ile było założone, tj. ~20 litrów. Trochę jeszcze odparuje i zostanie w syfach po przelaniu na cichą, więc na rozlew pewnie będzie ok. 18 litrów. No właśnie to mni zastanawiało: 4,5 kg - 20L i tylko 10,5 Blg. Chce zrobić kolejną warke tylko na pilznenskim i stąd moje pytania. Wysladzales do jakiej objętości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frisbeer Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 (edytowane) Właśnie nie wiem, bo nie mam tych nalepek z objętością na fermentorach. Postaram się jutro nalać wody do jednego z fermentorów odmierzając po litrze i wtedy będę mógł określić, ile jest tej brzeczki. Zauważyłem, że w pierwszej warce wydajność jest policzona względem 21 litrów, a że nie wiem póki co ile tej brzeczki jest, to póki co stoi pod znakiem zapytania. Nie. Rada. Gdybyś miał coś w okolicach Warszawy to daj znać . Edytowane 29 Grudnia 2013 przez Frisbeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frisbeer Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 (edytowane) 28/29.12.2013 warka #2 Rauchmarzen (?) PARAMETRY: OG: 14,5°P FG: 4,5°P (stan na 17.01.2014) 4,5°P(stan na 11.01.2014) Alc: 5,4% IBU: 28 EBC: 47 Wydajność: 64% SKŁAD: - Monachijski jasny 3 kg - Wędzony Weyermann 2kg - Crystal 150L 0,3 kg - Carapils 0,2 kg - Wędzony cherry 0,2 kg - Czekoladowy 0,1 kg - Marynka 20g - Lubelski 15g - Saflager S-23 ZACIERANIE: Objętość początkowa wody: 20l 50' - 64°C 15' - 72°C WYSŁADZANIE: 19l GOTOWANIE: 60' Marynka 20g 15' Lubelski 15g 5' mech irladzki 5g FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży: 15°C Temperatura burzliwej: 10°C Temperatura cichej: ~0°C Burzliwa 19 dni (29.12.2013-17.01.2014) Cicha 18 dni (17.01.2014-04.02.2014) ROZLEW: 30x0,5l PRZEMYŚLENIA: Słód "wędzony" Weyermanna jest wędzony chyba tylko z nazwy. Zero aromatu wędzoności. Słód cherry ma za to bardzo przyjemny aromat, tylko niestety miałem go tylko 200g. Filtracja przebiegała niezbyt pomyślnie. Ktoś mi chyba musi pokazać jak się prawidłowo śrutuje, bo śrutowałem jak najgrubiej, aby tylko nie przelatywały całe ziarna. Zamiast 3 czy 5 litrów zawróciłem ok. 30l zanim poleciał w miarę klarowny filtrat. Miałem wysładzać ciągle, ale na skutek problemów wysładzałem na 3 mniej więcej równe raty, za każdym razem mieszając w całej objętości, żeby poderwać zatykający się filtrator z oplotu. Za każdym razem trzeba było robić vorlauf, a i tak klarowność brzeczki była słaba. Do wysładzania użyłem 19 litrów wody, w wyniku czego uzyskałem ponad 30 litrów brzeczki. Gotowałem więc ją przez 2 godziny, aby odparować jej nadmiar. Na ostatnie 5 minut rzuciłem po raz pierwszy mech irlandzki i muszę przyznać, że jestem mile zaskoczony. Po schłodzeniu pod warstwą chmielin znajdowała się gruda mocno zbitych drobinek słodu, twardo przywarta do dna (ciśnienie wody jej nie spłukiwało). Brzeczka zyskała przez to na klarowności. Tym razem zlałem wężykiem znad osadu. Poprzednio "dekantowałem" z gara do fermentora ręcznie, i raz, że wpadło sporo syfu, a dwa, że większa część brzeczki poszła na zmarnowanie. Nie pomierzyłem ilości uzyskanej brzeczki przedniej i nastawnej, z powodu braku skali na fermentorze. Przy następnych zakupach pomyślę o jakichś naklejkach, bo to przydatny bajer. Nie zmierzyłem również ekstraktu brzeczki przedniej - do poprawki. Kalkulator wyliczył mi EBC na 47, jednak patrząc na barwę, to piwo będzie nieco ciemniejsze, co mnie cieszy. W brzeczce póki co brak jakiegokolwiek aromatu wędzonego, więc Rauchmarzen będzie chyba trochę niepełnosprawny. Edytowane 8 Sierpnia 2014 przez Frisbeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Wędzony z Weyermana nie jest zbyt intensywny , ale żeby przy 2 kg przy tym zasypie nie było go czuć ? A suchy słód też nie pachnie wędzonką ? Przy 1 kg wędzoność jest wyczuwalna , przy 2 powinna być dość mocna raczej. Może pomylili słody w sklepie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frisbeer Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zero zapachu wędzonki w brzeczce. Wąchałem suchy słód i jeśli wędzonka była, to taka, jak goryczka w koncernowych lagerach. Za to Cherry dawał dymem aż miło. Poczekajmy do rozlewu i późniejszej degustacji, może coś się poprawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frisbeer Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Warka #1 i #2 przelane dzisiaj na cichą, teraz ok. 2-3 tygodni na cichej. Rauchmarzen nabrał lekkiej wędzonki w zapachu, ale liczyłem na więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frisbeer Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Warka #2 rozlana do butelek 0,5l. Wyszło tylko 15 litrów i piwo nie odfermentowało już ani odrobinę. Smak również się nie zmienił, przez co powstaje pytanie co do zasadności cichej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frisbeer Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 (edytowane) Warka #1 rozlana do butelek. Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez Frisbeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frisbeer Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 (edytowane) 5.08.2014 warka #3 American Stout PARAMETRY: OG: 12,5 °P FG: 4,5 °P 4,5 °P (15.08.2014) Alc: 4,5% IBU: 68 EBC: 63 Wydajność: 55% SKŁAD: - Pilzneński 5 kg - Caramel 0,45 kg - Carafa II 0,45 kg - Czekoladowy 0,2 kg - Galaxy 15 g - Waimea 15 g - Styrian Goldings 30 g - S-04 ZACIERANIE: Objętość początkowa wody: 20l 90' - 68°C WYSŁADZANIE: 20 l CHMIELENIE: 60' Galaxy 15 g 45' Waimea 15 g 15' Styrian Goldings 30 g FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży: 24°C Burzliwa 9 dni Cicha 6 dni ROZLEW: 21.07.2014 41x0,5l PRZEMYŚLENIA: Zbyt grubo ześrutowany słód i marna wydajność. W następnych warkach poprawić. Edytowane 28 Sierpnia 2014 przez Frisbeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frisbeer Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 (edytowane) 6.08.2014 warka #4 American Barleywine PARAMETRY: OG: +25 °P FG: 9,5°P (15.08.2014) Alc: ??% IBU: poza skalą EBC: 39 Wydajność: nie wiem jak określić SKŁAD: - Pale Ale 7 kg - Ekstrakt Bursztynowy 1,7 kg - Monachijski 1 kg - Caramber 0,5 kg - Caramunich 0,5 kg - Chinook 50 g - Mosaic 30 g - Galaxy 15g - Amarillo 25 g - Citra 25 g - Cascade 50g - Simcoe 50g - S-04x2 ZACIERANIE: Objętość początkowa wody: 18l 45' - 62°C 15' - 72°C WYSŁADZANIE: Brak, otrzymałem 15 litrów filtratu 17,5°P CHMIELENIE: 60' - Chinook 50 g 50' - Mosaic 30 g 45' - Galaxy 15g 30' - Amarillo 25 g 20' - Mech Irlandzki 4g 15' - Citra 25 g 5' - Ekstrakt Bursztynowy 1,7 kg 50g Simcoe i 50g Cascade NZ na cichą (23.08.2014) FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży: 23°C Burzliwa 8 dni Cicha 12 dni ROZLEW: 26.08.2014 10 litrów PRZEMYŚLENIA: 9 kg słodu na garnek 30 litrów to jak dla mnie za dużo. Zrobiła się jedna wielka breja, chociaż dodawałem słód na raty ciągle mieszając. Z pomocą przyszedł kuchenny garnek 5-cio litrowy, do którego przeniosłem część zacieru. Kilka litrów wsiąkło w chmieliny, ale nie ryzykowałem odzyskiwania brzeczki. Edytowane 31 Sierpnia 2014 przez Frisbeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frisbeer Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 (edytowane) 7.08.2014 warka #5 Cienkusz po American Barleywine PARAMETRY: OG: 10 °P FG: 3,0°P 3,5°P (15.08.2014) 3,0°P (21.08.2014) Alc: 4,0% IBU: 28 EBC: 13 Wydajność: nie wiem jak określić SKŁAD: - Pale Ale 7 kg - Monachijski 1 kg - Caramber 0,5 kg - Caramunich 0,5 kg - Citra 70 g - S-05 ZACIERANIE: Brak (młóto po barleywine) WYSŁADZANIE: 30 litrów CHMIELENIE: 60' - Citra 5g 30' - Citra 10 g 20' - Mech Irlandzki 1g 15' - Citra 10g 0' - Citra 5g Cicha - Citra 40 g FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży: 23°C Burzliwa 8 dni Cicha 6 dni (18°C) ROZLEW: 38x0,5l=19 litrów 21.08.2014 PRZEMYŚLENIA: Edytowane 26 Sierpnia 2014 przez Frisbeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frisbeer Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 (edytowane) 22.08.2014 warka #6 Ciemne Grodziskie PARAMETRY: OG: 7,5°P FG: 3°P (11.09.2014) 3,5°P (30.08.2014) Alc: 2,3% IBU: 39 EBC: 55 Wydajność: 93% SKŁAD: - Pszeniczny wędzony dębem Grodziski - 2 kg - Jęczmień palony - 0.2 kg - Styrian Goldings 45g - S-33 ZACIERANIE: Objętość początkowa wody: 28l 70' - 66°C WYSŁADZANIE: 5 litrów GOTOWANIE: 60' Styrian Goldings 30g 15' Styrian Goldings 15g FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży: 18°C Temperatura burzliwej: 18°C Temperatura cichej: 18°C Burzliwa: 6 dni Cicha: 12 dni 4.09.2014 - dodanie żelatyny celem sklarowania ROZLEW: 12.09.2014 40x0.5=20 l PRZEMYŚLENIA: Wyszedł kwas, prawdopodobnie zakażenie od niewyczyszczonego fermentora po przelaniu na cichą. Edytowane 6 Grudnia 2014 przez Frisbeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frisbeer Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 (edytowane) 27.08.2014 warka #7 Whisky Plummy Stout PARAMETRY: OG: 16 °P FG: 4,5 °P (9.09.2014) 4,5 °P (7.09.2014) 5,5 °P (4.09.2014) 6,5 °P (2.09.2014) Alc: 5,9% IBU: 31 EBC: 74 Wydajność: 70% SKŁAD: - Pilzneński 4 kg - Whisky 2 kg - Carafa II 0,3 kg - Jęczmień palony 0,25 kg - Styrian 25 g - Lubelski 25 g - Śliwki suszone 200 g - S-05 ZACIERANIE: Objętość początkowa wody: 22 l 110' - 67°C WYSŁADZANIE: 20 l Brzeczka przednia 18°P Ostatnia partia wysłodzin: 5°P CHMIELENIE: 180 minut - odparowanie nadmiaru brzeczki w garze 60' Styrian Goldings 25 g 60' Lubelski 25 g 0' Śliwki suszone 200 g FERMENTACJA: S-05 Temperatura zadania drożdży: 18°C Burzliwa 12 dni (9.09.2014 zlanie na cichą) Cicha 8 dni ROZLEW: 18.09.2014 39x0,5 l=19,5 l PRZEMYŚLENIA: Lepsze śrutowanie mocno poprawiło wydajność, nie pogarszając filtracji. W zapachu brzeczki lekka wędzonka. Nie skupiałem się zbytnio na chmieleniu - wrzuciłem resztki lubelskiego i styriana na goryczkę. Liczę, że aromat zrobi słód whisky i śliwki. Po raz pierwszy chłodziłem brzeczkę (metoda wannowa). Bardzo długa fermentacja burzliwa, przy zlewaniu na cichą było bardzo dużo gęstwy, zarówno w postaci zbitego osadu, jak i kożucha na powierzchni. Edytowane 27 Września 2014 przez Frisbeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frisbeer Opublikowano 3 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 (edytowane) 03.09.2014 warka #8 Brown AIPA PARAMETRY: OG: 14,5°P FG: 2,5 °P (16.09.2014) 5°P (10.09.2014) Alc: X% IBU: 153 EBC: 49 Wydajność: 60% SKŁAD: - Pale Ale 5,5 - 7,5 EBC Strzegom 4,7 kg - Carapils ® 2,5-6,5 EBC Weyermann 0,8 kg - Karmelowy ciemny Strzegom 400-800 EBC 0,2 kg - Galaxy 20g - Mosaic 20g - Waimaea 30g - Simcoe 25g - S-05 ZACIERANIE: Objętość początkowa wody: 20 l 50' - 62°C 10' - 72°C WYSŁADZANIE: 15l Brzeczka przednia 16°P Ostatnia partia wysłodzin: 7,5°P CHMIELENIE: 120' odparowanie nadmiaru brzeczki w garze 60' Galaxy 20g 60' Mosaic 20g 60' Waimaea 30g 5' Simcoe 25g FERMENTACJA: S-05 Temperatura 18°C Burzliwa 12 dni (16.09.2014 - zlanie na cichą) Cicha X dni ROZLEW: X PRZEMYŚLENIA: Wyszedł kwas, prawdopodobnie zakażenie od niewyczyszczonego fermentora po przelaniu na cichą. Edytowane 6 Grudnia 2014 przez Frisbeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frisbeer Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 (edytowane) 25.11.2014 warka #9 Strong Ale PARAMETRY: OG: 15,5 °P FG: 4,5 °P Alc: 5,7% IBU: 24 EBC: 18 Wydajność: 72% SKŁAD: - Pilzneński 5,25 kg - Caraamber 0,25 kg - Carared 0,25 kg - Melanoidynowy 0,25 kg - Magnum 10 g - Fuggles 60 g - S-04 ZACIERANIE: Objętość początkowa wody: 20l 30' - 62°C 30' - 72°C WYSŁADZANIE: 20 l CHMIELENIE: 90' - odparowanie 60' Magnum 10 g 15' Fuggles 30 g 20.12.2014 - Fuggles 30g FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży: 15°C Temperatura w fermentowni: 18°C Dni: 30 ROZLEW: 26.12.2014 36x0,5=18 litrów PRZEMYŚLENIA: Po ostatnich dwóch niepowodzeniach z grodziskim i Brown IPA, które wylałem, wymyłem porządnie sprzęt ługiem sodowym. Jeśli to nie poprawi sytuacji, zmienię fermentory i resztę plastików potencjalnie powodujących zakażenie. Dodatkowo zrezygnuję z fermentacji cichej, wydłużając główną do 3 tygodni. W tym czasie nie będę mierzył również BLG. Z wydajności jestem zadowolony. Drożdże zadałem chyba w zbyt niskiej temperaturze, bo przez +24h nie ruszały. Dodałem drugą paczkę i już ruszyły normalnie. Nie wiem w sumie co to za styl piwa, bo 25 IBU i 15 BLG Ale nie figuruje w BJCP, ale zobaczymy co z tego wyjdzie. O ile piwo nie zakazi się, to na kilka ostatnich dni fermentacji dorzucę Fugglesa na zimno. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez Frisbeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frisbeer Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) 7.12.2014 warka #10 Imperial India Pale Ale PARAMETRY: OG: 20 °P FG: 5,5 °P Alc: 7,5% IBU: 100++ EBC: 20 Wydajność: 71% SKŁAD: - Pale Ale 6 kg - Melanoidynowy 0,85 kg - Carared 0,6 kg - Caraamber 0,3 kg - Carapils 0,25 kg - Magnum 50g - Chinook 50g - Citra 25g - Amarillo 25g - Simcoe 30g - Centennial 30 g - mech irlandzki 4g - S-04 ZACIERANIE: Objętość początkowa wody: 23l 90' - 62°C WYSŁADZANIE: 30 l Brzeczka przednia: 19°P CHMIELENIE: 5h - odparowanie nadmiaru brzeczki 60' - Chinook 50g 60' - Magnum 50g 20' - Amarillo 25g 15' - Citra 25g 15' - mech irlandzki 4g 0' - Centennial 30g 0' - Simcoe 30g 4.01.2015 Simcoe 50g 4.01.2015 Chinook 50g 4.01.2015 Citra 25g FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży: 18°C Temperatura w fermentowni: 18°C Dni: 32 ROZLEW: 10.01.2014 34x0,5=17l PRZEMYŚLENIA: Edytowane 11 Stycznia 2015 przez Frisbeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frisbeer Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 (edytowane) 14.12.2014 warka #11 Dark Mild PARAMETRY: OG: 9,5°P FG: 5,0°P 4.01.2015 5,5°P 26.12.2014 Alc: 2,3% IBU: 19 EBC: 39 Wydajność: 64% SKŁAD: - Pilzneński 2 kg - Monachijski 1 kg - Carahell 0,5 kg - Caramunich 0,5 kg - Jęczmień palony 0,1 kg - Magnum 7g - Fuggles 20 g - mech irlandzki 3g - S-04 ZACIERANIE: Objętość początkowa wody: 25l 70' - 72°C WYSŁADZANIE: 12 l Brzeczka przednia: 12°P CHMIELENIE: 60' - Magnum 7g 15' - mech irlandzki 15' - Fuggles 20g FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży: 18°C Temperatura w fermentowni: 18°C Dni: 21 ROZLEW: 4.01.2015 42x0,5l=21l PRZEMYŚLENIA: Po 12 dniach burzliwej piwo zeszło tylko o 4°P, co wydaje mi się trochę podejrzane nawet biorąc pod uwagę zacieranie na słodko. Piwo ostatecznie (mam nadzieję) zakończyło fermentację na 5°P, czyli wyszedł 2% potwór. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez Frisbeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się