majkelina Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Widzę, że po sąsiedzku warzymy w tej samej dzielnicy ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 (edytowane) 18.04.2017 uwarzone:#48 Weselne#1 12BLG Zasyp: 2*1.7kg płynnego jasnego ekstraktu WESChmielenie 60 minut:15g Marynki w 0 minucie10g Wai-iti w 45 minucie10g Wai-iti w 50 minucie 30g Wai-iti w 55 minucie 10g Galaxy AUS w 55 minucie Piwo zaszczepione paczuszką M10. 07.05.2017 - piwo zeszło do 3BLG, rozlane z dodatkiem 6g glukozy/litr Edytowane 7 Maja 2017 przez Howser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 7 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 (edytowane) 07.05.2017 uwarzone:#49 Weselne#2 12BLG Zasyp: 2*1.7kg płynnego jasnego ekstraktu WESChmielenie 60 minut:15g Marynki w 0 minucie10g Nelson Sauvin w 45 minucie10g Nelson Sauvin w 50 minucie 30g Nelson Sauvin w 55 minucie 10g Galaxy AUS w 55 minucie Brzeczka wylana na gęstwę M10 po #48 Edytowane 7 Maja 2017 przez Howser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 6 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 (edytowane) 05.01.2018 uwarzone: #50 Summer Ale 13Blg Zasyp: - Pilzneński 2.5kg - Pszeniczny 0.4kg - Wiedeński 2kg - Karmelowy30 0.5kg Zacieranie w 12l wody: - 63 stopnie - 40 minut - 73 stopniach - 20 minut - 78 stopni - 10 minut Wysładzanie w 17l wody o temp.78°C. Chmielenie 60 minut: - Galaxy 5g w 0 minucie - Motueka 20g w 45 minucie - Amarillo 20g w 50 minucie - Galaxy 25g w 55 minucie Brzeczka zaszczepiona paczką US-05 28.01.2018 - piwo zeszło do 3BLG, 17.5l piwa rozlane z dodatkiem 6g glukozy na litr. Edytowane 28 Stycznia 2018 przez Howser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 (edytowane) 28.01.2018 uwarzone: #51 West Coast IPA 15Blg Zasyp: - Pilzneński 2.8kg - Pale Ale 2kg Zacieranie w 16l wody: - 66 stopni - 90 minut - 78 stopni - 10 minut Wysładzanie w 16l wody o temp.78°C. Chmielenie 60 minut: - Chinook 10g w 5 minucie - Mosaic 40g w 50 minucie - Citra 60g w 55 minucie 19 litrów brzeczki wylane na gęstwę po #50 Summer Ale 13.02.2018 - piwo przelane na cichą, dorzucone 30g Galaxy i 30g Mosaic. 18.02.2018 - piwo rozlane z dodatkiem 3g glukozy na butelkę. Edytowane 18 Lutego 2018 przez Howser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 (edytowane) 18.02.2018 uwarzone: #52 APA 12Blg Zasyp: - Pale Ale 3.2kg - płatki orkiszowe 0.2kg - Caramunich R typ II 0.15kg - Crystal 0.15kg Zacieranie w 13l wody: płatki orkiszowe: - 67 stopni - 20 minut po dodaniu słodów: - 67 stopni - 75 minut - 78 stopni - 10 minut Wysładzanie w 16l wody o temp.78°C. Chmielenie 60 minut: - Marynka 15g w 0 minucie - Cascade 20g w 30 minucie - 5g rehydratyzowanego mchu irlandzkiego w 50 minucie - Cascade 20g w 59 minucie 17 litrów brzeczki zaszczepione uwodnionymi, świeżymi US-05 07.03.2017 - piwo zeszło do 3Blg, dorzucone na zimno 80g Cascade i 50g Simcoe Edytowane 7 Marca 2018 przez Howser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 11 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 11.03.2018 uwarzone: #53 Double IPA 20Blg Zasyp: - Pale Ale 5.5kg - Monachijski 1.5kg - Aroma 0.2kg - Crystal 300 0.3kg Zacieranie w 20l wody: - 67 stopni - 90 minut - 78 stopni - 10 minut Wysładzanie w 14l wody o temp.78°C. Chmielenie 60 minut: - Summit 32g w 0 minucie - Cascade 20g w 20 minucie - Amarillo 20g w 30 minucie - 5g rehydratyzowanego chmielu irlandzkiego w 30 minucie - Cascade 10g w 45 minucie - Amarillo 10g w 45 minucie - Citra 10g w 45 minucie - Amarillo 10g w 50 minucie - Citra 10g w 50 minucie - Amarillo 30g w 55 minucie - Citra 10g w 55 minucie 19 litrów brzeczki 20Blg schłodzone, zaszczepione słoikiem gęstwy US-05 i wstawione do lodówki do 18°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 12 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2018 (edytowane) 12.05.2018 uwarzone: #54 Jarrylo Lager 12Blg Zasyp: - Pilzneński Weyermann 3kg - pszeniczny Litovel 0.5kg Zacieranie w 11l wody: - 62 stopnie - 30 minut - 72 stopnie - 30 minut - 78 stopni - 10 minut Wysładzanie w 14l wody o temp.78°C. Chmielenie 60 minut: - Jarrylo 5g w 0 minucie - 5g rehydratyzowanego chmielu irlandzkiego w 30 minucie - Jarrylo 15g w 45 minucie - Jarrylo 20g w 50 minucie - Jarrylo 20g w 55 minucie Brzeczka zaszczepiona świeżymi WLP810 San Francisco Lager 28.05.2015 dorzuciłem 40g Jaryllo na zimno. Edytowane 28 Maja 2018 przez Howser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 31 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2018 (edytowane) 31.05.2018 uwarzone: #55 Cashmere Lager 12Blg Zasyp: - Bohemian Pilsner Weyermann 3kg - pszeniczny Litovel 0.5kg Zacieranie w 12l wody: - 62 stopnie - 30 minut - 72 stopnie - 50 minut - 78 stopni - 10 minut Wysładzanie w 13l wody o temp.78°C. Chmielenie 60 minut: - Marynka 20g w 0 minucie - 5g rehydratyzowanego chmielu irlandzkiego w 45 minucie - Cashmere 15g w 45 minucie - Cashmere 20g w 50 minucie - Cashmere 25g w 55 minucie Edytowane 31 Maja 2018 przez Howser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 16 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2018 (edytowane) 16.06.2018 uwarzone: #56 Orbit Lager 12Blg Zasyp: - pilzneński Strzegom 3kg - pszeniczny Bestmalz 1kg Zacieranie w 10l wody: - 67 stopni - 90 minut - 78 stopni - 10 minut Wysładzanie w 15l wody o temp.78°C. Pierwszy raz ustalałem pH zacieru i wody do wysładzania. Zacier ok. 5.7 pH, woda do wysładzania ok. 5.2. Zacier i wodę zakwaszałem kwasem mlekowym. Chmielenie 60 minut: - Marynka 20g w 0 minucie - 5g rehydratyzowanego chmielu irlandzkiego w 45 minucie - Orbit 10g w 45 minucie - Orbit 20g w 50 minucie - Orbit 30g w 55 minucie Edytowane 16 Czerwca 2018 przez Howser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buniek80 Opublikowano 18 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2018 chmielu Irlandzkiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 26 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2023 Po długiej przerwie powróconed do warzenia. W międzyczasie wpadło kilka warek, których nie pamiętam, ale dla zasady i nabijania licznika wypunktuję tu te, które zapamiętałem. 06.2023 - #57 Polskie Jasne 12BLG na US-05 06.2023 - #58 Summer Ale 12BLG na US-05 07.2023 - #59 Kolsch 11BLG na FM704 Lutra Kveik - kveiki super sprawdzają się w tym stylu, piwo z bardzo czystym profilem, idealne na upały i dla gości przyzwyczajonych do pustych koncerniaków. Po tygodniach leżakowania w garażu w temperaturach 18-22°C brak jakichkolwiek estrów w aromacie 07.2023 - #60 Mandarin Session Hazy IPA 13BLG na FM704 Lutra Kveik 08.2023 uwarzone #61 Mango Milkshake IPA 17BLG Zasyp: - pale ale 3.5kg - płatki pszeniczne 0.625kg - płatki owsiane 0.625kg Zacieranie w 15l wody: - 68 stopni - 70 minut - 78 stopni - 10 minut Wysładzanie w 14l wody o temp.78°C Chmielenie 60 minut: - simcoe 15g w 0 minucie - laktoza 625g w 50 minucie - simcoe 25g w 50 minucie - eureka 30g po wyłączeniu palnika Brzeczka zlana na gęstwę Lutra Kveik po #60. Po 2 tygodniach zlane na cichą przy 5-6BLG. Na cichą wrzucone 1kg puree mango i 50g eukanot. W smaku - po 3 tygodniach od nagazowania wyczuwalne aromaty mango. Po 5 tygodniach mango coraz słabsze. 09.2023 uwarzone #62 Dorada Pampeana 12BLG Zasyp: - pilzneński 4.15kg Zacieranie w 14l wody: - 47 stopni - 30 minut - 66 stopni - 30 minut - 72 stopnie - 30 minut - 78 stopni - 5 minut Wysładzanie 17l wody o temp 78 stopni. Chmielenie 60 minut: - 12.5g cascade w 0 minucie - 12.5g cascade w 30 minucie - 25g cascade po wyłączeniu palnika Brzeczka zaszczepiona uwodnionymi Lallemand LalBrew Notthingham, przefermentowała w ciągu 1 dnia do 3BLG. Po tygodniu zlana na cichą, na zimno dodane 50g cascade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 2 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2023 (edytowane) 10.2023 uwarzone #63 Double AIPA 18BLG Zasyp: - pale ale 5.5kg - monachijski 1.5kg - aroma 0.2kg - crystal 300 0.3kg Zacieranie w 20l wody: - 67 stopni - 90 minut - 78 stopni - 5 minut Wysładzanie 15l wody o temp 78 stopni. Chmielenie 60 minut: - 40g summit w 0 minucie - 30g athanum w 20 minucie - 20g athanum w 45 minucie - 50g el dorado w 50 minucie Przesadziłem z ilością wody do wysładzania, wyszło 25l brzeczki z blg ok.15 jeśli dobrze pamiętam. Ratowałem się dodając biały kandyzowany cukier (300-400g jeśli dobrze pamiętam) w momencie chłodzenia brzeczki. Większość cukru zdążyła się rozpuścić i podbiła balling do 18. Brzeczka wylana na gęstwę po #62. Po 2 tygodniach zlana na cichą, na zimno dodane 50g azacca i 40g sabro. Piwo mocno pijalne, cukier dodał fajnej "chrupkości" Edytowane 2 Grudnia 2023 przez Howser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 2 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2023 (edytowane) 11.2023 uwarzone #64 Witbier 12BLG Zasyp: - słód pilzneński 1,95 kg - pszenica niesłodowana 1,8 kg - słód enzymatyczny 0,35 kg - płatki owsiane 0,4 kg (angielskie płatki owsiane z łuską dla piwowarstwa) Zacieranie w 15l wody: - 62 stopnie - 30 minut - 72 stopnie - 60 minut - 78 stopni - 5 minut Wysładzanie 15l wody o temp 78 stopni. Chmielenie 60 minut: - 25g lubelskiego w 0 minucie - 15g zmiażdżonej kolendry w 50 minucie - 20g curacao w 50 minucie Brzeczka zaszczepiona Wyeast 3787 Belgian High Gravity. Drożdże, mimo rozbicia startera, nie napuchły w woreczku po kilku godzinach. Zaryzykowałem zaszczepienie nimi brzeczki. Po 3 dniach, w ciągu których co jakiś czas mieszałem brzeczkę, drożdże w końcu podjęły pracę i odfermentowały piwo do 2blg, ale zajęło im to dość długo. Czapa piany zniknęła dopiero po półtora tygodniu fermentacji w temp 19 stopni. Po 3 tygodniach piwo zlane na cichą. Edytowane 2 Grudnia 2023 przez Howser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się