chrzan90 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 (edytowane) Witam wszystkich 1# Witbier PszenŻytni (receptura własna) Skład: -Słód Pilzneński 3kg -Słód Pszeniczny 2kg -Niesłodowane Pszenżyto 2,5kg -Płatki Owsiane 0,4kg -Chmiel Sybilla 15g -Chmiel Saaz 15g -Chmiel Cascade 15g -Chmiel Citra 10g -Safbrew S-33 Dodatki: -Kolendra 25g -Curacao 20g -Skórki z Pomarańczy, Pomelo Zacieranie: -Kleikowanie Pszenżyta i Owsa -50C - 30' -66C - 60' -72C - 15' Chmielenie: -60' Sybilla 15g + Saaz 15g -10' Cascade 15g + Citra 5g + Curacao 10g + Kolendra 15g -1' Curacao 10g + Kolendra 10g + Skórki z Cytrusów -Chmielenie na zimno Citra 5g Fermentacja: -Drożdże w 25C -Fermentacja ok 20C Pochwale sie jak będzie gotowe Prosze o jakies podpowiedzi Edytowane 29 Grudnia 2013 przez chrzan90 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Jak to mówią, to będzie wariacja na temat witbiera ;-) Nie takie drożdże to na pewno, IMHO nie potrzebne płatki owsiane i za dużo chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrzan90 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 czemu złe drożdże? S-33 są przeznaczone do Witbiera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Może i racja, chociaż to są drożdże ogólnego przeznaczenia, nie dedykowane, a polecane. Czy mistrzowskie witbiery na tych drożdżach były robione to nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrzan90 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 (edytowane) 1# Witbier PszenŻytni (receptura własna) Skład: -Słód Pilzneński 3kg -Słód Pszeniczny 2kg -Niesłodowane Pszenżyto 2,5kg -Płatki Owsiane 0,4kg -Chmiel Sybilla 15g -Chmiel Saaz 15g -Chmiel Cascade 10g -Chmiel Citra 5g -Safbrew S-33 Dodatki: -Kolendra 15g -Curacao 15g -Skórki z Pomarańczy, Pomelo Zacieranie: -Kleikowanie Pszenżyta i Owsa -50C - 30' -66C - 60' -72C - 15' Chmielenie: -60' Sybilla 15g + Saaz 15g -10' Cascade 10g + Curacao 10g + Kolendra 10g -1' Curacao 5g + Kolendra 5g + Skórki z Cytrusów -Chmielenie na zimno Citra 5g Fermentacja: -Drożdże w 23C -Fermentacja ok 20C Edytowane 17 Lutego 2014 przez chrzan90 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Może i racja, chociaż to są drożdże ogólnego przeznaczenia, nie dedykowane, a polecane. Czy mistrzowskie witbiery na tych drożdżach były robione to nie wiem. Też nie wiem czy są. Wiem natomiast, że Witbier z Pinty na S-33 był całkiem niezły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrzan90 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 tym wlasnie sie kierowałem a mam je w domu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się