Szinek Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 (edytowane) Cześć, jest to moja pierwsza warka, więc obchodziłem się z nią jak z jajkiem, no ale nie mogłem już wytrzymać i zlałem trochę do kubka. Coopers Australian Pale Ale dochmielony 30g Fuggles dostał zrehydrytyzowane drożdże w piątek o 14, w nocy zaczęła się fermentacja. W sobotę ładna, obfita piana na 3-4cm, wczoraj delikatnie opadła, dzisiaj jej już nie ma. Na powierzchni unosi się jedynie kilka bąbli i resztki chmielu. Bulgocze sobie z rurki sporadyczne, a z niej samej zapach to przyjemny owocowo-estrowy wymieszany z alkoholem. Postanowiłem trochę przelać do szklanki. Kolor to jasnobrązowy, mocno mętny. W zapachu podobnie jak z rurki, jednak smak jest mocno gorzki i alkoholowy. Nic poza tym nie czuć, w większych ilościach zapewne niepijalne. Coś zepsułem? A, no i nieszczęśliwy wypadek spotkał areometr podczas warzenia, więc robię wszystko na ślepo, aż do następnego zamówienia (ale to już z zacieraniem). Edytowane 30 Grudnia 2013 przez Szinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Burzliwa fermentacja to o wiele za wcześnie na smakowanie piwa - cierpliwości !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Toż to Australian Pale Ale. Musi miec odpowiednia dawkę goryczki. Z czasem goryczka zmniejszy się. Bez obaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Toż to Australian Pale Ale. Musi miec odpowiednia dawkę goryczki. Z czasem goryczka zmniejszy się. Bez obaw. Goryczka goryczką, lubie, ale tylko goryczka? Jako że nie mam areometru to do kiedy mam czekać z burzliwą? Dwa dni po ustaniu bulgotania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Jako że nie mam areometru to do kiedy mam czekać z burzliwą? Dwa dni po ustaniu bulgotania? Zostaw na dwa tygodnie i nie ruszaj przez ten czas. Nie zaglądaj, nie otwieraj, nie próbuj. A na bulkanie nie zwracaj uwagi, może przestać bulkać choćby z powodu rozszczelnienia pokrywy, więc brak bulgotania wskazuje jedynie na brak bulgotania i na nic więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 (edytowane) Zostaw na dwa tygodnie i nie ruszaj przez ten czas. Nie zaglądaj, nie otwieraj, nie próbuj. A na bulkanie nie zwracaj uwagi, może przestać bulkać choćby z powodu rozszczelnienia pokrywy, więc brak bulgotania wskazuje jedynie na brak bulgotania i na nic więcej. Na szczęście mam przezroczysty pojemnik, więc mogę się gapić ile chce. Zlewałem kranikiem. Niech stoi. Zacznę się rozglądać za kolejnymi zakupami, polecacie jakieś przepisy na pierwsze piwo z zacieraniem? Edytowane 30 Grudnia 2013 przez Szinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 polecacie jakieś przepisy na pierwsze piwo z zacieraniem? Tak, te z balingomierzem Polecam ten przepis - drożdże mogą być us-05. Szinek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Po 4 - 6 tygodniach nie poznasz tego piwa . No i brać się za słody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzi3ciak Opublikowano 12 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2019 Witam Zrobiłem Australia Pale Ale (Coopersa). Minęło 19 dni i mam pomiar 0-1Blg. Planowałem dzisiaj zlewać. Mocno gorzkie w smaku jest. Czy ta goryczka się jeszcze zmniejszy? Lubię mocno chmielowe piwo ale to jest masakra Wczesniej próbowałem dwukrotnie z innym najpierw lager od gozdawy i nie wyszło później lager od Coopersa i wyszło mega smaczne. Nie sądzę żebym coś skopał. Po 2-3 miesiącach w butelce goryczka się zmniejszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się