ontario_ab Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Jutro zamierzam zrobić Belgian Pale Ale wg. receptury Dori. Należy tam dodać mech ... ile tego się daje ? I drugie pytanie: mam zapas curacao i słodkie curacao, czy można dodać do tego piwa ? Ile ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Na warki +/- 20L dajesz 4g zalane wrzątkiem w szklance na 15 gotowania Co do curacao to nikt nie broni:) Edytowane 2 Stycznia 2014 przez marcin_l85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carno Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 ja już nie dam mchu irlandzkiego, zbija białko ktore osadza sie na dnie nad osadem chmielin po warzeniu. Nie jest ten osad tak zbity co utrudnia oddzielenie brzeczki od tego osadu białkowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ontario_ab Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Jak zrobię whirpool to raczej poradzę sobie z chmielinami i białkami jeśli nawet stanowią taki kłopot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carno Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 (edytowane) własnie to po whirpoolu... najpier ładnie w postaci stożka mialem zbity osad chmielin a na nim osad białkowy który raczej nie był zbity, gdzieś czytałem ze białko tak się osadza... przez ten osad utraciłem ok 3-4 L klarownej brzeczki. Edytowane 2 Stycznia 2014 przez Carno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 gdzieś czytałem ze białko tak się osadza... przez ten osad utraciłem ok 3-4 L klarownej brzeczki. czyli OK, pozbywamy się nie chcianego osadu białkowego Ja go wolę w piwie nie mieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Znaczy, że coś zrobiłeś źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi