..::maniek::.. Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 (edytowane) Kolor: Ciemny bursztyn, mętne (przy otwieraniu wszystko się poderwało z dna) Piana: bardzo obfita aż ciężko było cokolwiek nalać a z butelki uciekała co widać na zdjęciu Aromat: głównie winny i alkoholowy Nasycenie: bardzo wysokie Smak: tak jak w aromacie winny i mocno alkoholowy, szczypie w podniebienie ale jest też wyczuwalna lekka słodycz Podsumowując piwo się zepsuło, nie wiem co poszło nie tak być może mi się trafiła zainfekowana butelka albo cała warka nie wyszła, tu musi autor się wypowiedzieć. Piwo miało 19 BLG więc te 6 miesięcy powinno wytrzymać, można też brać poprawkę, że leżało w ciepłym sklepie ale chyba nie długo a ja cały czas trzymałem w lodówce. Edytowane 4 Stycznia 2014 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamyślony Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Piwko nabyte "po znajomości" czy wymieniłeś w piwnym depozycie w Rze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 4 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Wymieniłem w depozycie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 (edytowane) mniemam ze za duzo cukru w zasypie i piwo lekko niedofermentowane stąd przegazowanie, robiłem niedawno tripla i wyszedł znakomicie. Edytowane 5 Stycznia 2014 przez MateuszO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Jest parę tripli mocno alkoholowych, więc raczej nie zepsute, tylko gushing z przefermentowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Winne aromaty i smak nie są raczej pożądane w triplach a takie niestety tu dominowały. Dla mnie piwo zepsute Edytowane 6 Stycznia 2014 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Zostałem wywołany do tablicy więc muszę się wytłumaczyć. Piwo rzeczywiście było przegazowane (mimo 2 tygodni burzliwej i 3 cichej fermentacji). Wcześniejsze piwo które robiłem na tej gęstwie też się przegazowało - więc może to lekka infekcja - ale po odgazowaniu oba piwa są całkiem przyjemne. Niestety nadmiar gazu akcentuje trudny dla mnie do nazwania posmaczek, miałem to samo też na THG w zeszłym sezonie w jednym piwie ale tam to było bardziej wyczuwalne. A tak ogólnie to do belgów nie mam szczęścia bo 2 kwasy do tej pory to był dubbel. Ale po sezonie lagerowym na pewno coś do depozytu wrzucę bo lagery to mi wychodzą całkiem nieźle. Przypomniałem sobie że na tej gęstwie robiłem też Belgian Strong Ale i tam nie ma przegazowania i tego dziwnego posmaczku i w sumie zgłupiałem - ale może to wpływ tego właśnie Tripela, którego właśnie kończę spożywać a power to on ma. Edytowane 9 Stycznia 2014 przez keda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się