Forest Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Ahoj mam pytanie właśnie przelałem moje piwo pierwsze na cichą <"piwo" z konserwy> i wyszło nieźle ale ... ale ma goryczkę taką nie za przyjemną gorzka długo zostaje. I tu pytanie mam do was czy mogli byście coś polecić. Sam myślałem aby kupić jakiś ekstrakt słodowy ale taki żeby drożdże nie zeżarły mi cukrów z tego ekstraktu. NP Ekstrakt słodowy WES bursztynowy 0.5kg lub ciemny ?? I do tego dodatek 50 gram chmielu Centenial <na aromat > z tego co czytałem nie powinien zwiększyć goryczki tylko oddać aromat cytrusowy. Jeśli znacie inne metody warte zastosowania to piszcie śmiało Z góry dzięki początkujący Piwowar jeszcze konserwowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Dodatkowo Lubię UWIELBIAM mocną goryczkę jak AIPA , IPA , IIPA , ale jedynie jak ma przyjemną kontrę słodową. A tu jej brak Piwo wyszło bardzo wytrawne zupełnie bez słodowości . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Możesz je dosłodzić ksylitolem lub laktozą - każdy ekstrakt słodowy zostanie przejedzony przez drożdże. Co do chmielu: teraz dodałbyś chmiel na zimno, czyli bez dodawania goryczki... ale to raczej temu piwu nie pomoże. Co to za puszka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Puszka jakaś z Better Brew IPA + suchy ekstrakt słodowy. Hmm może i dodać tego słodzika ale w jakiej proporcji ?? A co do chmielu to chciałem dodać dla smaku żeby mieć posmak cytrusów, jak myślicie może to dać taki posmak a jak tak to czy na pewno centeniala użyć ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Ja bym proponował wpić to co uwarzyłeś, a następne piwo uwarzyć już z niechmielonych ekstraktów i samodzielnie nachmielić. Wiele puszek (w tym wypadku worek foliowy) jest produkowanych z dodatkiem izomeryzowanego ekstraktu chmielowego. Nadaje on piwu często bardzo intensywną, zalegającą goryczkę. Do tego w połączeniu z jasnymi ekstraktami słodowymi i możliwe, że niezbyt dobrej kondycji drożdżami suchymi (mniejsze paczki do tego czasami firmy produkujące brew kity nie zawsze w odpowiedni sposób pakują drożdże, przez co żywotność tak zapakowanych drożdży jest jeszcze bardziej uzależniona od warunków przechowywania produktu), może to powodować, że gotowe piwo ma taki smak jak opisujesz. Generalnie niewiele da się z tym zrobić, ja polecał wypić to co masz, a kolejne piwo zrobić z lepszej klasy produktów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Ja warzyłem z tego gotowca. Przy warce 23l goryczka jest w sam raz i nie zauważyłem zalegania. Ile litrów zrobiłeś z tego worka? Jeśli chcesz cytrusów to chmielenie na zimno jest jak najbardziej wskazane. U siebie dałem 50 g cascade, gdybym teraz miał chmielić to dorzuciłbym jeszcze ze 25 g citry i 25 g jeszcze innego amerykańca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Tylko, że nie zmniejszy to goryczki :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browariat Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 (edytowane) Goryczka słabnie, układa się z czasem. W tydzień po zabutelkowaniu miewa uderzającą, ściągającą goryczkę, natomiast to samo piwo po 3 miesiącach ma goryczkę opóźnioną, łagodniejszą, na finiszu. Kolego - czekać trzeba. Forest, smak piwa na cichej a nawet przy butelkowaniu jest daleki od finalnego. Edytowane 5 Stycznia 2014 przez Browariat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Dzięki wielkie za pomoc A kolejna warka to już sam na ekstraktach nie chmielonych będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Hmm z tego co mi proponujecie zdecydował bym się na chmielenie na zimno następującymi chmielami: CChmiel Mosaic 30 gram CChmiel Centennial 30 gram CChmiel Amarillo 30 gram CChmiel Simcoe 30 gram Wszystko po to by jak najmocniej wydobyć cytrusowy aromat który uwielbiam ale czy to nie przesada ? Dodawać 120 gram chmielu na 23 litry ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Jak chcesz cytrusy, to Centennial i Amarillo wystarczą. W tej dokładnie ilości. Simcoe to żywica, Mosaic to słodkie owoce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Mam jeszcze pytanie jak chmielić ?? W sensie czy trzeba sterylizować <no zanurzyć w wrzątku chmiel> przed zadaniem ich do brzeczki , lub jakimś innym sposobem czy po prostu wrzucić bez zbędnych ceregieli ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Po prostu wrzucić. Granulat luzem, a szyszkę lepiej niby dociążyć czymś w worku żeby zatonęła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 woreczek muślinowy z kawałkiem czegoś miedzianego da radè - jak nie masz to też wrzuć luzem Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się