Pierre Celis Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 a przynajmniej przyprawy Dzisiaj piwo, które kupiłem ze względu na nazwę, etykietę i ewentualne walory poznawcze. Skoro może być piwo z bekonem to czemu nie z pastrami? Tutaj niestety Pipeworks trochę stchórzyli i dali tylko przyprawy, ale nie od razu Rzym zbudowano. Z drugiej jednak jednak strony trochę badziewia do kadzi wrzucili. Oprócz standardowych słodów (w tym żytnim i wędzonym) mamy więc miód, ciemny syrop cukrowy, gorczycę, kolendrę, czerwoną paprykę, cynamon, liście laurowe, imbir, czarny pieprz, ziele angielskie, goździki, i gałkę muszkatołową. Intrygujące ingrediencje. Pastrami on Rye Pipeworks Brewing Company Piana: Słaba. Trzeba się natrudzić, aby powstała. Brązowa. Szybko zanika i słabo znaczy szkło. Barwa: Czarno-bure, nieprzejrzyste. Instrukcja na butli absolutnie zabrania nalewać z osadem, ale i tak jest nieklarowne. Zapach: Nie pachnie mi pastrami. Co więcej, pachnie Fortuną Czarną, a więc tradycyjnym zwrotem „kola w piwie”. W tle ciemne i jasne słody, trochę estrów owocowych. Ale za cholerę pastrami to tutaj nie ma. Po prostu Cola łamane przez Dr Pepper. Smak: Niskie wysycenie, wysoka pełnia. Bardzo słodkie i słodowe. Ja wiem, że pastrami może być różne i niekoniecznie tylko z wołowiny, ale to nie jest ten smak. Pierwszy akord to słodycz, słodowość i landrynki. W drugim już przechodzimy w rejony Coli/Dr Peppera, lekkich przypraw korzennych, karmelu, wanili i ciemnego rumu. Finisz alkoholowy z korzenną goryczką. Strasznie słodkie. Powiedzmy, że etykieta jest zaklinaniem rzeczywistości. W swoim życiu robiłem różne rzeczy w tym steki z syropem klonowym, ale tutaj nie ma tego uroku. Można spróbować jako ciekawostkę, ale jeżeli mamy dostępną Fortunę Czarną to trochę głupio wydać znacznie więcej kasy na podobny efekt. Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się