b.dawid Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 moze cos stricte piwowarskiego tym razem? czemu nie.Może to dość dziwnie zabrzmi, moim zdaniem sens ma jako taki cykl tematyczny "piwo - ab ovo"(może bez niuansów historycznych). Choć ostatnie spotkanie (z mojego punktu widzenia) uważam za pożyteczne, to wydaje mi się że zaczęliśmy od tyłka strony... m.in sam proponowałem ten tyłek - nie żałuję ale sądzę że warto lepiej zaplanować kolejne spotkania i może bardziej perspektywicznie, najpierw opracować tematykę cyklu a później szukać miejsc i terminów. Może co któreś spotkanie powinno mieć charakter warsztatów/pracy w zespołach? W końcu mamy doskonalić praktyczny warsztat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keper Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Mnie najbardziej interesują warsztaty z zacieranie dekokcyjnego. Ewentualnie omówienie jakiegoś programu komputerowego Brewtarget lub Beersmith. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzeHu Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Ja, wolałbym, aby było raczej coś luźniejszego w stylu. Omawiamy konkretny styl piwa. Kto chce przygotowuje odpowiednio wcześniej swoje piwko w stylu. Dodatkowo komercyjne przykłady wraz z degustacja i porównywaniem. Wykład na temat o czym pamiętać warząc, na czym się skupić w danym stylu, na jakie problemy można się natknąć, co jest, a co nie w granicach stylu. Takie trochę "Brewing with style" z Brewing Network tylko, że na żywo z degustacją i od razu przykładami. Atmosfera trochę luźniejsza, więcej dyskusji przy stolikach wymieniając się swoim piwem, ale wciąż z wykładem i czerpaniem z wiedzy i doświadczenia Czesława. Mógłby być to początek jakiegoś cyklu i na przykłąd co trzecie spotkanie w takiej formie, żeby było różnorodnie. Na innych spotkaniach na przykład więcej aspektów technicznych warzenia itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieek Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Witam, Temat powoli umiera śmiercią naturalną, to naturalne, ale to jest jedyne miejsce, gdzie mogę zamieścić informacje: na spotkaniu drogą wymiany trafiły w moje ręce różne piwa i oto wczoraj smakowałem piwa co to się nazywały "Ryszard Lwie Serce" - piwo ciemne oraz "Simcoe Pale Ale". Informuję wytwórcę/wytwórców, że oba produkty rewelacyjne. Naprawdę, super, udane, smaczne, nagazowanie odpowiednie, kolor, aromat, wszystko się komponowało. Gratuluję udanego piwa. Jeśli nie jest tajemnicą, to chciałbym poznać przepisy na oba te piwa. Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzeHu Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Dziękuję prześlę receptury na priva Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi