Grzecholina Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Witam, mój pierwszy post, zaczynam od kilku słów o sobie: trzykrotnie zrobiłem piwo z brewkita. Pierwsze "lager" było najlepsze, dwa pozostałe inne, trochę gorsze ale żadne nie doczekało okresu leżakowania . Chcę teraz zabrać się za słody i zacieranie. Poczytałem trochę nadal czytam i muszę już je uwarzyć bo im więcej czytam tym większy mętlik mam. Sprzęt mam. Proszę więc o radę od jakiego piwa w miarę łatwego w przygotowaniu zacząć. Zamierzam na pierwsze skorzystać z gotowych mieszanek słodowych. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Witaj na forum . Na początek proponuję coś takiego http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_%28wersja_na_20l%29 Jest to chyba polecana recepyura na początek a piwo naprawdę bardzo dobre . Właśnie piję i wiem że jeszcze do niego wrócę Napisz skąd jesteś Grzecholina 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Proszę więc o radę od jakiego piwa w miarę łatwego w przygotowaniu zacząć. Zamierzam na pierwsze skorzystać z gotowych mieszanek słodowych. Proponuję wystartować od niezbyt mocnych pale ale, amber ale, ipa, stout. Nie są zbyt wymagające i na efekty nie trzeba długo czekać. Zestawów w/w jest sporo. Edytowane 11 Stycznia 2014 przez Bączek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Witaj! moja rada: zrób takie piwo, jakie lubisz pić. A jeśli chodzi o piwa niezbyt skomplikowane w tworzeniu, to koledzy dobrze radzą. Mi sporo satysfakcji na początek sprawił dry stout. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 FAH - jak najbardziej! Stout - jesli lubisz - jak najbardziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Biorąc pod uwagę Twoją niecierpliwość polecam pszeniczne. Po dwóch tygodniach w butelkach potrafi być idealne. Trudność może sprawić jedynie filtracja, ale wszystko jest do zrobienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzecholina Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Uległem sugestii "pitera" i zamówiłem produkty na piwo: http://www.wiki.piwo...(wersja_na_20l) Następne wiem, że będzie pszeniczne ze względu na domowych smakoszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 No to czekamy na pierwsze wrażenia i efekty . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzecholina Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 (edytowane) Dziś 1 warka zacierana ( trzech poprzednich z brewkitów nie liczę ) Full Aroma Hops, Carlberg produkty z Centrum Piwowarstwa z Opola - słód pizeński 4 kg - chmiel goryczkowy "magnum" (sysunie) dałem 20 g na całe 90' - chmiel aromatyczny "lubelski" (sysunie) 40 g po 45' potem jeszcze 13 g 5' przed końcem Zacieranie: Dnia 21.01.2014 godz. 10:00 Garnek emalia nówka pojemność 30 L , kuchnia gazowa (domowa) woda kranówka ciepła 14 L miała 45o do tego poszedł słód i podgrzane do 61o ciągle mieszać zwłaszcza po dnie (tak mi wychodziło: wzrost o 1o to około 1' grzania) przerwa 10' ale po 4' jeszcze 1' grzania bo temperatura spadła do 60o Następnie grzanie do 72' nadal mieszać nie nerwowo powoli Przerwa w tej temperaturze przez 45' ,kilka razy podgrzewałem po około 1' bo spadało do 70' po pół godzinie próba jodowa była już ok (nie barwiło się pozostawało żółte) Wygrzałem jeszcze do 76o i po 10' przełożyłem zacier do filtratora (wężyk z oplotu) Odczekałem jeszcze 10' i rozpocząłem filtrację (męty leciały przez jakieś 1,5 L) Do wysładzania użyłem 8 L wody 78'. ( Zmierzyłem Blg wyszło 13 ) Po chmieleniu po 90' Blg wyszło 15. Dolałem 3,5 L wody przegotowanej i Blg doszło do 12,5 Poem garnek powędrował na dwór -5o zbicie temp. do 20o ( godz. 20:00 ) Przelałem z garnka do butli fermentacyjnej przy użyciu wężyka ostrożnie przez filtr z jałowej gazy zatrzymywały się na nim fragmenty chmielowych szyszek. Dodałem drożdże Safale S-04 które na godzinę wcześniej wsypałem do 250 ml wody 20'. Butle ustawiłem w pomieszczeniu 20o i godz. 21:00 Edytowane 21 Stycznia 2014 przez Grzecholina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się