GB... Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Warka nr 35___"Bitter po mojemu" v.3 data warzenia/butelkowania 28.12.2013r/04.01.2014r 1 pale ale 3kg 2 pilz 0.5kg 3 pszeniczny 0.3kg 4 karmel 0.25kg 5 zakwaszający 40gr 6 ziarno: jęczmień 0.5kg, pszenica 0.2kg, żyto 0.1kg przerwy temperaturowe 52°-30min 63°-30min 72°-45min 78°-10min Chmielenie Challenger 35gr First Gold 35gr Gotowanie od początku po połowie chmieli po 30min druga połowa chmieli mech 15minut przed końcem Drożdże gęstwa od Roya London Ale III wcześniejsze v.1 i v.2 były na gęstwie Safale 04 Ekstrakt 13° blg / 4°blg~20litrów Uwagi Zaletą tych piw (v.1, v.2 prawie takie same) jest czas po którym można napić się i kogoś poczęstować czyli po 2 tygodniach. Edytowane 29 Stycznia 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 6 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Warka nr 1/2014 "Bitter po mojemu" v.4 ''pióro'' data warzenia/butelkowania 18.01.2014r/28.01.2014r 1 pale ale 3kg 2 pilz 0.45kg 3 pszeniczny 0.3kg 4 karmel 0.23kg 5 zakwaszający 30gr 6 ziarno: jęczmień 0.5kg, pszenica 0.1kg, żyto 0.1kg owies 0,05kg przerwy temperaturowe 52°-30min 63°-30min 72°-45min 78°-10min Chmielenie Challenger 40gr First Gold 40gr Gotowanie od początku po połowie chmieli po 30min druga połowa chmieli mech 15minut przed końcem Drożdże gęstwa po v.3 Ekstrakt 12° blg / 3°blg~20litrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 6 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 (edytowane) Warka nr 2/2014 "bezstylowiec/Polskie Ale?" data warzenia/butelkowania 20.01.2014r/30.01.2014r 1 pilz 5kg 2 ziarno: jęczmień 0.5kg przerwy temperaturowe 62°-30min 72°-30min 78°-10min Chmielenie Marynka 50gr Hallentaer tradition 30gr Gotowanie od początku Marynka 30minuta aromat 20gr, 5minuta 10gr mech 15minut przed końcem Drożdże S-04 Ekstrakt 14° blg / 4°blg~24litrów Uwagi: powtórka prawie taka sama jak ze swojego chmielu, opis na forum był. Śrutowanie rozdrabniaczem rolniczym walcowym. Suszarka z kwietnika Edytowane 6 Lutego 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 (edytowane) Warka nr 3/2014 "witbier v.5" data warzenia/ cicha /butelkowania 21.01.2014r/ 05.02.2014r /11.02.2014r 1 pilz 3.15kg 2 ziarno: pszenica 2.5kg 3 ziarno: owies 0.25kg przerwy temperaturowe 52°-30min 63°-45min 72°-45min 78°-10min Chmielenie Marynka 10gr 1minuta Dodatki kandyzowana pomarańcza 100gr 60 minuta kolendra 40gr 0 minuta dodana do chłodzenia Drożdże M-27 Ekstrakt 14° blg / 1°blg~22 litry Uwagi: drożdże żarłoki, jak ktoś pierwszy raz ich będzie używał niech pamięta o pełnym odfermentowaniu. Bardzo dobre drożdże. Edytowane 23 Lutego 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 23 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 (edytowane) Warka nr 7/2014 Wędzonka ala'Schlenkerla data warzenia/ cicha /butelkowania 08.03.2014r/ --- /17.03.2014r 1. słód pszeniczny 3.0kg 2. wędzony śliwką jęczmień (własne kiełkowanie) 1.8kg przerwa temperaturowa 67°-90 minut Chmielenie Hersbrucker 30gr od początku wrzenia, 90minut Drożdże M-20 Ekstrakt 12.5° blg / 5°blg~24 litry glukoza 2.5 gr/ 0.5 litr Dziś otwarłem testowo bączka, fajne piwko Edytowane 23 Marca 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 26 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 (edytowane) Dziś zdobyłem kilka butelek z lat 90, EB, TYSKIE, ŻYWIEC, STRZELEC MOCNE, GRUNENGOLD-Belgia. GOLDMAN-Lublin. Wszystkie butelki takie same, wykonam kilka fotek i w tym tygodniu wkleję. Kto chce niech pisze, mam też brązową butelkę śmietanową z dawnych lat... Edytowane 26 Marca 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Warka nr 6/2014 "bezstylowiec/Polskie Ale?" data warzenia/butelkowania 01.03.2014r/13.03.2014r 1 pilz 4kg 2 ziarno: jęczmień 0.5kg 3 pszeniczny (wędzony mój) 0.3kg przerwy temperaturowe 62°-30min 72°-45min Chmielenie Marynka 75gr Gotowanie od początku Marynka mech 15minut przed końcem Drożdże gęstwa S-04 Ekstrakt 13.5° blg / 3°blg~22litrów Chmielone tylko na goryczkę, szybko dojrzało i nie miało 'kwiatków', do powtórzenia wg tego opisu, można użyć inny chmiel dla porównania smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 U nas dawno temu były takie butelki- fotki. Jarzyn_waleczny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Warka nr 11/2014r "Kukuryźnik" data warzenia/butelkowania 29.03.2014r/08.04.2014r 1 pilz 3kg 2 grys kukurydziany 1kg 3 zakwaszający 50gr przerwy temperaturowe kleik + 100gr pilz 75° 10 minut i gotowanie 10 min 62°-30min 75°-45min 78°-10min Chmielenie Taurus 30gr Hersbrucker 20gr Gotowanie 90min od początku goryczka aromat 10 minuta mech 3gr 15minut przed końcem Drożdże California Lager gęstwa Ekstrakt 11° blg / 2°blg~25litrów 210gr glukoza, błąd (miało być 28litrów) był ale piwo będzie pod kontrolą. Klarowne, jasne, na razie dobre, delikatna piana, otwarłem dziś butelkę. Fotka po amatorskiej edycji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się