Cezary Daniluk Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Hej. Wczoraj wypiłem porter z Ambera z chilli. 18BLG niby Naszło mnie, żeby w domu coś podobnego uwarzyć. Czy uwarzyć zwykły mocny porter i dodać do niego chilli - tylko ile i kiedy. Amber ewidentnie piekł w gardło po przełknięciu i mi to pasowało Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Przed rozlewem - zaprawka z chilli - dawkujesz ile chcesz, i tak, jak lubisz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Proponuję stouta z chilli kolegi Leszcza: http://www.piwo.org/topic/8827-browar-ostatni-po-lewej/?do=findComment&comment=194290 Próbowałem oryginał i uwarzyłem niemal dokładnie jw. tylko bez pieprzu. Potwierdzam, że wyborne. Myślę, że stout to bliski "kuzyn" portera więc może być dobrym wyborem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Właśnie myślę nad zestawem słodów z homebrewing.pl na Porter Bałtycki 21BLG + zaprawić to chilli Chociaż niezbyt mam warunki na dolną fermentację, ale zawsze coś tam by się dało wystrugać, najwyżej fermentor wywiózłbym tam gdzie temperaturę mam zdecydowanie niższą Edytowane 12 Stycznia 2014 przez Cezary Daniluk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Odważnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Najlepsze będą wędzone papryczki chilli, może być chipotle, ale taka np passila albo ancho wnoszą więcej posmaków... Co do dawkowania, to ja przy takim układzie dostałem bardzo dobrą pikantność. Cezary Daniluk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 26 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Powiem tak, przepis mi się podoba, tylko musiałbym go zmodyfikować tak żeby wyszło z 18BLG, a tego to już ja nie potrafię jak na tą chwilę ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Gdzie można nabyć wędzone papryczki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 W .pl są tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 (edytowane) Dziś popełniłem Kożlaka ciemnego z dodatkiem chili, jałowca, ziela angielskiego, gożdzików, cynamonu. W związku z faktem że nie wiedziałem ile tego dać, aby nie przesadzić na 20l dałem wszystkiego po łyżeczce na 10minut przed końcem gotowania. Co szanowne grono sądzi o czymś takim i czy ktoś próbował tak robić. Być może że przesadziłem z ilością przypraw ale jak to mówią to tylko 20l Edytowane 12 Stycznia 2015 przez quhcik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Cezary, jeśli boisz się dolnej fermentacji to zrób je w górnej, najlepiej w dolnym zakresie pracy drożdży (15 - 16 stopni) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 (edytowane) Hej. Wczoraj wypiłem porter z Ambera z chilli. 18BLG niby Naszło mnie, żeby w domu coś podobnego uwarzyć. Czy uwarzyć zwykły mocny porter i dodać do niego chilli - tylko ile i kiedy. Amber ewidentnie piekł w gardło po przełknięciu i mi to pasowało Pozdrawiam ! Ja uwarzylem taki chipotle smoked porter ok 5 lat temu: http://www.piwo.org/topic/3245-chipotle-smoked-porter/ Dalem 2 oz wedzonych chipotles na 11 gallonow warki tzn OK 25 g na _20 litrow na pod koniec gotowania. Edytowane 12 Stycznia 2015 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Jak kto lubi - trzeba trochę dobrać pikantność pod siebie. Moje doświadczenie jest takie, że sporo ludzi w Polsce słabo znosi wyższe stężenia kapsaicyny. Inna bajka: przy chili warto trochę obniżyć nagazowanie - jeśli zrobisz mocno pikantne, to w połączeniu z wysokim wysyceniem daje to mało przyjemny efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Ruszyło wczoraj wieczorem czyli po 12h od zadania drożdży. Pachnie przezacnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwiutki Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Daj znać jak wyszło. PS: Jeśli ktoś chciałby czystego profilu ostrości, to polecam Trinidad Scorpion. Bardzo mi podchodzi, nie ma tam męczących posmaków jak w popularnych Thai, nie mówiąc już o Habanero. Trzeba tylko dawkować ostrożnie. Strzelam, że te, które wyhodowałem kilka lat temu miały grubo ponad 1M Scoville'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 To korzenne które pracuje, w konsystencji bardzo gęste. Myślę że sprawił to cynamon. Chyba je jeszcze rozcięcze warką która jest bez udziwnień smakowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się