Vami Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Trzy dni temu uwarzyłem weizena, wczoraj rano była piana taka na dwa centymetry, ale wkrótce opadła i zostały tylko takie "wysepki" (zdjęcie). BLG spadło z 13 na 10. Na ściankach jak widać są cząstki chmielu. Kupiłem specjalnie przezroczyste wiadro żeby obserwować fermentację. Widziałem u innych że piana wychodzi wierzchem czasem, a u mnie nigdy nie przekroczyła dwóch centymetrów wysokości. Czy to piwo jeszcze będzie fermentować czy coś jest nie tak? Dwa dni później uwarzyłem stouta (wczoraj). Dziś jest lekka pianka i gaz. Pokołysałem trochę wiadrem, bo zawsze mam problemy z napowietrzeniem piwa. Ciekawe jak to będzie wyglądać w czasie: Panikuję czy moje obawy o fermentację są słuszne? BTW: Użyłem Mangrove Jack's Bavarian Wheat M20 w weizenie i Safale US-04 w stoucie. Suche, zrehydratyzowane. Edytowane 13 Stycznia 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Panikujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Panikujesz. I hope so Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 "...don't worry, be happy..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Ja przez 20 warek (wszystkie w okolicach 11-13 BLG) nigdy nie widziałem wyższej piany niż 3 cm, a odfermentowanie było zawsze poprawne. Nie martw się, czekaj cierpliwie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Roznie bywa. Przy moim pierwszym Ale, na suchych s-04 piana byla ze hej! Az mi zamkniecie uwalilo. Przy Stout'cie na gestwie s-04. Piana prawie zerowa, a odfermentowalo mi o wiele glebiej niz ten Ale. Wiec nie ma sie o co martwic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 I właśnie dlatego nie polecam przezroczystych fermentorów. Nastawiasz, kontrolujesz temperaturę i nie ruszasz niczego przez 1-2 tygodnie. A tak to się siedzi przy tym wiadrze i zastanawia "powinno bulkać, czy nie powinno bulkać, chyba powinno, ale piana jakaś mała... pewnie infekcja" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Gdzie wy trzymacie te wiadra, że tak przy nich ciągle grzebiecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Gdzie wy trzymacie te wiadra, że tak przy nich ciągle grzebiecie? W domu, sporo osób nie dysponuje nawet miejscem w piwnicy czy garażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Nie trzeba grzebać. Silna latarka ledowa pozwala ocenić w białym fermentorze jaka jest piana. Po zadaniu drożdży kontroluję jej obecność i wielkość dla własnej ciekawości, przechodząc akurat obok. Bywając w piwnicy raz dziennie trudno jest nie zaświecić i nie rzucić okiem . To mi wystarczy, rurki ani przejrzyste wiaderka nie są właściwie potrzebne . Edytowane 13 Stycznia 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Piana zniknęła całkowicie. BLG nadal 9. W stocie piany też już nie ma, BLG 7. Nawet jeśli zacierałem bardzo wysoko (70-73 stopnie), to wg schematu powinno dojść do tych 4-5... A tu stoi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Przestań przy tym grzebać. Nie wszystkie drożdże to muszą być dzikusy i szaleć w fermentorze. Ostatnio moje notinghamy siedziały sobie spokojnie, jakąś lekką pianę tworząc, a odfermentowało bardzo dobrze i z dobrym efektem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się