Skocz do zawartości

Cydr - refermentacja po pewnym czasie


Ryba

Rekomendowane odpowiedzi

Mam sobie taki cydr z jesieni. Jest tego z 5l w butli, zasiarkowany był piro, więc się nie psuje. W smaku wytrawny odfermentowany. Czy myślicie że dałoby się go jeszcze dogazować przez refermentację i zakapslowanie?

Myślałem o zapodaniu soku jabłokowego z kartonika z drożdżami US-05 (taką mam gęstwę od piwa).

Sok ma 10 Blg - ile dać na te 5l cydru? No i myślicie, że ruszy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Powinno zadziałać pod warunkiem że poziom zasiarkowania na to pozwoli i nie zabije drożdży. Wg mnie lepszymi drożdżami do cydru byłyby Safecider fermentisa, ale jak się niema tego co się lubi to się lubi co się ma.

Edytowane przez seba13
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.