Ryba Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Mam sobie taki cydr z jesieni. Jest tego z 5l w butli, zasiarkowany był piro, więc się nie psuje. W smaku wytrawny odfermentowany. Czy myślicie że dałoby się go jeszcze dogazować przez refermentację i zakapslowanie? Myślałem o zapodaniu soku jabłokowego z kartonika z drożdżami US-05 (taką mam gęstwę od piwa). Sok ma 10 Blg - ile dać na te 5l cydru? No i myślicie, że ruszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 No jak dodasz świeżych drożdży i soku to czemu ma nie ruszyć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba13 Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 (edytowane) Powinno zadziałać pod warunkiem że poziom zasiarkowania na to pozwoli i nie zabije drożdży. Wg mnie lepszymi drożdżami do cydru byłyby Safecider fermentisa, ale jak się niema tego co się lubi to się lubi co się ma. Edytowane 7 Lutego 2014 przez seba13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi