Miałek Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) Witam, Posiadam zestaw surowców z BA do uwarzenia koźlaka Zestaw wygląda następująco: - słód pilzneński Weyermann 1,25 kg, - słód monachijski typ I Weyermann 2,25 kg, - słód karmelowy ciemny 0,5 kg, - chmiel goryczkowy Marynka 35 g (granulat), - chmiel aromatyczny Lubelski 25 g (granulat), - drożdże Saflager S-23 11,5g, Ilość surowców pozwala jednak tylko na uwarzenie ok 13l piwa. Jakich słodów i w jakiej ilości dodać aby można było uwarzyć 20l koźlaka i aby je go trochę "podkręcić"? I o ile zwiększyć ilość chmielu? Jeśli macie też jakieś sugestie co do zacierania i chmielenia również chętnie wysłucham. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Edytowane 14 Stycznia 2014 przez Miałek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Z tego zestawu robiłem swojego pierwszego koźlaka Tez dosypywałem ale tak żeby mieć 15l. Na 20l "podkręconego" koźlaka to podstawowe słody wziąłbym razy dwa, karmelowego (może być nieco jaśniejszy) dosyp z 200-300g i wystarczy. Co do chmielu to zostawiłbym tak jak jest, możesz też sypnąć więcej Marynki na goryczkę (tak do 10g). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miałek Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zacieranie 65º - 30 minut 72º - 30 minut ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zacieranie 65º - 30 minut 72º - 30 minut ? może być i tak, ale tradycyjnie koźlaka warzy się z dekokcją, ew. odwrotną dekokcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miałek Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 No wiem, wiem ale jakoś na razie nie chce mi się w to bawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zacieranie65º - 30 minut 72º - 30 minut ? 52º - 15 minut64º - 40 minut 72º - 30 minut 76º - 10 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 bez 6kg słodów nie podchodź ze 3 monacha, 3 pilsa, połowa tego karmelu i jeszcze ze 2 po 0,2 kg (różne kolory). Chmielenie tylko na goryczkę jakimś niemcem, a wogóle to naucz się BrewTargeta - będzie szybciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 @jackson: w pierwszym poście stoi, że to zestaw na 12 L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 (edytowane) a w drugim zdaniu, jest pytanie ile dodać do 20 :) tak czy inaczej - Miałek - co zrobiłeś? Edytowane 28 Stycznia 2014 przez jackson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miałek Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 a w drugim zdaniu, jest pytanie ile dodać do 20 :) tak czy inaczej - Miałek - co zrobiłeś? Jeszcze się za to nie zabrałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miałek Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zrobiłem w końcu tak: pilzneński- 3kg monachijski- 3kg karmelowy ciemny- 1 kg chmielenie bez zmian zacieranie: 52º - 15 minut64º - 40 minut72º - 30 minut76º - 10 minut Wyszło idealne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się