Skocz do zawartości

Zestaw koźlak z BA


Miałek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Posiadam zestaw surowców z BA do uwarzenia koźlaka

 

Zestaw wygląda następująco:

 

- słód pilzneński Weyermann 1,25 kg,

- słód monachijski typ I Weyermann 2,25 kg,

- słód karmelowy ciemny 0,5 kg,

- chmiel goryczkowy Marynka 35 g (granulat),

- chmiel aromatyczny Lubelski 25 g (granulat),

- drożdże Saflager S-23 11,5g,

 

Ilość surowców pozwala jednak tylko na uwarzenie ok 13l piwa.

Jakich słodów i w jakiej ilości dodać aby można było uwarzyć 20l koźlaka i aby je go trochę "podkręcić"?

I o ile zwiększyć ilość chmielu? Jeśli macie też jakieś sugestie co do zacierania i chmielenia również chętnie wysłucham.

 

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Edytowane przez Miałek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tego zestawu robiłem swojego pierwszego koźlaka :D Tez dosypywałem ale tak żeby mieć 15l.

Na 20l "podkręconego" koźlaka to podstawowe słody wziąłbym razy dwa, karmelowego (może być nieco jaśniejszy) dosyp z 200-300g i wystarczy.

Co do chmielu to zostawiłbym tak jak jest, możesz też sypnąć więcej Marynki na goryczkę (tak do 10g).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.