Warmiński MISIEK Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Dla tego za radą innych zdecydowałem się na zacieranie 65°C - 50' 72°C - 20' 78°C - mash out i zobaczę jakie wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bromaniack Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Pszenice właśnie po to się daje by poprawić piane i faktycznie często troszkę pomaga. Wprowadza białka budujące solidność piany. Przerwa białkowa jest po to by dodać do brzeczki w odpowiedniej formie azot budulec dla drożdży. Jednak przy tej jakości słodów jakie są teraz nie jest to konieczne. Wystarczy poczytać trochę "Wiki" i wszystko jasne. No to ten pszeniczny jak często i jak "troszkę" pomaga Twoim zdaniem? Potrzebne mu 0,2 czy kilo w tym jego zestawie z 0,5kg wiedeńskiego? Bo w "wiki" chłopak tego nie doczyta. Osobiście pszenicy daje do większości piw na oko ale nie więcej niż 0,5 kg na 20 litrów. Nie jest to drastyczna zmiana wyglądu piany tylko odrobinę jest wyższa, bardziej drobno pęcherzykowa i trochę trwalsza. Na ile jest to uzasadnione trudno powiedzieć czy to tylko przypadek ale 3 warki ostatnie właśnie tak miały a prawdziwy test zrobię kiedyś na Christmas Ale gdzie go nie dałem a pianka była dość kiepska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Pszenicy czy słodu pszenicznego? Bo jest różnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bromaniack Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Pszenicy czy słodu pszenicznego? Bo jest różnica. Oczywiście słodu pszenicznego sorki za skrót Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 FFT zeszło do 3 blg z 17 blg, natomiast całość zeszła do 3,8 i ani drgnie przez 5 dni. Wczoraj dodałem chmiel na zimno. Czy taki rozjazd może być dopuszczalny? Drożdze S-04. Próbowałem lekko pobujać fermentorem, ale nic nie spada. W piątek chcę rozlewać. Co zrobić z tym fantem? 1. Czy drożdże będą dojadać potem w butelkach? 2. Ile dać glukozy do refermentacji? Teoretycznie 0,8 blg to 4g na butelkę. Chciałem nagazować w okolice 2,2 v. Wg kalkulatora powinienem dodać 121g (24L, 17C). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Mogą dojechać i pewnie to zrobią. Ale nieco mniejszą różnicą, tak ok. 0,5, bym się zbytnio nie martwił, nasze przyrządy pomiarowe i warunki w jakich ich dokonujemy nie są szczególnie dokładne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Czyli co radzisz? Dodać mniej glukozy? A jeśli tak, to ile? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Wlać do kega i ewentualnie odgazować jak się okaże przegazowane. W butelkach nagazować do 2 v/v i kontrolować nagazowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 ja myślę , żebyś dał tyle co wg kalkulatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Dzięki. Kegów niestety nie mam. Bo butelek zleje w takim razie i dam ok 107g glukozy (co da 2 v/v) i co jakiś czas sprawdzę nagazowanie. Jak zacznie się przegazowywać, to przeniosę do chłodni do 8°C co powinno zatrzymać refermentację. Chyba, że się mylę, to proszę o sprostowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Może ale nie musi. Lepiej upuszczać gaz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się