jameszela Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Witam! Na swoim koncie mam 7 warek (4 z zacieraniem) i mam wielką ochotę na cascadian dark ale. Przeglądając forum, czytając opinie powstało coś takiego: Słody: Słód pilzneński Premium 2-5 EBC Weyermann - 5 kg Słód karmelowy jasny Carahell 20-30 EBC Weyermann - 0,5 kg Słód Carafa typ II 1100-1200 EBC Weyermann - 0,5 kg Słód belgijski palony Biscuit 50 EBC - 0,25 kg Cukier - 0,25 kg Chmiele: Chmiel Chinook - 30 g Chmiel Cascade - 60 g Chmiel Willamette - 30 g Chmiel Citra - 30g Drożdże: Drożdże Safale US-05 Zacieranie: 67°C - 60 min - słody jasne po negatywnej próbie jodowej Carafa - 10 min Chmielenie: 30 g - Chinook - 70 min 30 g - Cascade - 45 min 30 g - Wiliamette - 15 min 30 g - Citra - 5 min 0,25 kg - Cukier - 5 min Chmielenie na zimno: 30 g - Cascade Czy gdzieś popełniłem błąd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Daj mniej palonego. 300g wystarczy. I dodaj go na sam koniec, przed samym przelaniem do filtracji. Nie rozumiem po co cukier. Chmielenie na goryczke zrobil bym jedna porcja chmielu dodana na 60-70min. Dodawanie Cascade na 45 min nic nie wniesie do smaku/aromatu i jest pewnym marnotrawstwem. Chmiel dla aromatu daj przy wylaczeniu palnika. Rozważ zamianę chmielu. Chinnook daje fajny iglasty aromat, który dużo lepiej komponuje się z aromatami palonymi niż chmiele typowo cytrusowe. Na goryczkę możesz dać nawet jakiś "zwykły" chmiel typu Magnum, Iunga czy Perle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Cukier? Po co? Daj 150g palonego. wywal Cascade z chmielenia na 45 min.. szkoda chmieli. Ja bym chmielił tak: 30 g - Chinook(Warrior, Millenium, Marynka coś w ten deseń) - 60 min -> na goryczkę, w zalezności jakie IBU chcesz osiągnać. IMHO uważam, że szkoda Chinook'a na goryczkę. Zaopatrz się w Warrior'a lub Marynkę 15 min - 15 g Cascade 15 g Citra 5 min - 10 g Cascade 10 g Citra 0' - hop stand w 71C przez 30 min - 15 g Cascade 15 g Citra 15 g Chnook na zimno przez 5 - 7 dni po 20 g Cascade Citra oraz Chinook. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 A ja jeszcze zapytam o cel stosowania pilzneńskiego premium z weyermanna zwykle ten słód jest droższy i stosuje się go do bardzo jasnych piw a CDA jest piwem ciemnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Może akurat ma na stanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 No w sumie też jakaś możliwość aczkolwiek premiuma bym sobie zostawił do czegoś jaśniejszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bromaniack Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Panowie po co cukier? Jak ktoś lubi bardzo wytrawne piwo bo przez dodatek cukru drożdże nawet us-05 niżej schodzą. Mój przykład z dodatkiem cukru wynik 2 Plato z ekstraktu 16,5. Bez cukru 5,5 Plato z 17. Więc jeśli ktoś lubi bardzo wytrawne odmiany to sypie cukier. Przez to piwo wydaje mi się być jeszcze bardziej pijalne. W każdym razie w smaku jakoś nie wyczuwam bezpośrednio cukru a efekt jest w fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 (edytowane) To ja się delikatnie podepnę do tematu. Czy taki karmelowy może być czy lepiej zainwestować w ciemniejszy? http://twojbrowar.pl...as-fawcett.htmlPytam bo chce żeby Pytam bo chce żeby był w miare dobrze wyczuwalny w piwie. Edytowane 17 Stycznia 2014 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jameszela Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Dokładnie po to cukier:) Chce się sam przekonać jaka będzie różnica z i bez:) Po to się robi w domu piwo prawda?;p Czyli więcej chmieli na zimno i przy gotowaniu dać coś na goryczkę, a potem dopiero ostatnie 15 minut i wyłączenie palnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 (edytowane) To ja się delikatnie podepnę do tematu. Czy taki karmelowy może być czy lepiej zainwestować w ciemniejszy? http://twojbrowar.pl...m bo chce żeby Pytam bo chce żeby był w miare dobrze wyczuwalny w piwie. Może być, ale pamiętaj, że to nie wszystko. Musisz pomyśleć jeszcze o jakimś ciemniejszym słodzie. Może być Carafa typ III, albo jak w moim przypadku, Palone ziarno jęczmienia ale w bardzo małej ilości i dodane na ostatnie 10-5 min zacierania. Edytowane 17 Stycznia 2014 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 To ja się delikatnie podepnę do tematu. Czy taki karmelowy może być czy lepiej zainwestować w ciemniejszy? http://twojbrowar.pl...m bo chce żeby Pytam bo chce żeby był w miare dobrze wyczuwalny w piwie. Może być, ale pamiętaj, że to nie wszystko. Musisz pomyśleć jeszcze o jakimś ciemniejszym słodzie. Może być Carafa typ III, albo jak w moim przypadku, Palone ziarno jęczmienia ale w bardzo małej ilości i dodane na ostatnie 10-5 min zacierania. Chodziło mi tylko o ten karmelowy, O reszcie już wiem. Zapytałem bo ten karmelowy mam w domu, i główkowałem czy zamawiać ciemniejszy, czy ten może zostać. Dzięki za odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Witam! Na swoim koncie mam 7 warek (4 z zacieraniem) i mam wielką ochotę na cascadian dark ale. Przeglądając forum, czytając opinie powstało coś takiego: Czy gdzieś popełniłem błąd? To sprawdzona receptura scoobiego Darth Vader, sam z niej korzystałem i muszę przyznać, że to bardzo dobre piwo. Zasypu bym nie zmieniał, co do chmielenia to można je podrasować zgodnie z sugestią mata. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Ja bym nawet jeszcze wiecej na na cichą. Do 100g ale to jak kto woli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się