Dario Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Jak masz jeden to zostaw go na tydzień jeszcze a potem ewentualnie zdekantuj do tego garnka ale zdezynfekowanego, gdzie będziesz miał już syrop z cukrem, umyj fermentor, zdekantuj z powrotem do fermentora i tak rozlewaj. Ale to straszna gimnastyka. Najlepiej kup dodatkowy fermentor, to nie majątek 20-30 zł a mniej kombinowania i mniej obaw o zakażenia, utlenienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Tak ma kranik myślałem żeby zlać do 30l gara zmieszac z syropem i butelkowac z gara. Albo przelac do gada umyc fermentor wlac do gara i zostawic na cicha no innych pomyslow nie mam Cukier miarką do butelki, o ile ją masz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oukland Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Cukier miarką do butelki, o ile ją masz Mam bez przesady aczkolwiek piwo gdzie cukier wsypywany jest wprost do butelki po przelaniu do niej szybko sie pieni i wzburza a moja młotkowa kapslownica (Tak wiem sam problem z taka ale nie mam wolnych srodkow na te wydatki) mimo tygodnia treningu nie pozwala na pewne mega szybkie zakapslowanie butelki dlatego zdecydowałem sie na syrop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oukland Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 (edytowane) Kurcze co jest z moim lagerem dzisiaj zmierzyłem blg żeby przelac na cicha i wynosi ono 4blg 3 dni temu wynosiła 4,5blg czy fermentacja burzliwa sie skończyła czy może napowietrzyc porządnie piwo i poczekać czy przelewać na cichą żeby sobie tam odfermentowała ? Edytowane 22 Stycznia 2014 przez Oukland Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 jesli spadla Ci gestosc w ciagu tych 3 dni to znaczy ze jeszcze dofermentowuje. zmierz ponownie za kilka dni... rozumiem ze nie masz fermentora zeby przeprowadzic cicha fermentacje .W takim wypadku zostaw jak jest i proponuje zrobic zamowienie w jakims sklepie na nastepne warki uwzgledniajac zakup dodatkowych fermentorow jak dojdzie to bedziesz mial jak zrobic cicha badz butelkowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oukland Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Ale te 0,5 blg a nawet moze byc to blad pomiaru to mozliwe zeby to tak wolno fermentowalo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Ale te 0,5 blg a nawet moze byc to blad pomiaru to mozliwe zeby to tak wolno fermentowalo ? Tak, mogło jeszcze sobie powoli dokończyć fermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oukland Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 No bo jutro wyjezdzam na tydzien niech zostanie to przez ten tydzien w spokoju moze troche odpocznie ode mnie i mu sie polepszy ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Spokojnie, zostaw nie skwaśnieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Czy te brewkity -taka ich uroda ,ze odfermentowuja tylko do 4 Blg?, czy to wina jakichś lichych drożdzy w zestawie? Mój pierwszy Coopers tez stanął i chyba stoi na tych czterech stopniach.Jak wam generalnie odfermentowują te puchy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 A z ilu? Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 (edytowane) Z 12 BLG Edytowane 22 Stycznia 2014 przez betiglo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oukland Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 no tak jak tutaj opisuje 4 blg i nie chce drgnac nizej a nawet z 11blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zastanawiam się ,czy komuś odfermentowały do nizszych wartości ? Czy wyższe finalne Blg oznacza bardziej słodkie posmaki ,czy tylko mniej procentów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 (edytowane) Zastanawiam się ,czy komuś odfermentowały do nizszych wartości ? Czy wyższe finalne Blg oznacza bardziej słodkie posmaki ,czy tylko mniej procentów ? Ludziom często odfermentowują do 1-2BlgOznacza to pełniejszy smak i większą ilość procentu. Edit: szybsze palce niż głowa po piwach :-D Edytowane 23 Stycznia 2014 przez piwosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Pociągnę jeszcze -,czyli bardziej w kierunku wytrawne- im mniej zostanie finalnie tego Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Pociągnę jeszcze -,czyli bardziej w kierunku wytrawne- im mniej zostanie finalnie tego Blg? Nie wiem czy wiesz co oznacza Blg. 1 Blg to 10g cukru w 1l wody. Co daje proste rozumowanie, więcej cukrów -> piwo bardziej pełne, mniej cukrów -> bardziej wytrawne. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztoń Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 (edytowane) Rzadko na tym forum piszę, bo mam zbyt małe doświadczenie aby doradzać innym. Jak czegoś nie wiem, to przede wszystkim szukam odpowiedzi na pytania które mnie nurtują. Teraz jednak napiszę. Piwosz zasugerował, że im niżej zejdzie poziom cukru, to tym mniej alkoholu. Jest jednak odwrotnie: Im większa różnica pomiędzy początkowym blg, a końcowym, tym więcej alkoholu. Robiłem tylko jednego brewkita, też zszedł mi tylko do 4 blg. Piwo jak dla mnie było paskudne. nigdy więcej żadnej puchy. A co do wytrawności, lub pełności,słodowości piwa, to te różnice wynikają z zacierania, tzn. im dłuższa przerwa maltozowa (62-63 st.C) tym piwo jest bardziej wytrawne, Krótka maltozowa i długa dekstrynująca (72-73 st. C) tym piwo bardziej słodowe.Większość moich warek była wytrawna. Teraz dominują piwa z krótka przerwą maltozową, Edytka: Piwosz zdążył napisać kolejny post. Z pierwsza częścią jego zdania zgadzam się, z drugą nie. Edytka nr 2: Zagalopowałem się . Piwosz niczego nie sugerował, jednak wg mnie, o wytrawności a pełności piwa, nie decyduje to ile zjedzą drożdże, tylko sposób zacierania, o którym napisałem wyżej. Edytowane 23 Stycznia 2014 przez Krzysztoń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 No jasne, że im więcej cukrów zjedzonych przez drożdże tym więcej procentów w piwie! Dzięki za wytknięcie błędu... Po piwie zdarza się zapomnieć, aby sprawdzić co się napisało :-) Co do zacierania i poziomu odfermentowania to to są chyba wynikające z siebie rzeczy. Zatrzesz na słodko ( dłuższa przerwa dekstrynująca ) to więcej dekstryn w piwie, mniejsze odfermentowanie, większa pełnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 na odfermentowanie ma wplyw wiele czynnikow a zacieranie jest jednym z nich. ilosc cukrow resztkowych po fermentacji znaczaco wplywa na odbior piwa ,teksture Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elites Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Jeżeli chodzi o odfermentowanie to powiedzcie mi na ile wiarygodny jest FFT? W piątek warzyłem AIPA 16blg na drożdżach S-04 i test FFT po 4 dniach na tych samych drożdżach w temp. około 24-27C pokazał 3 blg. Czy jeżeli np. w niedzielę zrobię pomiar i będzie 3blg to mam 100% pewność, że niżej piwo nie odfermentuje? Dodam, że fermentacja przebiega w temp 18-20C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Dobrze przeprowadzony fft daje niemal 100% pewność. Ale ze zlewaniem nie ma co się spieszyć, drożdże mają jeszcze mają trochę roboty z diacetylem i aldehydem octowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elites Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Nie chodzi mi o to żeby od razu po tygodniu butelkować ale chciałbym zrobić cichą w tym samym fermentorze bez przelewania. Chciałbym też chmielić na zimno i chcę wrzucić chmiel do odfermentowanego już piwka potrzymać z chmielem z 4-5 dni i dopiero butelkować. Pewnie wyjdzie na to, że i tak zaczekam z 2 tygodnie i wtedy dopiero wrzucę chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 lepiej potrzymac pare dni dluzej zeby drozdze po sobie "posprzataly"a dopiero pozniej zlac na cicha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elites Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Jak pisałem wyżej, zlewał nie będę, chce zostawić dłużej w tym samym fermentorze. No chyba, że nie będzie chciało się klarować ale przy drożdżach S-04 raczej nie powinno z tym być problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się