Oukland Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Witam otóz dzisiaj przyszedł mi Brewkit Brewmakers Lager. Na stronie pisze ze jest to piwo dolnej fermentacji jednak na instrukcji dolaczanej do brewkitu nie ma ani slowa a temp fermentacji jaka powinna być. I tutaj mam pytanko jaki jest przedział temp w jakim moze piwo fermentowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polo Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 (edytowane) TO taki "prawie lager " , dołączone drożdże są górnej fermentacji temperatura 18-22 C Edytowane 16 Stycznia 2014 przez Polo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oukland Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 (edytowane) czyli od 18-22 postawic do fermentacji ?: Edytowane 16 Stycznia 2014 przez Oukland Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 (edytowane) Zwykle do brewkitów dołączane są bliżej niezidentyfikowane drożdże nie mające nic wspólnego z dolną fermentacją. Zrób więc tak jak pisze Polo: 18-20oC będzie ok. Ale niestety nie licz na to, że otrzymasz lagera... Edytowane 16 Stycznia 2014 przez Krzyko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oukland Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Witam piwo odłożone ze dwie godziny temu ale okazałem sie chyba zbyt mało cierpliwy bo dodałem je gdy brzeczka miała 28 stopni poprzedniej warce po godzince juz sobie bulkalo teraz 2 godziny i zero. Mozna coś jeszcze zrobić czy czekać na cud czy może nie jest tak źle jak mi sie wydaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elites Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Spokojnie, poczekaj. Drożdże na pewno wystartują, 28C to dla nich normalna temperatura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oukland Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 a po jakim czasie jak fermentacja nie ruszy moge się zacząć martwić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polo Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 (edytowane) jak napowietrzyleś brzeczkę , to jutro rano będą bulkać Edytowane 16 Stycznia 2014 przez Polo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Albo i nie będą - BULKANIE LUB JEGO BRAK NIE O NICZYM NIE ŚWIADCZĄ. Już lepszym wskaźnikiem jest podświetlenie fermentora i ocena piany (jeśli jest jej totalnie brak, to drożdże mogły nie ruszyć). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oukland Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 I co w takim wypadku moge jeszcze z tą brzeczką zrobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elites Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Poczekaj do jutra teraz nic nie rób. Jak rano nie będzie znaków fermentacji to też nie panikuj. Drożdże mogą wystartować nawet grubo po 24h jeżeli brzeczka nie była dobrze napowietrzona. Poczekaj do jutra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 I co w takim wypadku moge jeszcze z tą brzeczką zrobić ? Poczekaj spokojnie te 24 godziny od zadania drożdży i obserwuj. Jeśli nie ruszą, to ostrożnie wyjmij bulkadełko (tak aby woda nie wlała się do środka), postaw fermentor na piłce i rozhuśtaj go trochę, żeby natlenić drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oukland Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Okej uzbrajam się w cierpliwość a czy brzeczce nic sie nie stanie jezeli fermentacja sie nie sprawdzi a postoi ze 3 dni ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Okej uzbrajam się w cierpliwość a czy brzeczce nic sie nie stanie jezeli fermentacja sie nie sprawdzi a postoi ze 3 dni ? Mojemu cydrowi nic się nie stało jak stał 3 dni( bo coś drożdże nie ruszyły ). Chyba, że złapałeś pasożyta, no to on się rozhula w te trzy dni, a nie drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Okej uzbrajam się w cierpliwość a czy brzeczce nic sie nie stanie jezeli fermentacja sie nie sprawdzi a postoi ze 3 dni ? Ruszy! Nie martw się. A jeśli zdarzy się taki cud, że drożdże ogłoszą strajk, to po tych 3 dniach zagotuj jeszcze raz wszystko i dodaj nowe drożdże. Ale i tak ruszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Okej uzbrajam się w cierpliwość a czy brzeczce nic sie nie stanie jezeli fermentacja sie nie sprawdzi a postoi ze 3 dni ? Jak nie będziesz przy niej gmerał to nic jej nie będzie. Zamknij i idź na piwo, potem się wyśpij i idź do pracy bądź szkoły. Jak wrócisz fermentacja będzie w trakcie. Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Albo i nie będą - BULKANIE LUB JEGO BRAK NIE O NICZYM NIE ŚWIADCZĄ. Już lepszym wskaźnikiem jest podświetlenie fermentora i ocena piany (jeśli jest jej totalnie brak, to drożdże mogły nie ruszyć). masło maślane. brak piany nie znaczy braku aktywności drożdży. Witam piwo odłożone ze dwie godziny temu ale okazałem sie chyba zbyt mało cierpliwy bo dodałem je gdy brzeczka miała 28 stopni poprzedniej warce po godzince juz sobie bulkalo teraz 2 godziny i zero. Mozna coś jeszcze zrobić czy czekać na cud czy może nie jest tak źle jak mi sie wydaje Drożdże się rozmnożą i ruszą bez obaw Będziesz mógł się martwić po 48 godzinach jak nie ruszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oukland Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Hmmm a jest mozliwosc ze przegialem z iloscia wody w rurce bo tak jakby powolutk woda sie brzesuwa ale bulgniecia brak ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Drożdże na pewno wystartują, 28C to dla nich normalna temperatura. To prawda, drożdże w tej temperaturze czują się bardzo dobrze, ale piwo wychodzi niesmaczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oukland Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 28 stopni to temp w jakie drozdze zostaly zadane teraz siedza w 19 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 masło maślane. Tak mi się napisało, generalnie wiadomo o co chodzi. brak piany nie znaczy braku aktywności drożdży. Dlatego napisałem "mogły nie ruszyć" a nie "nie ruszyły" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 nie stresujcie chłopaka, ruszą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 cierpliwości, cierpliwości. Jak ci się spieszy to po poruszaj mocniej fermentatorem przez 5 minut niech sie napowietrzy lepiej brzeczka i na pewno ruszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oukland Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 fermentacja ruszyła uff Teraz kolejne pytanie czy wlanie do brzeczki syropu(wyliczonego) przy przelewie do butelek do dobry pomysl ? jeśli tak to czy konieczne jest zamieszanie brzeczki z syropem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 To bardzo dobry pomysł. Najprościej wlać przestudzony syrop do wiadra z kranikiem i na to wlać zdekantowane piwo po cichej czy dłuższej burzliwej. Wymiesza się samo choć oczywiście możesz jeszcze pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się