e-prezes Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Przy odrobinie wprawy czasowo wygląda to tak (...) - razem: 225 minut. Mieszczę się w 4 godzinach z umyciem garów. Można skrócić, jeśli ktoś ma a) cieplejszą wodę w kranie b) zaciera w kadzi filtracyjnej albo chociaż odbywa w niej przerwę w 72C c) dyskusyjne, ale znam jednego: stosuje herbatkę chmielową a gotuje krócej... Przy chłodzeniu cieplejsza woda wydłuża chłodzenie Znam takiego co tylko FWH i chmiel na zimno Zmotywowałeś mnie i zmierzę w najbliższym czasie. cieplejsza w czerwonym kranie, ja mam instalację nastawioną na 40C, choć można by więcej. Co do gościa, którego znasz to rozumiem, że z Białej? Nie, choć bnp stosował coś podobnego. Mam na myśli niektóre warki browaru z Wronina. Zresztą chmielenie na zimno też jest tam unikatowe. Chmiel jest w trakcie cichej rotowany co jakiś czas. Skraca to czas chmielenia na zimno i uzyskuje się lepszą ekstrakcję olejków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 U mnie cały proces to tak z 5 godzin. Ale ja dość luźno podchodzę do czasów zacierania i filtracji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ili Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Takim czymś to można zmierzyć zaw. alkoholu w wodzie, w piwie nie da poprawnego wyniku. Dlaczego? Cukier? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 (edytowane) Takim czymś to można zmierzyć zaw. alkoholu w wodzie, w piwie nie da poprawnego wyniku.Dlaczego? Cukier?Cukier, białka, estry, fenole. Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru EDIT: No i drożdże oczywiście Edytowane 9 Lutego 2017 przez Enethion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się