beleg Opublikowano 11 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 (edytowane) Jesień 2017 znowu belgijska. Miały być FM27 ale obawiałem się wysokiej piany i mam nadzieję że 8 warek popracują sprawdzone belgijskie pagórki. Warka 51 BPA (warzone 8.09.2017)Obliczenia na 23l12 BLG18 EBC21 IBU 3,6kg pale ale Malteurop 1,0KG MONACHIJSKI 24 Strzegom 0,4kg Abbey 45 Weyermann Drożdże: FM26 jedno dniowy starter 1,2l Zacieranie:Do 22l wody 66C wsypane słody, przez 80min. 66C -63C Podniesienie temp. do 77C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)Gotowanie: 60 - 25g Sybilla 6,5% 0 - 25g Saaz 4,5% Chłodzenie do 22C w 17 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 21l o ekstrakcie 13BLG. Wlałem starter 1,2l i otrzymałem ok. 22l Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C. Czas pracy 4,5h 16.09.2017 przelane na klarowanie, zeszło do 3,5 BLG co daje odfermentowanie 73% 28.09.2017 zabutelkowane ze 100g cukru, wyszło 43x0,5l Edytowane 28 Września 2017 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 15 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 (edytowane) Warka 52 Tripel (warzone 16.09.2017)Obliczenia na 23l18 BLG13 EBC30 IBU 5,5 kg pale ale Malteurop 0,2 kg MONACHIJSKI 24 Strzegom 0,1 kg zakwaszający 2,8-4,4 Weyermann 0,88 kg cukier biały (w formie syropu z 0,4l zagotowanej wody dodany w 3 dniu fermentacji) Drożdże: FM26 gęstwa 2 pokolenie 5 łyżek Zacieranie: Do 24l wody 66C wsypane słody, przez 80min. 66C -63C Podniesienie temp. do 77C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)Gotowanie: 60 - 40g Sybilla 6,5% 0 - 15g Saaz 4,5% Chłodzenie do 23C w 16 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l o ekstrakcie 15,5BLG. Znowu wydajność tak wysoka, w trakcie fermentacji zmniejszę ilość cukru do 880g aby sumaryczna ilość cukrów początkowych wyniosła 19BLG (liczone za pomocą PPPP) Wstawione do pomieszczenia w temp. 18 C. Czas pracy 4,5h 3.10.2017 przelane na cichą, odfermentowanie 84%, zeszło do 3 BLG. 11.10.2017 zabutelkowane ze 130g cukru, wyszło 46x0,5l Edytowane 11 Października 2017 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 15 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Fajna nazwa browaru Bonifacy Stara dobra bajka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 19 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 (edytowane) Warka 53 Belgijski porter (warzone 19.09.2017)Obliczenia na 23l14 BLG64 EBC26 IBU 4,1 kg pale ale Malteurop 1,0 kg MONACHIJSKI 24 Strzegom 0,1 kg Black malt 1300-1500 Bestmalz 0,15 kg Carafa II 1100 specjal Weyermann 0,3 kg Caraaroma (R) 300-400 EBC Weyermann 0,3 kg Abbey 45 EBC Weyermann Drożdże: FM26 gęstwa 2 pokolenie 5 łyżek Zacieranie: Do 23l wody 66C wsypane słody, przez 80min. 66C -63C Podniesienie temp. do 77C z dodatkiem słodów palonych i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)Gotowanie: 60 - 16g Magnum 13% 0 - 20g Hallertau Mittelfruh 4,7% Chłodzenie do 23C w 18 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23,5l o ekstrakcie 14BLG. Wlałem rozjuszone drożdże ze słoika które ucztowały od 10 min. 2 chochelki brzeczki. Wstawione do pomieszczenia w temp. 18 C. Czas pracy 4,5h 2.10.2017 przelane na klarowanie, zeszło do 4BLG co daje odfermentowanie 71% 13.10.2017 rozlane do 45x0,5l ze 100g cukru Edytowane 13 Października 2017 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 22 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 (edytowane) Warka 54 Belgijska blondynka (warzone 22.09.2017)Obliczenia na 23l12 BLG14 EBC22 IBU 4,4 kg pale ale Malteurop 0,2 kg Carapils 3-5 Weyermann 0,1 kg Aroma 100 Castle 0,2 kg Carabelge 30 Weyermann Drożdże: FM26 gęstwa 2 pokolenie 5 łyżek Zacieranie: Do 22l wody 65C wsypane słody, przez 80min. 65C -62C Podniesienie temp. do 77C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (12 min.)Gotowanie: 60 - 26g Sybilla 6,5% 0 - 20g Saaz 4,5% Chłodzenie do 24C w 15 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l o ekstrakcie 12,5BLG. Wlałem drożdże ze słoika. Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C. Czas pracy 4,5h 30.09.2017 przelane na klarowanie. Drożdże zjadły do 3 BLG co daje 76% odfermentowania. . 11.10.2017 zabutelkowane ze 100g cukru, wyszło 43x0,5l Edytowane 11 Października 2017 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 29 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 (edytowane) Warka 55 Ciemny belg (warzone 30.09.2017 )Obliczenia na 23l15 BLG49 EBC24 IBU Drożdże: FM26 gęstwa 3 pokolenie 5 łyżek 4,2 kg pale ale Malteurop 1,5 kg monachijski 24 Strzegom 0,1 kg barwiący 1300-1600 Strzegom (dodany na wygrzew) 0,3 kg Caraaroma 300-400 EBC Weyermann 0,3 kg Abbey 45 EBC Weyermann Zacieranie: Do 23,5l wody 65C wsypane słody, przez 80min. 65C -62C Podniesienie temp. do 77C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (13 min.) Gotowanie: (70 min.) 60 - 30g Sybilla 6,5% 0 - 20g Saaz 4,5% Chłodzenie do 24C w 15 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23,5l o ekstrakcie 16BLG. Wlałem drożdże ze słoika. Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C. Czas pracy 4,5h 12.10.2017 przelane na klarowanie, zeszło do 4BLG co daje odfermentowanie 75% 25.10.2017 rozlane ze 100g cukru do 45x0,5l Edytowane 26 Października 2017 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 3 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 (edytowane) Warka 56 "Czerwony październik" belgijskie czerwone (warzone 3.10.2017 )Obliczenia na 23l13 BLG30 EBC22 IBU Drożdże: FM26 gęstwa 3 pokolenie 5 łyżek 4,4 kg pale ale Malteurop 0,5 kg monachijski 24 Strzegom 0,3 kg Caraaroma 300-400 EBC Weyermann 0,2 kg Carabelge 30 Weyermann Zacieranie: Do 22l wody 65C wsypane słody, przez 80min. 65C -61C Podniesienie temp. do 77C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (14 min.) Gotowanie:60 - 26g Sybilla 6,5% 0 - 20g Hallertau Mittelfruh 4,7% Chłodzenie do 24C w 15 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l o ekstrakcie 14BLG. Wlałem drożdże ze słoika. Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C. Czas pracy 4,5h 12.10.2017 przelane na klarowanie, zeszło do 3BLG co daje odfermentowanie 78% 25.10.2017 rozlane ze 100g cukru do 44x0,5l Edytowane 26 Października 2017 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 6 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2017 (edytowane) Warka 57 BPA (warzone 5.10.2017)Obliczenia na 23l12 BLG19 EBC21 IBU 3,8kg pale ale Malteurop 0,5 kg monachijski 24 Strzegom 0,15 kg karmelowy pszeniczny 150 Strzegom 0,3 kg Carabelge 30 Weyermann Drożdże: FM26 gęstwa 3 pokolenie 5 łyżek Zacieranie: Do 22l wody 65C wsypane słody, przez 80min. 65C -61C Podniesienie temp. do 77C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (13 min.)Gotowanie: 60 - 25g Sybilla 6,5% 0 - 20g Hallertau Mittelfruh 4,7% Chłodzenie do 24C w 15 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 24l o ekstrakcie 12BLG. Wlałem drożdże ze słoika. Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C. Czas pracy 4,5h 16.10.2017 przelane na klarowanie, zeszło do 3BLG co daje odfermentowanie 75% 13.11.2017 rozlane do butelek 44x0,5l z udziałem 100g cukru Edytowane 13 Listopada 2017 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 16 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 (edytowane) Warka 58 Brązowy Belg (warzone 16.10.2017)Obliczenia na 23l14 BLG38 EBC26 IBU 4,4kg pale ale Malteurop 1,0 kg monachijski 24 Strzegom 0,2 kg karmelowy 600 Strzegom 0,1 kg Carabelge 30 Weyermann 0,2 kg Aroma 100 Castle Drożdże: FM26 gęstwa 4 pokolenie 5 łyżek prosto z fermentatora po 57 Zacieranie: Do 23l wody 66C wsypane słody, przez 80min. 66C -62C Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (12 min.)Gotowanie: 60 - 26g Sybilla 6,5% 0 - 20g Saaz 4,5% Chłodzenie do 22C w 17 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l o ekstrakcie 15BLG. Wlałem drożdże ze słoika. Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C. Czas pracy 4,5h 28.10.2017 przelane na cichą, odfermentowanie 73% 4blg. 13.11.2017 rozlane do butelek 44x0,5l z udziałem 100g cukru Edytowane 13 Listopada 2017 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 14 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 (edytowane) Warka 59 Bishops's Finger (warzone: 14.03.2017 ) Obliczenia na 23l 12 BLG27 EBC30 IBU 3,4 kg pale ale 6 ebc Malteurop 0,05 kg karmelowy 600 Strzegom 0,3 kg Dark Crystal 200-240 Fawcett 1,0 kg mąka pszenna 550 kleikowana 20 min. w temp. ok. 80C Drożdże: US 04 uwodnione Zacieranie: Do 10l wody 80C wsypana mąka na 20 min., następnie 12l wody i słody. 80 min 66-62C Wygrzew 78C, filtracja z udziałem 12l wody do wysładzania . Gotowanie: (60 min.) 60 - 18g Magnum 13% 0 - 40g Hallertau Mittelfruh 4,7% Chłodzenie do 20C w 11 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22,5l o ekstrakcie 13BLG. Wlałem uwodnione drożdże. Wstawione do pomieszczenia w temp. 17 C. Czas pracy 5h 22.03.2018 przelane na klarowanie zeszło do 4 BLG, odfermentowanie 69% 3.04.2018 zabutelkowane ze 100g cukru, wyszło 43x0,5l Edytowane 3 Kwietnia 2018 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 19 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 (edytowane) Warka 60 Stout owsiany (warzone: 22.03.2018 ) Obliczenia na 23l 12 BLG67 EBC30 IBU 3,3 kg pale ale 6 ebc Malteurop 0,15 kg jęczmień prażony 1100 Strzegom 0,15 kg czekoladowy 1200 Strzegom 0,2 kg Caraaroma 300-400 Weyermann 1,0 kg płatki owsiane górskie kleikowane Drożdże: US 04 gęstwa 5 łyżek 2 pokolenie Zacieranie: Do 13l wody 80C wsypana płatki na 15min., następnie 10l wody i słody. 80 min 66-62C Wygrzew 78C, filtracja z udziałem 12l wody do wysładzania . Gotowanie: (60 min.) 60 - 18g Magnum 13% Chłodzenie do 20C w 10 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l o ekstrakcie 13BLG. Poszło 5 łyżek gęstwy po warce 59. Wstawione do pomieszczenia w temp. 17 C. Czas pracy 5,5h Ze względu na 1kg owsa filtracja zamiast 15min trwała 45. 12.04.2018 rozlane do 44x0,5l z 85g cukru zeszło do 4 BLG 69% Edytowane 12 Kwietnia 2018 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 23 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 (edytowane) Warka 61 porter (warzone: 23.03.2018 ) Obliczenia na 23l 13 BLG51 EBC43 IBU 4,0 kg pale ale 6 ebc Malteurop 1,0 kg monachijski 24 Strzegom 0,15 kg czekoladowy 1200 Strzegom 0,3 kg Caraaroma 300-400 Weyermann Drożdże: US 04 gęstwa 5 łyżek 2 pokolenie Zacieranie: Do 23l wody 66C wsypane słody. 80 min 66-62C Wygrzew 78C, filtracja z udziałem 12l wody do wysładzania . Gotowanie: (60 min.) 60 - 26g Magnum 13% 0 - 15g resztek (Sybilla, Saaz, Lubelski) + 10g Cascade Chłodzenie do 20C w 10 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l o ekstrakcie 14BLG. Poszło 5 łyżek gęstwy po warce 59. Wstawione do pomieszczenia w temp. 17 C. Czas pracy 4,5h 12.04.2018 rozlane do 44x0,5l z 85g cukru zeszło do 4,5 BLG 68% Edytowane 12 Kwietnia 2018 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 (edytowane) Warka 62 APA Iunga (warzone 4.04.2018)Obliczenia na 24l12 BLG10 EBC37 IBU 4,3kg pale ale Malteurop 0,2KG karmelowy Karahell 20-30 Weyermann Drożdże: US 05 uwodnione Zacieranie:Do 23l wody 65C wsypane słody, przez 80min. 65C -62C Podniesienie temp. do 77C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (10 min.)Gotowanie: 60 - 30g Iunga 9,5% 0 - 30g Iunga 9,5% na cichą pójdzie 40g Iungi Chłodzenie do 20C w 12 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 24l o ekstrakcie 12BLG. Wlałem drożdże Wstawione do pomieszczenia w temp. 18 C. Czas pracy 4,5h Na wyłączenie zapomniałem wsypać chmiel i dopiero po ostudzeniu do 20C dodałem w formie naparu we wrzątku. 13.04.2018 przelane na cichą, zeszło do 3 BLG 75% 22.04.2018 wsypane 40g Iungi 25.04.2018 rozlane do 45x0,5l ze 100g cukru Edytowane 25 Kwietnia 2018 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 (edytowane) Warka 63 AIPA (warzone 13.04.2018)Obliczenia na 23l15 BLG15 EBC70 IBU 5,0 kg pale ale Malteurop 0,5 kg pszeniczny Strzegom 0,1 kg Dark Crystal 200-240 Fawcett 0,3 kg Carapils 3-5 Weyermann Drożdże: US 05 2 pokolenie po warce 62 (5 łyżek) Zacieranie:Do 23l wody 65C wsypane słody, przez 80min. 65C -62C Podniesienie temp. do 77C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (10 min.)Gotowanie: 60 - 36g Zeus 16,8% 0 - 30g Centennial 10,2% na cichą pójdzie 70g Centennial Chłodzenie do 20C w 11 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l o ekstrakcie 15BLG. Dodałem drożdże Wstawione do pomieszczenia w temp. 18 C. 23.04.2018 przelane do klarowania zeszło do 3,5blg 76% 28.04.2018 wsypany chmiel 2.05.2018 rozlane do 43x0,5l ze 100g cukru Edytowane 2 Maja 2018 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2018 (edytowane) Warka 64 AIPA (warzone 14.04.2018)Obliczenia na 23l14 BLG14 EBC73 IBU 5,0 kg pale ale Malteurop 0,1 kg Dark Crystal 200-240 Fawcett 0,3 kg Carapils 3-5 Weyermann Drożdże: US 05 2 pokolenie po warce 62 (5 łyżek) Zacieranie:Do 23l wody 65C wsypane słody, przez 80min. 65C -62C Podniesienie temp. do 77C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (10 min.)Gotowanie: 60 - 35g Zeus 16,8% 0 - 30g Simcoe 12,9% na cichą pójdzie 70g Simcoe Chłodzenie do 19C w 13 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l o ekstrakcie 14BLG. Dodałem drożdże Wstawione do pomieszczenia w temp. 18 C. 23.04.2018 przelane do klarowania zeszło do 3blg 78% 28.04.2018 wsypany chmiel 2.05.2018 rozlane do 43x0,5l ze 100g cukru Edytowane 2 Maja 2018 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 (edytowane) Warka 65 APA (warzone 16.04.2018)Obliczenia na 23l12 BLG10 EBC38 IBU 4,3 kg pale ale Malteurop 0,2KG karmelowy Karahell 20-30 Weyermann Drożdże: US 05 2 pokolenie po warce 62 (5 łyżek) Zacieranie:Do 22l wody 65C wsypane słody, przez 80min. 65C -62C Podniesienie temp. do 77C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (10 min.)Gotowanie: 60 - 23g El-Dorado 13,7% 0 - 30g El-Dorado 13,7% na cichą pójdzie 47g El-Dorado Chłodzenie do 19C w 12 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l o ekstrakcie 12BLG. Dodałem drożdże Wstawione do pomieszczenia w temp. 18 C. 24.04.2018 przelane na cichą zeszło do 2,5 BLG 79% 30.04.2018 wsypany chmiel 04.05.2018 rozlane do 44x0,5l ze 100g cukru Edytowane 6 Maja 2018 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 27 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 (edytowane) I`m back Warka 66 Bitter (warzone 26.09.2019) do butelek Obliczenia na 23l12 BLG21 EBC41 IBU 4,4kg pale ale Malteurop 0,25KG Dark Crystal 200-240 Fawcett 0,2kg Caraaroma Weyermann Drożdże: FM13 jedno dniowy starter 1,2l Zacieranie:Do 21l wody 67C wsypane słody, przez 80min. 67C -63C Podniesienie temp. do 77C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)Gotowanie: 60 - 20g Zeus 16,8% 0 - 30g Izabella 4,7% Chłodzenie do 21C w 20 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l o ekstrakcie 12BLG. Wlałem starter 1,2l i otrzymałem ok. 24l Wstawione do pomieszczenia w temp. 20 C. Czas pracy 4,5h .3.10.2019 przelane na cichą, zostało 3BLG 75%. 18.10.2019 do 44 butelek 0,5l z 80g cukru Edytowane 18 Października 2019 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 4 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 (edytowane) Warka 67 Stout owsiany (warzone 3.10.2019)Obliczenia na 23l12 BLG76 EBC43 IBU 4,3kg pale ale Malteurop 0,2kg karmelowy 600 Strzegom 0,25kg Carafa II 1100 Weyermann 0,2kg Caraaroma 400 Weyermann 0,8kg płatki owsiane górskie Drożdże: FM13 5 łyżek 2 pokoleni Zacieranie:Do wody ok. 52C wsypane płatki i podnoszenie temperatury do 67C i wsypane słody 80min. 67C -63C Podniesienie temp. do 77C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)Gotowanie:60 - 20g Zeus 16,8% 0 - 20g Cascade 7,6% Chłodzenie do 21C w 20 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l o ekstrakcie 12BLG. Wstawione do pomieszczenia w temp. 20 C. Czas pracy 4,5h 25.10.2019 rozlane do 45x0,5l z 80g cukru. Zeszło do 4blg 67% Edytowane 25 Października 2019 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 11 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2019 (edytowane) Warka 68 brązowy porter (warzone 8.10.2019)Obliczenia na 23l12 BLG 54 EBC 32 IBU 4,2kg pale ale Malteurop 0,25kg Blacka Malt 1400 Weyermann 0,2kg Caraaroma 400 Weyermann Drożdże: FM13 5 łyżek 2 pokolenie Zacieranie:Do wody 67C i wsypane słody 80min. 67C -63C Podniesienie temp. do 77C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)Gotowanie:60 - 15g Zeus 16,8% 0 - 20g Izabella 4,7% Chłodzenie do 21C w 20 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l o ekstrakcie 12BLG. Wstawione do pomieszczenia w temp. 20 C. Czas pracy 4,5h 18.10.2019 przelane na klarowanie, zeszło do 3,5blg 71% 25.10.2019 rozlane do 45x0,5l z 80g cukru. Edytowane 25 Października 2019 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 11 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2019 (edytowane) Warka 69 palec biskupa (warzone 11.10.2019)Obliczenia na 23l12 BLG 39 EBC 41 IBU 3,4kg pale ale Malteurop 1,0kg pszeniczny 6 ebc Malteurop 0,1kg karmelowy 600 Strzegom 0,3kg Caraaroma 400 Weyermann Drożdże: FM13 5 łyżek 2 pokolenie Zacieranie:Do wody 67C i wsypane słody 80min. 67C -63C Podniesienie temp. do 77C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)Gotowanie:60 - 20g Zeus 16,8% 0 - 30g Cascade PL 4% Chłodzenie do 21C w 20 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l o ekstrakcie 12BLG. Wstawione do pomieszczenia w temp. 20 C. Czas pracy 4,5h 19.10.2019 przelane do klarowania, zostało 4blg 67% 4.11.2019 rozlane do 43x0,5l z 70g cukru. Edytowane 4 Listopada 2019 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 19 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 (edytowane) Warka 70 IPA (warzone 19.10.2019)Obliczenia na 23l15 BLG 16 EBC 60 IBU 4,6kg pale ale Malteurop 1,0kg pszeniczny 6 ebc Malteurop 0,1kg karmelowy 150 Strzegom 0,25kg Carabelge 30 Weyermann Drożdże: FM13 6 łyżek 3 pokolenie po w69 Zacieranie:Do wody 66C i wsypane słody 80min. 66C -62C Podniesienie temp. do 77C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.) Gotowanie:60 - 30g Zeus 16,8% 0 - 30g Cenntenial 10,2% Cicha fermentacja 70g Cenntenial 30g Summit Chłodzenie do 21C w 20 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 24l o ekstrakcie 15BLG. Wstawione do pomieszczenia w temp. 20 C. Czas pracy 4,5h 31.10.2019 przelane do klarowania, zostało 4blg 73% 3.11.2019 poszło 70g Cenntenial i 30g Summit 7.11.2019 rozlane do 43x0,5l z 70g cukru. Edytowane 7 Listopada 2019 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 23 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 (edytowane) Warka 71 FES (warzone 23.10.2019)Obliczenia na 23l16 BLG 88 EBC 62 IBU 4,9kg pale ale Malteurop 1,0kg monachijski 24 Strzegom 0,25kg czekoladowy 1200 Strzegom 0,25kg Carafa II 1200 Weyermann Drożdże: FM13 6 łyżek 3 pokolenie Zacieranie:Do wody 66C i wsypane słody 80min. 66C -62C Podniesienie temp. do 77C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)Gotowanie: 70 min.60 - 30g Zeus 16,8% Chłodzenie do 21C w 20 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 23l o ekstrakcie 16BLG. Wstawione do pomieszczenia w temp. 20 C. Czas pracy 4,5h 5.11.2019 przelane do klarowania, zostało 5blg 69% 11.11.2019 rozlane do 45x0,5l z 80g cukru. Edytowane 12 Listopada 2019 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 24 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2019 (edytowane) Warka 72 robust porter (warzone 24.10.2019)Obliczenia na 23l14 BLG 63 EBC 40 IBU 4,2kg pale ale Malteurop 1,0kg monachijski 24 Strzegom 0,2kg karmelowy 600 Strzegom 0,25kg czekoladowy 1200 Strzegom Drożdże: FM13 6 łyżek 3 pokolenie Zacieranie:Do wody 66C i wsypane słody 80min. 66C -62C Podniesienie temp. do 77C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.) Gotowanie:60 - 23g Summit 14,3% 0 - 30g Cascade 7,6% Chłodzenie do 21C w 20 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 24l o ekstrakcie 15BLG. Wstawione do pomieszczenia w temp. 20 C. 5.11.2019 przelane do klarowania, zostało 4,5blg 70% 11.11.2019 rozlane do 43x0,5l z 70g cukru. Edytowane 12 Listopada 2019 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 14 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 (edytowane) Warka 73 APA (warzone 10.03.2020)Obliczenia na 22l12 BLG 10 EBC 43 IBU 3,9kg pale ale Malteurop 0,5kg pszeniczny Malteurop Drożdże: US05 uwodnione Zacieranie:Do wody 64C i wsypane słody 80min. 64C -61C Podniesienie temp. do 77C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.) Gotowanie:60 - 20g Zeus16,8% 15 - łyżeczka uwodnionego mchu irlandzkiego 0 - 30g Amarillo 7,3% (na zimno będzie 50g) Chłodzenie do 21C w 17 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l o ekstrakcie 12 BLG. Wstawione do pomieszczenia w temp. 18 C. Pierwsze stosowanie hop spidera i efekt dobry, następnym razem przed końcem gotowania małym rondlem przeleje zawartość gara przez sito dla uzyskania mniejszej ilości osadów gorących które po użyciu mchu mocno flokulują co mnie pozytywnie zaskoczyło. 19.03.2020 zlane na cichą, odfermentowanie 79% 2,5BLG 28.03.2020 Amarillo 50g 1.04.2020 Rozlane do 42x0,5l z 90g cukru Edytowane 1 Kwietnia 2020 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 19 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 (edytowane) Warka 74 STOUT (warzone 19.03.2020)Obliczenia na 22l12 BLG 86 EBC 43 IBU 3,9kg pale ale Malteurop 0,5kg monachijski 24 Strzegom 0,2kg jęczmień palony 1100 Weyerman 0,2kg pszenica palona 900-1200 Strzegom Drożdże: US05 2 pokolenie US05 5 łyżek Zacieranie:Do wody 65C i wsypane słody 80min. 65C -62C Podniesienie temp. do 77C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.) Gotowanie:60 - 30g Iunga 10% 0 -25g Summit 14,3% Chłodzenie do 20C w 17 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l o ekstrakcie 12BLG. Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C. Edytowane 19 Marca 2020 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się