Skocz do zawartości

Browar Bonifacy


beleg

Rekomendowane odpowiedzi

Warka 100 Red Ale (warzone 13.03.2022)

Obliczenia na 22l
12 BLG
 33 EBC
 26 IBU

 

3,6kg pale ale Malteurop

1,0kg mąka pszeniczna z Biedry kleikowana przez 30 min w 80C 

0,3kg karmelowy czerwony 50 Viking

0,1kg Jęczmień palony 1300 Viking dodany na wygrzew

 

Drożdże:

US05 gęstwa 5 łyżek 2 pokolenie

Zacieranie:
Do wody 21l 66C i wsypane słody 80min. 66C -62C 

 

 

Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)

 

Gotowanie:
 

60 - 15g  Magnum 12%

10   - 50g  Citra 12% 

10 - uwodniona łyżeczka mchu irlandzkiego

 

 

Chłodzenie do 20C w 15 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l  o ekstrakcie 12 BLG. 

Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C.

30.03.2022 zabutelkowane z 80g cukru do 42x0,5l zeszło do 3BLG 75%

 

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 101 AIPA (warzone 15.03.2022)

Obliczenia na 22l
15 BLG
 20 EBC
 50 IBU

 

5,2kg pale ale Optima

0,2kg Caramel munich 80-100 Weyermann 

0,3kg Cookie 50 Viking

 

 

Drożdże:

US05 gęstwa 5 łyżek 2 pokolenie

Zacieranie:
Do wody 23l 66C i wsypane słody 80min. 66C -62C 

 

 

Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)

 

Gotowanie:
 

60 - 23g  Magnum 12%

15   - 30g  Summit 17%  (na zimno będzie 70g)

 

Chłodzenie do 20C w 15 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l  o ekstrakcie 15 BLG. 

Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C.

25.03.2022 przelane do klarowania, zeszło do 3 BLG 80%

29.03.2022 70g Summit

2.04.2022 rozlew do 44x0,5l z 80g cukru

 

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 102 Amerykańska pszenica (warzone 16.03.2021)

Obliczenia na 22l
12 BLG
 10 EBC
 23 IBU

 

2,5kg pale ale Malteurop

2,0kg pszeniczny Malteuroup

 

Drożdże:

US05 gęstwa 5 łyżek 2 pokolenie

Zacieranie:
Do wody  22l 66C i wsypane słody 80min. 66C -62C 

 

 

Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)

 

Gotowanie:
 

60 - 11g  Magnum 12%

15   - 30g  Triumph 9% (na zimno będzie 70g)

 

 

Chłodzenie do 20C w 15 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l  o ekstrakcie 12 BLG. 

Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C.

24.03.2022 przelane na cichą, zeszło do 2,5 BLG 79%

29.03.2022 70g Triumph

2.04.2022 rozlew do 43x0,5l z 80g cukru

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 103 AIPA (warzone 24.03.2022)

Obliczenia na 22l
15 BLG
 18 EBC
 50 IBU

 

5,0kg pale ale Malteuroup

0,5kg pszeniczny Malteuroup

0,15kg Carahell 20-30 Weyermann 

0,2kg Caramel munich 80-100 Weyermann

 

 

Drożdże:

US05 gęstwa 5 łyżek 3 pokolenie

Zacieranie:
Do wody 23l 66C i wsypane słody 80min. 66C -62C 

 

 

Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)

 

Gotowanie:
 

60 - 26g  Magnum 12%

15   - 30g  Chinook 12%  (na zimno będzie 70g)

 

 

Chłodzenie do 20C w 15 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l  o ekstrakcie 15 BLG. 

Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C.

2.04.2022 przelane do klarowania, zeszło do 3 BLG 80%

6.04.2022 70g Chinook

10.04.2022 rozlew do 45x0,5l z 80g cukru

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 104 Grodziskie (warzone 26.03.2021)

Obliczenia na 22l
11 BLG
 7 EBC
 20 IBU

 

1,0kg pale ale Optima

3,0kg pszeniczny wędzony dębem Weyermann

 

Drożdże:

US05 gęstwa 5 łyżek 3 pokolenie

Zacieranie:
Do wody  22l 66C i wsypane słody 80min. 66C -62C 

 

 

Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 11l 78C wody do wysładzania (15 min.)

 

Gotowanie:
 

60 - 8 g  Magnum 12%

10   - 25g  Lubelski 5% 

 

 

Chłodzenie do 19C w 18 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 21l  o ekstrakcie 11 BLG. 

Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C.

3.04.2022 przelane do klarowania, zeszło do ok 2,25 BLG 80%

12.04.2022 rozlew do 42x0,5l z 100g cukru

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Warka 105 APA (warzone 16.02.2023)

Obliczenia na 22l
11 BLG
 10 EBC
 30 IBU

 

3,9kg pale ale Optima

0,1kg Caramel Munich 80 Weyermann

 

 

Drożdże:

US05 uwodnione 1 pokolenie

Zacieranie:
Do wody  66C i wsypane słody 80min. 66C -62C 

 

Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)

 

Gotowanie:
 

60 - 17g  Magnum 13%

10   - 30g  Amora Preta 11,2 (na ostanie 4 dni cichej 70g)

 

 

Chłodzenie do 19C w 30 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l  o ekstrakcie 11 BLG. 

Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C.

24.02.2023 przelane na cichą, zeszło do 2,5 BLG  77%

4.03.2023 rozlew do 44x0,5l z 70g cukru

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 106 STOUT (warzone 21.02.2023)

Obliczenia na 22l
12 BLG
 80 EBC
 35 IBU

 

4,1kg pale ale Optima

0,2kg czekoladowy ciemny 1000 Viking

0,2kg jęczmień palony 1300 Weyermann

 

Drożdże:

US04 uwodnione 1 pokolenie

Zacieranie:
Do wody  66C i wsypane słody 80min. 66C -62C 

 

Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)

 

Gotowanie:
 

60 - 20g  Magnum 13%

10   - 30g  Lubelski 3,8%

 

 

Chłodzenie do 18C w 33 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l  o ekstrakcie 12,5 BLG. 

Wstawione do pomieszczenia w temp. 18 C.

24.02.2023 przelane na cichą, zeszło do 4 BLG  68%

11.03.2023 rozlew do 44x0,5l z 70g cukru

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 107 AIPA (warzone 24.02.2023)

Obliczenia na 22l
15 BLG
 12 EBC
 50 IBU

 

5,4kg pale ale Optima

0,2kg karmelowy czerwony 50 Viking

 

 

Drożdże:

US05  2 pokolenie

Zacieranie:
Do wody  66C i wsypane słody 80min. 66C -62C 

 

Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)

 

Gotowanie:
 

60 - 30g  Magnum 13%

10   - 30g  Centennial 9,4% (na ostanie 4 dni cichej 70g)

 

 

Chłodzenie do 19C w 30 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l  o ekstrakcie 15,5 BLG. 

Wstawione do pomieszczenia w temp. 19 C.

4.03.2023 przelane na cichą, zeszło do 4 BLG  74%

14.03.2023 rozlew do 41x0,5l z 70g cukru

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 108 AIPA (warzone 25.02.2023)

Obliczenia na 22l
15 BLG
 16 EBC
 50 IBU

 

5,4kg pale ale Optima

0,2kg karmelowy 150 Viking

 

 

Drożdże:

US05  2 pokolenie

Zacieranie:
Do wody  66C i wsypane słody 80min. 66C -62C 

 

Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)

 

Gotowanie:
 

60 - 30g  Magnum 13%

10   - 30g  Summit 13% 

 

 

Chłodzenie do 19C w 30 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l  o ekstrakcie 15,5 BLG. 

Wstawione do pomieszczenia w temp. 18 C.

7.03.2023 przelane na cichą, zeszło do 4 BLG  74%

17.03.2023 rozlew do 41x0,5l z 70g cukru

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 109 Amerykańska pszenica (warzone 25.02.2023)

Obliczenia na 22l
11 BLG
 7 EBC
 23 IBU

 

2,0kg pale ale Malteurop

2,1kg pszeniczny Malteuroup

 

Drożdże:

US05 gęstwa 5 łyżek 2 pokolenie

 

Zacieranie:
Do wody  66C i wsypane słody 80min. 66C -62C 

 

Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)

 

 

Gotowanie:
 

60 - 11g  Magnum 13%

10   - 30g  Amarillo 9% 

 

Chłodzenie do 19C w 30 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 20l  o ekstrakcie 11 BLG. 

Wstawione do pomieszczenia w temp. 18 C.

7.03.2023 przelane na cichą, zeszło do 3 BLG  73%

17.03.2023 rozlew do 44x0,5l z 70g cukru

 

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 110 Robust porter (warzone 28.02.2023)

Obliczenia na 22l
16 BLG
 73 EBC
 39 IBU

 

4,7 kg pale ale Malteurop

1,0 kg monachijski 24 Viking

0,3 kg karmelowy 300 Viking

0,1 kg czekoladowy ciemny 1200 Viking

0,2 kg Carafa I specjal 1100 Weyermann

0,2 kg Abbey malt 50 Weyermann

 

Słody palone dodane dopiero na wygrzew.

 

 

Drożdże:

US04 gęstwa 5 łyżek 2 pokolenie

 

Zacieranie:
Do wody  66C i wsypane słody 80min. 66C -62C 

 

 

Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)

 

Gotowanie:
 

60 - 24g  Magnum 13%

10   - 30g  Lubelski 3,8% 

 

 

Chłodzenie do 19C w 30 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l  o ekstrakcie 17 BLG. 

Wstawione do pomieszczenia w temp. 18 C.

22.03.2023 rozlew do 44x0,5l z 70g cukru, odfermentowanie 68% 5.5BLG

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 111 Porter (warzone 2.03.2023)

Obliczenia na 22l
14 BLG
 65 EBC
 30 IBU

 

3,9 kg pale ale Malteurop

1,0 kg monachijski 24 Viking

0,3 kg czekoladowy 400 Viking

0,3 kg czekoladowy ciemny 1200 Viking

0,2 kg Cookie 50 Viking

 

Słody palone dodane dopiero na wygrzew.

 

Drożdże:

US04 gęstwa 5 łyżek 2 pokolenie

 

Zacieranie:
Do wody  66C i wsypane słody 80min. 66C -62C 

 

 

Podniesienie temp. do 78C i filtracja z użyciem 12l 78C wody do wysładzania (15 min.)

 

Gotowanie:
 

60 - 18g  Magnum 13%

10   - 30g  Lubelski 3,8% 

 

 

Chłodzenie do 19C w 30 min. potem whirlpool i po 10 min. przelane do fermentatora. Otrzymałem 22l  o ekstrakcie 15 BLG. 

Wstawione do pomieszczenia w temp. 18 C.

22.03.2023 rozlew do 44x0,5l z 70g cukru, odfermentowanie 67% 5BLG

 

Edytowane przez beleg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.