beleg Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Na Początek witam wszystkich piwowarów. Śledzę to forum od wiosny zeszłego roku, napisałem kila postów ale dzisiaj postanowiłem założyć dziennik właśnie tutaj aby dzielić się z Wami moimi sukcesami i potknięciami. Moja wcześniejsza znajomość "różnorodności" piwnego świata ograniczała się do piw koncernowych jasnych lagerów do chwili gdy zacząłem czytać w sieci między innymi to forum a że zajmuję się też wyrobem innych alkoholi domowych temat fermentacji nie jest mi obcy Częściowo sprzęt już miałem. Na początek lista sprzętu do wyrobu piwa na dzień 20.01.2014 1. Garnel emaliowany 40l do zacierania i gotowania. 2. Garnek emaliowany 15l do wysładzania. 3. 3 fermentory do wiadomo czego. 4. 1 fermentor z kranem + oplot 1,2m 5. Śrutownik Brewferm. 6. Chłodnica wykonana samodzielnie z rurki miękkiej miedzianej 9m fi9 zwiniętej na wiadrze 10l, chłodzi brzeczkę do 25C wodą kranową w ok 17 min. 7. Kapslownica stołowa Grifo. 8. Suszarka na 44 butelki. 9. 8 wiader 20l -25l na słód, wężyki, rurki, złączki i inne przydaśki. 10. 8 skrzynek butelek 0,5l 11.Piwnica gdzie fermentuję i przechowuję gotowe piwo. W lecie temp. max 21C w zimie ze względu na piec CO tem. waha się w granicach 16 - 19C w oddzielnym pom. w piwnicy tzw. spiżarnia ze słoikami w lecie 21C w zimie 9-14C Sierpień 2013 Warka 1 Gotowy zestaw Stout owsiany 12 BLG 20l z CP Słód pilzneński 2 kg Słód monachijski 1,2 kg Słód karmelowy ciemny 0,3 kg Słód barwiący 0,2 kg i jęczmień palony 0,3 kg(spakowane oddzielnie) Płatki owsiane „Górskie” 0,8 kg Chmiel Marynka, granulat, 40 g Zadane S-04 Nie będę się rozpisywał tutaj na temat zacierania bo wszystko wykonałem ściśle wg przepisu z CP. Otrzymałem finalnie 41 butelek 0,5l Piwo nadaje się do picia po 2 miesiącach ale pełnię smaku dopiero po 3 miesiącach. Było to dla mnie pierwsze spotkanie z tym stylem piwnym i już wiem że będę często warzył. W tej chwili zostało mi 6 butelek i z żalem patrzę jak się kończy. Warka 2 Gotowy zestaw na Belgian Pale Ale 12 BLG 20l z CP Słód pilzneński 1,5 kg Słód monachijski 1,1 kg Słód wiedeński 1,0 kg Słód Biscuit 0,2 kg Słód Aroma 0,1 kg Słód Special B 0,1 kg Chmiel Lubelski, granulat, 40 gr Tutaj popełniłem wielkie odstępstwo od stylu i brzeczkę potraktowałem uwodnionymi S-04 których wcześniej kupiłem 2 opak. do Stoutu z obawy że fermentacja się nie zacznie, więcej tego błędu nie popełnię i będę używał tylko dedykowane do stylu. Piwo wyszło bardzo smaczne a że nigdy wcześniej nie piłem BPA nie mam odniesienia zresztą moi znajomi również i nikt się nie połapał. Warka 1 i 2 uwarzona w sierpniu i wrześniu do stycznia nic nie warzyłem byłem ciekaw jak butelkowane piwo zniesie upływ czasu, te wszystkie opowieści o kwachach i granatach przysporzyły mi trochę wątpliwości o moich kwalifikacjach jako piwowara i postanowiłem poczekać na wynik mojej pracy W grudniu po pierwszej degustacji i głośnym cmokaniu i innych zachwytach kupiłem śrutownik i zapas słodów, chmielu i drożdży do dalszych eksperymentów. Od 3 warki receptury staram się tworzyć samodzielnie oczywiście kierując się BJCP pomysłami forumowiczów a wszystko liczę w Promashu. W tej chwili jestem kompletnie zielony bo znam tylko smak Stoutu owsianego i BPA, mam nadzieję że to szybko nadrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 (edytowane) Warka 3 (11.01.2014) PALE ALE 12 BLG 22l 3,7kg pilzneński Strzegom 0,6kg monachijski II Strzegom 0,3 kg karmelowy 30 EBC Strzegom słody ześrutowane wsypane do 17l wody 66C 20 min 62C 10 min podgrzewanie do 72C 40 min. 72C wygrzew do 77C filtracja 30min użyłem 13l wody do wysładzania otrzymałem 23l brzeczki gotowanie: 25g marynka 65 min. 30g lubelski 5 min Po przelaniu do fermentora otrzymałem ok. 18,5l brzeczki o 14,5 BLG dolewam 4l wody aby uzyskać12BLG uwodnione drożdże Danstar Nottingham dodałem w temp. 22C Fermentacja w temp. 19C 18.01.2014 Przelałem na cichą BLG 2,5 Uwagi: Od warki 3 do grzania wykorzystuję piec węglowy "Anna" w tak zwanej letniej kuchni a teraz także browarze. Płyta pieca ku mojemu zdziwieniu nie ma tendencji do punktowego grzania jak palnik gazowy a dodatkowo mam miejsce na grzanie wody do wysładzania i w okresie zimowym w pomieszczeniu jest ciepło a koszty grzania pomijalne. Edytowane 20 Stycznia 2014 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 (edytowane) Warka 4 (18.01.2014) IRA 3,0kg pilzneński Strzegom 1,5kg monachijski II Strzegom 0,15kg karmelowy 150EBC Strzegom 0,15kg karmelowy 600EBC Strzegom słody ześrutowane wsypane do 17l wody 66C 25min 62C 10 min podgrzewanie do 72C 45min 72C 20 min przed końcem przerwy dodaję karmelowy 600EBC wygrzew do 77C filtracja 40min użyłem 15l wody do wysładzania otrzymałem 25l brzeczki gotowanie: 20g Marynka 65 min. 15g Styrian Golding5 min Po przelaniu do fermentora otrzymałem ok. 19,5l brzeczki o 15,5 BLG dolewam 4l wody aby uzyskać ok. 12,5BLG 6 łyżek gęstwy Danstar Nottingham dodałem w temp. 24C prosto z fermentora po warce 3. Fermentacja w temp. 19C ruszyła gwałtownie po ok. 2h jednak gęstwa ma moc. Edytowane 20 Stycznia 2014 przez beleg kedyz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 (edytowane) Warka 5 wstępny projekt, warzenie ostatni tydzień stycznia Czekoladowa Fantazja by Dori http://www.piwo.org/...a/page__st__160 zmodyfikowana pod moje zapasy surowców 2kg pilzneński Strzegom 2kg monachijski 24EBC Strzegom 0,2kg czekoladowy 400 Strzegom 0,2kg karmelowy 30 Strzegom 0,5kg pszeniczny jasnyStrzegom 0,2kg czekoladowy pszeniczny 900EBC Weyermann 0,05kg jęczmień palony 1200 EBC Strzegom 0,4kg płatki owsiane błyskawiczne "czarne" słody dodaję na wygrzew Celuje w okolice 14-15BLG przy 22l Pasuje mi efekt "oleistości, aksamitności" jaki wnoszą płatki owsiane i zastanawiam się czy nie zmienić ilości na 0,8 - 1kg 65min 20g Marynka 5min 20g Styrian Golding / Lubelski / EKG ? Edytowane 21 Stycznia 2014 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 (edytowane) Jak lubisz oleistość, to daj jeszcze 800g płatków żytnich. To jest dopiero olej! Edytowane 20 Stycznia 2014 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 @zgoda Dzięki za radę w takim razie dodam też żytnie. Ciekawe jak filtracja przebiegnie przy stoucie trwała 5h ale mam nadzieję że to wina 40cm filtratora z oplotu obecnie 1,2m leci jak błyskawica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Nie bój nic, przefiltruje się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Po dzisiejszym zakupie do zacieru prawdopodobnie dodam 0,4kg błyskawicznych owsianych i 0,4kg błyskawicznych żytnich. Zastanawiam się nad zwiększeniem ich ilości ale strach przed kilkugodzinną filtracją jest wręcz obezwładniający Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 1.2kg w zasypie 5kg filtrowało się bez najmniejszego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Warka 4 przelane na cichą, od dwóch dni stoi 4 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 30 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Warka 3 Rozlana z 70g syropu cukrowego do 45 butelek 0,5l, pozostało 2,5 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 (edytowane) Warka 5 Czekoladowa Fantazja by Dori (zmodyfikowana) 2,5kg pilzneński Strzegom 1,5kg monachijski 24EBC Strzegom 0,2kg czekoladowy 400 Strzegom 0,2kg karmelowy 30 Strzegom 0,5kg pszeniczny jasnyStrzegom 0,2kg czekoladowy pszeniczny 900EBC Weyermann 0,05kg jęczmień palony 1200 EBC Strzegom 0,8kg płatki żytnie (kleikowane) zacieranie: razem z kleikiem 21l wody 55C - 10min. 62C - 50min. 72C - 30min. 77C - wygrzew i filtracja (1,5h do przyjęcia) gotowanie: 65min 30g Marynka 5min 20g Styrian Golding Wyszło 20l ok. 17,5BLG dodałem 2l wody i wg kalkulatora wyszło 15,9 BLG W temp. 22C wlałem przemytą gęstwę Nottingham 2 pokolenie po warce 4. Fermentuje w pomieszczeniu 18C. Edytowane 10 Lutego 2014 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Warka 4 rozlana do 45 butelek 0,5l przy BLG 3,5. Cukru do refermentacji użyłem 60g przy 15C co powinno dać stężenie CO2 1,7 wg Beer Recipator. PS. Młode piwko zadziwiająco smaczne i ok. 0,5l przelałem do własnej gardzieli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Warka 5 Przelana na cichą, 5 BLG. W smaku zapowiada się super no i oleistość jak przepalonego diesla, "tegom chciał". Fajny kalkulator z korekcją pomiaru gęstości w zależności od temperatury http://www.musther.net/vinocalc.html#temperature Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 26 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 (edytowane) Warka 6 braggot 1kg pilzneński 0,5kg monachijski II 0,15kg karmelowy 150 0,05kg karmelowy 600 Zacieranie: 40min. 62C 20min. 72C Filtracja +6l wody do wysładzania 65 min marynka 20g 5 min lubelski 15g 15min 0,5kg ksylitol + 2kg miodu akacjowego i wielokwiatowego w tym ok. 300g sztucznego Wyszło ok. 23,5l 13blg zadane gęstwą po warce 5 8.03.2014 przelane na cichą przy 3,5 BLG 19.03.2014 Rozlane do 45 but. 0,5l z 90g cukru (najklarowniejsza warka) Edytowane 19 Marca 2014 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 3 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Warka 5 W 42 butelkach z 70g cukru (BLG pozostało 5). Już młode piwo bardzo smaczne no i mocno oleiste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 1 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 (edytowane) Warka 7 IPA liczone wg ProMash: 48,2 IBU ; 9,2SRM ; 18,1 EBC 4,2kg - pilzneński 1,1kg - monachijski 24 0,3kg - pszeniczny 0,2kg - karmelowy 30-40 0,2kg - karmelowy 150 Zacieranie: 50min 62C 20min 72C wygrzew 77C filtracja: do wysładzania 13l wody 77-75C czas filtracji 25 min. gotowanie: 60min - 40g marynka 5min - 15g EKG + 10g styrian golding w planie 20g EKG na ostatnie 4-5 dni cichej Po chłodzeniu i przelaniu do fermentatora wyszło ok. 24l brzeczki o 15BLG w temp. 23C Dodałem uwodnione DN i do piwnicy gdzie temp. 18-19C 13.05.2014 przelane na cichą 22,5l przy 3BLG 16.05.2014 dodałem 25g EKG 20.05.2014 w butelkach (44 szt. 0,5l) z 80g cukru (1,8 CO2) Edytowane 20 Maja 2014 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 3 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 (edytowane) Warka 8 Hefe Weizen 2,1kg - pilzneński 2,4kg - pszeniczny Zacieranie: (16l wody) 20min 44C 45min 62C 20min 72C wygrzew 78C filtracja: do wysładzania 15l wody 77-75C czas filtracji 45 min. gotowanie: 60min - 23g lubelski Po chłodzeniu i przelaniu do fermentatora wyszło ok. 22l brzeczki o 13BLG w temp. 24C Dolałem 2l wody i wg obliczeń wyszło 24l 12BLG. Dodałem uwodnione MAURIBREW WEISSi do piwnicy gdzie temp. 19C Po 2 dniach od zadania drożdży piana wychodzi rurką, następnym razem użyje węża. 24.05.2014 - rozlew do 47 0,5l butelek przy końcowym BLG 3 ze 140g cukru do nagazowania 2.4 CO2 Edytowane 24 Maja 2014 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 (edytowane) Otwieram sezon Warka 9 Stout owsiany (warzony 22.08.2014) Barwa wyliczona - 46 SRM IBU 48 0,8 kg płatki owsiany błyskawiczne 3 kg pilzneński Strzegom 0,6 kg monachijski II Strzegom 0,2 kg karmelowy 600 Strzegom 0,2 kg jęczmień prażony 1200 Strzegom 0,2 kg barwiący 1200 Strzegom 0,1 kg czekoladowy ciemny 1300 Strzegom Zacieranie jasnych słodów w temp. 67-66 C przez 90 min. w 20l wody Wygrzew 78 C i dodatek spalenizny, do wysładzania użyłem 13l wody Gotowanie: 60 min 35 g Marynka Chłodzenie do 23 C otrzymałem ok. 23l o ekstrakcie 13 BLG Dodane uwodnione S-04 po 8h drożdże pracują, fermentacja w pomieszczeniu 19C 30.08.2014 Przelałem na cichą, ok. 22l zeszło do 4BLG 11.09.2014 Zabutelkowane 43x0,5l z syropem cukrowym 70g Edytowane 11 Września 2014 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 (edytowane) Warka 10 American Amber Ale (warzone 23.08.2014) Barwa wyliczona 12,5 SRM IBU - 38 4 kg pale ale Optima 0,3 kg Monachijski II Strzegom 0,3 kg karmelowy czerwony Strzegom 0,2 kg karmelowy 30 Strzegom 0,2 kg pszeniczny jasny Strzegom 0,05 kg jęczmień prażony 1200 Strzegom Zacieranie na lenia 67-65 C przez 90 min w 20l wody spalenizna dodana na wygrzew 78 C Wysładzanie 12l wody Gotowanie: 60 min Warrior 15g 15 min Citra 15g 0 min Cascade 15g 0 min Willimate 15g Chłodzenie do 23 C otrzymałem ok. 21,5l o 14 BLG dolałem 1l wody źródlanej i wg obliczeń powinno być 22,5l - 13,4 BLG Dodane uwodnione S-05 Zapadła decyzja cichej nie będzie, planuję ok. 3 tyg. fermentacji i potem do butelek. 11.09.2014 Zabutelkowane 44x0,5l z syropem cukrowym 70g, końcowe blg 2,5, dość mętne wyszło ale zapach i smak amerykańskich chmieli wyraźny choć ich ilość dość symboliczna. Pierwsze piwo z amerykańskim chmielem mile zaskoczyło zobaczymy za 3 tygodnie. Po 3 tygodniach nagazowanie słabe zapach siarkowy który występował przy rozlewie prawie zanikł Po 4 tygodniach nagazowanie większe choć piana dość szybko opada, zapach siarki zniknął zupełnie piwo wyraźnie zyskało na smaku czyli trzeba dalej zostawić do dojrzewania ale aromat i smak chmieli dalej wyraźny. 25.10.2014 piwo zupełnie inne aromat i zapach amerykańskich chmieli zginął, na wierzch wyszedł karmel. Edytowane 25 Października 2014 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 (edytowane) Warka 11 Wędzony Foreign Extra Stout (warzone: 30.08.2014) Barwa wyliczona 44 SRM IBU - 60 Wg wyliczeń powinno wyjść 22l 18,5 BLG 1 kg wędzony 15-25 ppm Castle 2,6 kg pilzneński Strzegom 1,6 kg pale ale Optima 1 kg monachijski II Strzegom 0,2 kg czekoladowy 200 SRM Strzegom 0,4 kg płatki jęczmienne bł. 0,2 kg barwiący Strzegom 0,1 kg jęczmień palony Strzegom 0,2 kg czekoladowy pszeniczny ciemny Strzegom Woda do zacierania 24l do wysładzania 10l Zacieranie: 60 min 64-62C 30 min 73-72C Wygrzew 78C Po przelaniu zacieru do skrzyni filtracyjnej przypomniałem sobie o spaleniźnie, dodałem, wymieszałem i zostawiłem na 10 min. Gotowanie: Tylko na goryczkę 45g Iungi - 60 min, gotowanie 90 min Chłodzenie ok 15 min do 23C, whirlpool i zająłem się warką nr 9 tj przelałem na cichą. Po przelaniu do fermentatora otrzymałem ok. 23l 18 BLG zaszczepiłem gęstwą z warki 9 Stout bezpośrednio z fermentatora (5 łyżek), oznaki fermentacji już po 2h. Fermentuje w pomieszczeniu o temp. 19C 9.09.2014 - przelane na cichą, zeszło do 5 BLG. Miałem dodać 50g płatków dębowych średnio opiekanych ale że jest to mój pierwszy eksperyment z dębem i ze słodem whisky dodałem 30g i zobaczę jaki będzie efekt. W smaku jak na młode piwo zbyt słodkie mogłem śmiało zrobić 80 IBU (nauczka na przyszłość) 22.09.2014 - w 44 butelkach 0,5l z 70g cukru (wędzonka znacznie bardziej wyczuwalna) Edytowane 22 Września 2014 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 (edytowane) Ja bym dorzucił jeszcze więcej jęczmienia palonego. W końcu to stout. Edytowane 27 Sierpnia 2014 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 0.7kg słodów barwiących to mało? No bez przesady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 0,5 palonych i 0,2 "prawie" palony bo czekoladowy 400 EBC To moja przymiarka do risa "właściwego" teraz to taki cieńkusz lub mocarny FES wyjdzie a mam nadzieję że w styczniu będzie już pijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 4 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 (edytowane) Warka 12 AIPA (warzone 12 września 2014) Plan - 22l Barwa wyliczona 9,7 SRM IBU 69 wyliczone 6 kg pale ale Optima 0,3 kg karmelowy 150 Strzegom Zacieranie w 20l wody na lenia 65-62C 90min Wysładzanie: 14l wody Gotowanie: 60 min. Warrior 30g 20 min. Simcoe 25g Po wyłączeniu palników: 20g Citra 20g Cascade Drożdże: US-05 uwodnione 21.09.2014 Przelane na cichą, mocne zmętnienie po chmieleniu na zimno do lodówki na ostatnie 5 dni BLG 2,5 25.09.2014 20g Amarilo 20g Cenntenial 20g Citra 2.10.2014 Rozlew do 43 butelek 0,5l z syropem 45g cukru przy temp ok. 4C No i zobaczę co wyjdzie, powinno być mocno cytrusowe i nie wiem czy goryczka nie za słaba Całość z myciem 5,5h. Końcowe uwagi: Pomimo schłodzenia piwa do ok. 4-5C na ostatnie 5 dni cichej piwo dalej mocno mętne myślę że to wina szczepu drożdży bo przy Amber Ale było identycznie. Chmieliny ładnie opadły na dno pomimo tego dekantowałem przez pończochę co pozwoliło uratować dodatkowo ok. 1l. Następnym razem żelatyna zalecana. Edytowane 2 Października 2014 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się