Łukasz Klekowski Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 witam ostatnio zacieralem piwko Belgijskie Pale Ale na bazie strzegom Skład zestawu · Słód Pale Ale 2,8kg · Słód Monachijski typ I 1,2kg · Słód bursztynowy 0,4kg · Słód karmelowy 30 0,3kg · Chmiel goryczkowy Marynka 30g · Chmiel aromatyczny East Kent Golding 30g · Drożdże Safbref S-33 i wszystko niby bylo ok ale cos przeoczylem czyli temperaturke mialem jakie 70-72 stopnie proba jodowa wyszla ok wyszlo jakies 12 Blg ale po chmieleniu wyszlo 18 blg ( wygotowalo sie troche warki) zasypalem drozdzami i pierwsza dobe powiedzmy pracowało ok ale druga doba tak jak by stanelo i w rurce woda ani drgnie temp jest 19-21 stopni . i teraz czy bedzie ok czy nie ? pytam doswiadczonych piwowarow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 A zmierzyłeś gęstość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurand Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Rurka nie jest wyznacznikiem fermentacji zobacz czy jest piana i zmierz blg moze gdzieś jest nieszczelność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 wyszlo jakies 12 Blg ale po chmieleniu wyszlo 18 blg ( wygotowalo sie troche warki) To jakie blg początkowe założyłeś, bo nie wiem. 12 czy 18? Rurka nie jest żadnym wyznacznikiem. Zmierz po kilku dniach blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Klekowski Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Gestość pytasz sie o blg ? jesli tak to Blg koncowe przed dodaniem drozdzy mialo 18 blg ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 A skoro teraz się martwisz, to pewnie zmierzyłeś. Ile ma teraz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 (edytowane) A ile to jest tego "trochę" co się wygotowało? Najlepiej jakbyś podał wartość w jednostkach SI. Gdybyś z 12°Blg po wysłodzeniu, uzyskał po gotowaniu 15°Blg to jeszcze bym zrozumiał, ale w 18°Blg jakoś wierzyć mi się nie chce. Tak czy siak zostaw na minimum tydzień i dopiero po raz pierwszy sprawdzaj odfermentowanie. W międzyczasie sprawdź na czystej wodzie, w 20°C (lub 16°C, zależy w jakiej temperaturze masz wyskalowany cukromierz), czy pomiar pokaże 0°Blg. Podana w pierwszym poście temperatura 19-21°C to temperatura fermentacji, czy otoczenia? Edytowane 20 Stycznia 2014 przez KosciaK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Klekowski Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 teraz nie mierzylem . ale dlaczego nie jest mozliwe jesli np wygotowalo sie powiedzmy 4 litry warki ? powinno nniby miiec 25 litrow a zrobilelo sie 18 litrow . wiecie nie jestem jeszcze az tak doswiadczony zeby na wszystkie takie szczegolowe pytania odpowiadac . temperatura otoczenia to 19-21 stopni . dziekuje za tak szybkie odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Klekowski Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 blg tego piwka poinno miec jak w przepisie 12 blg . po ugotowaniu i chmieleniu wyszlo jak zmierzylem 18 blg . no i wsypalem drozdze jak pisalem wyzej pierwsza doba wszystko ok bulgotalo ale teraz cisza i nie wiem czy jest ok czy nie . po filtracji piwko mialo 11,5 blg ale gdy sie wygotowalo 18 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Coś nie pasuje. Z takiej ilości słodów nie da rady wycisnąć 18l 18blg. Przy mojej wydajności wyszło by 14,5l 18blg albo 18l 14,7 blg. Sprawdź spławik, może w między czasie przesunęła się skala. Tak czy siak pewnie pokrywa fermentora się rozszczelniła i dlatego nie bulka poczekaj tydzień i zmierz blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Klekowski Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 a po tygodniu czasu jakie powinno miec ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Może nie ochłodziłeś odpowiednio próbki? Jak nie bulka to dociśnij pokrywę, jak nic to nie da to trudno, nie będzie bulkania Nikt nie powie Ci ile powinno być po tygodniu, zwłaszcza, że pomiar nie był pewny. Teraz tylko zostaje cierpliwie czekać co z tego wyjdzie, nie zaglądaj za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się