mikun87 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 (edytowane) Wrzucę tu moje zapiski odnośnie moich początków, może przydadzą się innym takim laikom jak ja Tematem zainteresowałem się niecałe 3 miesiące temu, a już się robi 9. warka ;P na razie wszystko z puchy, ale aktualna jest na razie ostatnią, kolejna już będzie zacierana.1. Finlandia Jasne (1,0 kg) + ekstrakt jasny Mistr Sladek (pucha 1,5 kg)Pierwsze piwo i trochę porażka. Jako, że to pierwsza pucha, to chciałem zrobić zgodnie z instrukcją, ale jednak 1kg brewkita i 1,5kg ekstraktu to trochę za mało na taką ilość, dodatkowo zamiast zrobić 20 l piwa to ja wlałem 20l wody (a nawet więcej, bo okazało się, że w 5l butli mineralki jest ok 5,2-5,3l wody). Efekt: piwo, które smakuje jakby było rozmieszanie pół na pół z wodą. Poza tym, że jest rozwodnione nie mam zastrzeżeń. Wypiłem kilka butelek, a reszta czeka na lepsze czasy (może w letnie upały się skuszę).2. Cooper's Draught + ekstrakt WES jasny (pucha 1,7kg)Dałem trochę mniej wody, niż zaleca producent i wyszło 20,5 l bardzo fajnego piwka. Dość mocno goryczkowe, ale generalnie wszystkim smakuje, zdecydowanie lepsze po ok. miesiącu leżakowania niż zaraz po rozlaniu czy np. po 2 tygodniach. Zostało mi już tylko kilka butelek i będę co jakiś czas degustował. Generalnie brewkit bardzo dobry i godny polecenia3. piWES-04 bursztynowy (+drożdże Brewfem TOP)Zrobiłem ok. 11 l piwa z samego brewkitu bez dodatków. Bardzo słabo mi odfermentowało (z 11blg do 5blg) i nie mam pojęcia dlaczego. W trakcie fermentacji strasznie śmierdziało z pojemnika jakby jabłkami, przez co trochę wpadłem w panikę i nawet pisałem o tym na forum, zalatywało kwasem. Po rozlaniu bojąc się, że będzie coraz gorsze starałem się dość szybko je wypić, póki się całkiem nie zepsuje, aż w końcu się okazało, że po miesiącu kwas całkiem zniknął, a mi zostało tylko kilka butelek Ogólnie piwko bardzo dobre i wbrew temu, co niektórzy piszą wcale nie miało jakieś wielkiej goryczy, śmiało można robić WESy na taką ilość wody.4. Gozdawa pszeniczne + ekstrakt Gozdawa Superjasny (1,7kg)Miałem już zestaw z drożdżami dedykowanymi (BW11) i wyszedł bardzo dobry pszeniczniak. Da się kupić kilka lepszych pszenicznych w sklepie, ale jest też mnóstwo dużo gorszych, a jednak to wychodzi taniej Tu nie kombinowałem z mniejszą ilością wody, zrobiłem ok. 22,5l i jest naprawdę ok. Po ok. 1,5 miesiąca zrobił się trochę mniej kwaśny. Mimo zakończenia fermentacji, na wierzchu została dość gruba, bardzo gęsta piana, ale okazuje się, że to chyba te drożdże tak mają (innym też się zdarzało). Śmiało mogę polecić.5. Gozdawa lager + suchy ekstrakt jasny z glukozą (1kg pół na pół)Chyba znowu troche za dużo wody (wyszło mi ok. 21,5l brzeczki 11blg). Fermentacja przebiegła bez zarzutu (ok. 15-17 st. na drożdżach z zestawu), samo piwo jest niezłe, ale niestety brak jakiejkolwiek goryczki (to nie tak, że jest słaba, jej w ogóle nie ma). Wg np. mojej siostry (pija głównie Żubry, Tyskie itp.) jest dobre i czasem przychodzi podprowadzić mi jedno lub dwa, natomiast ja raczej wolę pić inne piwa. Ogólnie piwko dobre, ale bez wielkich rewelacji.6. Gozdawa Pale Ale + ekstrakt jasny Bruntal (pucha 1,7kg)Robiłem ok. 20 l piwa i niestety coś poszło nie tak, ale też nie wiem co. Fermentacja zatrzymała się dość wcześnie (z 13blg zeszło do 6blg), a samo piwo wyszło bardzo mętne. Trzymałem je na burzliwej dość długo (prawie 2 tygodnie), żeby się wyklarowało, ale nic z tego nie wyszło. Niestety nie miałem drugiego wiadra, więc po prostu przelałem do butelek i w samych butelkach drożdże opadły na dno i tworzą dość grubą warstwę. Najgorsze jest to, że przy otwieraniu unoszą się do góry razem z gazem, więc musze szybko przelewać do kufla od razu po otwarciu i zostawiać dość dużo na dnie, bo inaczej po powierzchni pływa nieciekawy osad. Co do samego piwa mam jedno zastrzeżenie: zapach. Naprawdę paskudnie śmierdzi (choć nie wiem do czego to porównać ), choć z drugiej strony, w smaku jest naprawdę dobre.[EDIT (20.02.2014): Po 2 miesiącach po smrodzie ani śladu, problem z drożdżami też zniknął, więc piwo po prostu potrzebowało czasu.]7. Gozdawa Cydr + cukier (1,0kg)Zrobiłem z tego ok. 19l cydru i wyszedł bardzo orzeźwiający, dość mocny napój Bardzo późno ruszyła fermentacja (mała piana pojawiła się po 3 dniach), ale potem do samego końca rurka bulgotała jak szalona i z 11,5blg zeszło do 0blg, więc procentów trochę ma. Fermentacja trwała dość długo i do butelek rozlałem dopiero po 12 dniach. W smaku bardzo fajny, choć gdybym robił jeszcze raz to chyba bym spróbował z trochę mniejszą ilością cukru i wody, żeby czuć więcej jabłek, ale i tak jestem bardzo zadowolony. Kolejny napój do spijania latem tylko dość szybko uderzający do głowy 8. Gozdawa Koźlak + ekstrakt jasny Bruntal (pucha 1,7kg) + ok. 150g suchego ekstraktu z glukoząWyszło 19,5l brzeczki 14,5blg, dałem mniej wody i dosypałem troszkę ekstraktu z glukozą żeby trochę podbić blg, w końcu to Koźlak W ciągu 6 dni przefermentowało mi do 5 blg i tak już zostało, po kilku dniach przelałem do butelek i na razie leżakuje. Nie mogłem wytrzymać i otwarłem jedną butelkę 0,33 już po niecałym tygodniu i zapowiada się super, prawdziwy koźlak tylko na razie czuć jeszcze taki dziwny posmak jak we wszystkich piwach z puchy, więc muszę czekać, aż się ułoży.9. Gozdawa Amber Lager + ekstrakt jasny Bruntal (1,7kg)Zrobiłem z tego 22l piwa, na razie jest we wiadrze i fermentuje, tym razem trochę kombinowałem z dochmieleniem i zobaczę co z tego wyjdzie. Minęło 6 dni, dzisiaj robiłem pierwszy pomiar i z 12 blg zeszło na razie do 5 ale drożdże wciąż pracują - temp. ok.16 st. Na tą chwilę w smaku przypomina mi trochę WES bursztynowy (warka 3.) więc jestem dobrej myśli.[EDIT (27.01.2014): Po 11 dniach burzliwej zabutelkowane z 4g glukozy na 0,5l, blg 3,5][EDIT (19.02.2014): Piwko spróbowane w ostatni weekend i wyszło świetne. Bardzo wyraźnie czuć karmel, ale też fajna, delikatna, choć zdecydowanie wyczuwalna goryczka. Jeśli chodzi o chmielenie to zrobiłem herbatkę chmielową (22g Saaz w 3 l wody przez 15 minut), a potem dorzuciłem jeszcze 10g Saaz na ostatnie 5 dni fermentacji. Efekt bardzo dobry, zwłaszcza paniom smakuje, bo nie jest za gorzkie Zdecydowanie jedno z bardziej udanych piw.]W międzyczasie kompletowałem sprzęt, muszę jeszcze tylko zamówić gar (wezmę 40-litrową emalię) i w przyszłym tygodniu zabieram się za zacieranie, będę robił warki po 20-25l. Na pierwszy ogień idzie Full Aroma Hops z przepisu na wiki, a potem na pewno jakieś pszeniczne i ipa (lub aipa).EDIT:10. Full Aroma Hops11. Marcowe12. Dark Ale (brewkit Gozdawa)13. Pszeniczne14, Pils15. Pacific Pale Ale16. American IPA17. Bitter18. FAH v2.0 (infekcja)19. Jasne (ekstrakt)20. American Amber Ale21. Witbier22. Pale Ale (infekcja)23. Polska IPA24. Angielska IPA25. Witbier26. Malinowe27. American Wheat28. American IPA29. Pszeniczne30. Belgian Pale Ale31. Weizenbock (infekcja)32. Dubbel33. American Amber Ale34. Belgian Amber Abbey35. Tripel36. Pszeniczne37. Belgian Dark Strong Ale38. Weizenbock39. Dunkelweizen40. Brown Ale41. Lager42. American IPA43. Chinook India Red Ale44. Koźlak45. Black IPA46. Wędzone 47. Grodziskie 48. Pale Ale 49. Oatmeal Milk Stout 50. Bitter ###. Cydr 51. Pale Ale (infekcja) 52. Bitter 53. American Wheat (?) 54. Polski Ale 55. Angielska IPA 56. Mandarina Pale Ale 57. APA 58. Niemiecka IPA 59. Polska IPA Edytowane 12 Grudnia 2015 przez mikun87 Gozdawa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Pierwsze zacierane piwko właśnie jest w garnku i się chmieli Wydaje mi się, że poszło nieźle, ale w którymś momencie trochę nie dopilnowałem temperatur i przez jakiś czas miałem wyższe o jakieś 3 stopnie... Czy taki blad moze duzo zepsuc? Miałem przez chwilę nawet 75 st. zamiast 70-72 (ale w miare szybko sie schlodzilo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Bezwładność cieplna takiego zacieru jest duża. W jednym miejscu miałeś 75 a w innym 70. Trzeba mieszać. Będzie dobrze. Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Mam nadzieję, że będzie ok Piwko już jest w fermentorze, wyszło 20l brzeczki 12 blg więc zgodnie z planem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 W FAH piana pojawiła się po ok. 24h i już po 2 dniach zniknęła, ale na razie oczywiście daję mu spokój, podejrzewam, że w weekend będę mógł zlać na cichą. Co do brewkitów, do których miałem zastrzeżenia: kolejny raz się potwierdza, że jednak piwku potrzebny jest czas i spokój od zabutelkowania Pale Ale minęło 5 tygodni i smród powoli znika, teraz pachnie jak normalne piwo, w smaku też zrobiło się jeszcze lepsze. Lager też jakby nabrał trochę smaku (choć oczywiście goryczki nie ma i już zapewne nie będzie ). Generalnie z moich obserwacji wynika, że przeciętne piwo z brewkita da się wypić już po 2 tygodniach, ale naprawdę dobre jest dopiero po co najmniej 5-6 tygodniach. I piwo z puchy jest chyba dość trudno zepsuć, jedyne nieudane to to pierwsze, a cała reszta jest co najmniej dobra Gozdawa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 (edytowane) #10. Full Aroma Hops - pierwsze zacierane Całość zrobiłem prawie identycznie jak na recepturze z wiki, miałem tylko już wspomniane drobne problemy z temperaturą. Słód: Pilzneński Strzegom 4,0kg Chmiel: Magnum (szyszki) - 25g Lubelski (szyszki) - 53g Zacieranie: 60-62 st. - 15 min. 70-72 st. - 45 min. 76-78 st. - 10 min. Chmielenie: Magnum 25g - 90' Lubelski 40g - 45' Lubelski 13g - 10' 20 l brzeczki 12 blg Drożdże: Gozdawa PAY7 Burzliwa 7 dni Temperatura: w pierwszych 3 dniach 18-19 st., potem ok. 20-21 Przelane na cichą przy 4 blg i dodałem 13g Lubelskiego Smak już teraz mi się podoba goryczka dosyć wyraźna, ale bardzo przyjemna. Mimo, że drożdże bardzo tanie to zebrałem gęstwę i władowałem do słoika [EDIT (07.02.2014): Zabutelkowane po 7 dniach cichej z ok. 4g cukru na butelkę, końcowe blg 4,0] [EDIT (15.02.2014): Piwko już po degustacji, smakuje wszystkim. Spróbowałem go już po 4 dniach od zabutelkowania i już było wystarczająco nagazowane, piana też ładna i dość długo się utrzymuje. Wniosek jest jeden: warto było się zabrać za zacieranie ] Temperatury dość sprzyjające, więc jutro zabieram się za dolniaka - marcowe wg przepisu z wiki http://www.wiki.piwo..._Fidler_(Infam), tylko zrobię trochę mniejszą warkę (ok. 26l) i na drożdżach Gozdawy GLW35, mogę zapewnić temp. otoczenia ok. 14 st., więc teoretycznie idealnie dla nich, zobaczymy jak się spiszą. Edytowane 2 Września 2014 przez mikun87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 (edytowane) #11. Marcowe wg. receptury http://www.wiki.piwo..._Fidler_(Infam) Słód: Pilzneński Strzegom - 3,75kg Monachijski I Strzegom - 2,0kg Carared Weyermann - 0,05kg Barwiący Strzegom - 0,016kg Chmiel: Marynka (granulat) - 31g Lubelski (granulat) - 4g Inne: Mech irlandzki - 10g Zacieranie: 53-56 st. - 15 min. 63-65 st. - 30 min. 71-73 st. - 20 min. Chmielenie: Marynka 27g - 70' Marynka 4g - 10' Lubelski 4g - 10' Mech Irlandzki 10g - 10' 25l brzeczki 14blg Drożdże: Gozdawa GLW35 Założenie było takie, żeby przelać na burzliwą 26l, więc wiele się nie pomyliłem, trochę zostawiłem na dnie razem z chmielinami, już mi się po prostu nie chciało męczyć żeby dostać dodatkowy 1l. Temperatura w piwnicy spadła do 13 st., więc z korzyścią dla piwka Znowu mały problem z temperaturą zacierania, ale na szczęście tylko przy pierwszej przerwie, zaczynam trochę ogarniać ten sprzęt, więc powinno być coraz lepiej [EDIT (15.02.2014): W 2 tygodnie odfermentowało do 5blg, właśnie przelałem na cichą. Temperatura otoczenia cały czas była w okolicach 14-15 st. Drożdże dość późno wystartowały bo przez 3 dni nie było żadnych oznak fermentacji, przeniosłem na parę godzin w ok. 20 st. i zamieszałem i w końcu ruszyły.] [EDIT (05.03.2014): Zabutelkowane po 14 dniach burzliwej i 16 dniach cichej. Końcowe blg 3,5.] Edytowane 4 Marca 2014 przez mikun87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 7 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 (edytowane) #12. Dark Ale Brewkit Gozdawa +0,5kg suchego ekstraktu +0,4kg glukozy Zostało mi trochę ekstraktu, więc przy okazji zamówiłem sobie jedną puchę Nie ma co się za wiele rozpisywać, drożdże z zestawu sobie zostawiłem, a do brzeczki zadałem gęstwę z #10. FAH. Wyszło mi ~18,5l 12blg. Fermentacja zaczęła się już po kilku godzinach. [EDIT (15.02.2014: Po 8 dniach odfermentowało do 4,5blg. Mimo, że to brewkit, to tym razem przelałem na cichą, bo jest trochę mętne. Nie aż tak jak Pale Ale, ale jednak.] [EDIT (20.02.2014: Piwo zabutelkowane po 5 dniach cichej. Mętność całkowicie zniknęła i co ciekawe na dnie fermentora był dość duży osad, więc dobrze mu to zrobiło.] Edytowane 20 Lutego 2014 przez mikun87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 (edytowane) #13. Pszeniczne Gotowy zestaw ze sklepzinnejbeczki.pl Słód: Pszeniczny Soufflet - 2,5kg Pilzneński Soufflet - 1,6kg Monachijski Soufflet - 0,25kg Monachijski II Strzegom - 0,3kg Chmiel: Lubelski (granulat) - 20g Zacieranie: 44-46 st. - 15 min. 63-65 st. - 20 min. 71-73 st. - 45 min. 77-78 st. - 15 min. Chmielenie: Lubelski 20g - 60' Wg instrukcji zestaw przewidziany na 20l 12,5blg ale wyszło więcej - 23l 12,5blg Drożdże: Gozdawa BW11 [EDIT (27.02.2014): zabutelkowane po 10 dniach burzliwej (cichą pominąłem), końcowe blg 3,0, temperatura przez całą fermentację 21-23 st. (większość czasu bliżej tej dolnej granicy).] Edytowane 27 Lutego 2014 przez mikun87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 (edytowane) #14. PilsWg receptury http://www.wiki.piwo.org/Pils_(Pils_Poznański),_Artur_Olender_(2artur2)Słód:Pilzneński Strzegom - 4,2kgChmiel:Marynka (granulat) - 46gLubelski (szyszki) - 30gZacieranie:64-66 st. - 15 min.71-73 st. - 45 min.Chmielenie:Marynka 23g - 75'Marynka 23g - 45'Lubelski 30g - 15'20l 12blgDrożdże: Gozdawa GLW35 (gęstwa z #11.)[EDIT (20.03.2014): Przelane na cichą po 8 dniach przy 4 blg, gęstwa ruszyła dużo szybciej niż uwodnione sucharki przy marcowym i dość szybko sobie poradziła z fermentacją. Następnym razem najpierw zrobię słabsze piwko na sucharach, a mocniejsze na gęstwie.]Zabutelkowane po 13 dniach cichej przy ok. 2,75-3,0blg Edytowane 12 Grudnia 2015 przez mikun87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 23 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 (edytowane) #15. Pacific Pale Ale Gotowiec z alepiwo.pl Słód: Pale Ale - 3,8kg Karmelowy jasny - 0,3kg Chmiel: Topaz (granulat) - 10g Galaxy (granulat) - 50g Zacieranie: 66-69 st. - 70 min. 76-78 st. - 10 min. Chmielenie: Topaz 10g - 55' Galaxy 20g - 5' Galaxy 30g - 1' 20,5l 12blg Drożdże: Safale US-05 To pierwsze moje piwo na takich egzotycznych chmielach, już się nie mogę doczekać efektu. Po niecałych 24h pojawiła się już piana, temp. utrzymuję na poziomie 19-20 st. Całość pachnie niesamowicie Drożdże potem posłużą mi do AIPA. [EDIT (30.03.2014): Przelane na cichą po 7 dniach przy 2,5blg] [EDIT (02.04.2014): Zabutelkowane po 10 dniach cichej, zeszło do 2,0blg. Spróbowałem trochę przy rozlewie, pachnie i smakuje cudnie ] [EDIT (23.04.2014): Niestety piwo dość powoli się nagazowuje, minął ok. miesiąc od butelkowania, a gazu wciąż mało, ale powoli się poprawia. W smaku super, dość wyraźna goryczka i świetny aromat Galaxy, bardzo orzeźwiające ] Edytowane 2 Września 2014 przez mikun87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 (edytowane) #16. AIPAGotowiec ze sklepzinnejbeczki.plSłód:Pizneński - 3,1kgMonachijski - 1,0kgMonachijski II - 0,6kgPszeniczny - 0,5kgBursztynowy - 0,3kgChmiel:Chinook - 25gCentennial - 20gCascade - 35gZacieranie:68->65 st. - 90 min.76-78 st. - 15 min.Chmielenie:Chinook 25g - 60'Centennial 20g - 20'Cascade 35g - 5'20,5l 15,5blgDrożdże: Safale US-05 (gęstwa po #15)O ile zacieranie przebiegło bezproblemowo, to dałem ciała przy czymś innym... Jednego dnia przelewałem #15. na cichą i warzyłem AIPA i po prostu wlałem schłodzoną brzeczkę do fermentora, z którego chwilę wcześniej zlałem Pacific Pale Ale. Niestety nie wziąłem pod uwagę, że taka gęstwa może szybko ruszyć i zalałem ją brzeczką o temp. 25 st. i całość wstawiłem do chłodnego pomieszczenia... Po ok. 7 godz. fermentacja już szła na całego, a temperatura spadła do docelowych 20 st. dopiero po ok. 24h już trwającej burzliwej. Mimo tego jestem dobrej myśli, bo dzisiaj spróbowałem, jak smakuje i na razie nie wyczuwam niczego złego. W ciągu 6 dni zeszło z 15,5 do 3,5blg, jutro lub pojutrze zlewam na cichą.[EDIT (05.04.2014): Przelane na cichą po 7 dniach przy 3,5blg. Gęstwa zebrana do słoików i posłuży do AAA i może czegoś jeszcze][EDIT (14.04.2014): Zabutelkowane po 10 dniach cichej, dość głęboko odfermentowało: 2,5blg] Edytowane 12 Grudnia 2015 przez mikun87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 (edytowane) Opiszę jeszcze swoje wrażenia odnośnie niektórych piw.#10. FAH - goryczka jest w porządku, nie jest żadnym szokiem nawet dla wielbicieli koncerniaków, natomiast przez kilka tygodni aromat Lubelskiego był trochę drażniący, po ok. miesiącu wszystko się ułożyło i piwko zrobiło się świetne. Od tej pory zaczęło schodzić najszybciej ze wszystkich i mam już tylko kilka butelek Za kilka dni zrobię kolejną taką samą warkę, może dam trochę mniej Lubelskiego.#11. Marcowe - trochę zbyt nachalna słodycz, ale na razie piwo jest bardzo młode, pewnie się ułoży za jakiś czas.#12. Dark Ale - po mętności nie ma ani śladu, ale wciąż czuję lekko drożdżowy posmak, też chyba jeszcze potrzebuje czasu.#13. Pszeniczne - trochę mało bananów, ale bardzo przyjemna słodycz i lekki aromat chmielu. Bardzo mi przypomina pszenicę Corneliusa.Pszenica z brewkita najlepsza była w okresie od 2tyg. do ok. 2,5mies. od rozlewu, teraz już prawie nie czuć banana, kwasek też zniknął, mimo to wciąż jest b.dobrym piwem, ale już prawie nie czuć, że to pszenica.Koźlak zrobił się naprawdę dobry dopiero po ponad 2 mies. od rozlewu. Jedyny minus to trochę kiepska piana, ale poza tym to chyba najlepsze moje piwo z brewkitu.Niezbyt zadowolony jestem z cydru, po dłuższym leżakowaniu prawie nie czuć jabłek... Chyba rzeczywiście lepiej byłoby zrobić najwyżej 15l z połową cukru, albo nawet jeszcze mniej. Dolewam sobie trochę soku jabłkowego i wtedy jest ok W najbliższych planach: FAH, American Amber Ale, jakiś lekki Bitter Edytowane 12 Grudnia 2015 przez mikun87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 (edytowane) #17. Bitter Wg receptury http://www.piwo.org/...ro/#entry259027 (czyli chyba to samo co gotowiec z alepiwo.pl) z małymi modyfikacjami z mojej strony - dałem o 250g więcej Pilzneńskiego i zamieniłem Marynkę na Challengera Słód: Pizneński Strzegom - 3,0kg Karmelowy 30 Strzegom - 0,25kg Caramunich Weyermann - 0,25kg Chmiel: Challenger - 25g EKG - 25g Zacieranie: 66-68 st. - 70 min. 76-78 st. - 10 min. Chmielenie: Challenger 25g - 50' EKG 15g - 20' EKG 10g - 5' 21,5l 10blg Drożdże: Gozdawa PAY-7 [EDIT (14.04.2014): Po 5 dniach poszło na cichą przy blg 3,0, po kolejnych 7 dniach zabutelkowane - 2,5blg] Edytowane 17 Grudnia 2014 przez mikun87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) #18. FAH v2.0 Praktycznie nic nie zmieniałem, dałem tylko odrobinę mniej Lubelskiego i trochę krócej gotowałem, ale za to chmieliłem częściowo granulatem, a nie samymi szyszkami i tym razem bez woreczka, więc pewnie wyjdzie podobnie. Zrezygnuję też z Lubelskiego na zimno. Słód: Pilzneński Strzegom 5,0kg Chmiel: Magnum (szyszki) - 34g Lubelski - 54g Zacieranie: 60-62 st. - 15 min. 70-72 st. - 45 min. 76-78 st. - 15 min. Chmielenie: Magnum 34g - 70' Lubelski 41g - 45' Lubelski 13g - 10' 26,5 l brzeczki 12 blg Drożdże: Gozdawa PAY7 (gęstwa po #17) Niestety brak chłodnicy zaczyna coraz bardziej denerwować (na razie chłodziłem w wannie), znowu brzeczka miała ok. 24 st. jak zlewałem ją na gęstwę (było późno, a nie chciałem czekać do rana), fermentacja ruszyła praktycznie od razu i potrzebna była prawie cała doba, żeby temp. spadła do 20 st. Następna warka już powinna być z chłodnicą, dzisiaj zamawiam rurkę miedzianą. [EDIT (14.04.2014): Przelane na cichą po 7 dniach, blg 4,0] [EDIT (23.04.2014): Zabutelkowane po 7 dniach burzliwej i 9 dniach cichej przy 3,0blg, ale niestety chyba będzie mój pierwszy kwas... Piwo jest bardzo mętne i lekko kwaśne, w butelkach powoli się klaruje, ale niestety za dobrze się nie zapowiada. Podejrzewam, że mogło złapać infekcję zaraz na początku burzliwej, jak zaczęło wychodzić górą fermentora (gęstwa i temp. 24 st...)] [EDIT (02.05.2014): Już po pierwszej degustacji i na szczęście nie jest tak źle, jak się obawiałem. W ciągu 10 dni się wyklarowało, a kwas rzeczywiście jest, ale ledwo wyczuwalny i spokojnie można wypić piwko ze smakiem] [EDIT (01.06.2014): Niestety z każdym dniem kwas robił się coraz większy (w sumie należało się tego spodziewać) i po ok. miesiącu od zabutelkowania już się nie dało tego wypić. Prawie 1,5 skrzynki piwa pójdzie w kanał...] Edytowane 17 Grudnia 2014 przez mikun87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) #19. JasneEkstrakt słodowy Bruntal jasny 1,7kgChmiel:Magnum (szyszki) - 22gSaaz (granulat) - 18gChmielenie:Magnum 13g - 60'Magnum 9g - 30'Saaz 9g - 15'Saaz 9g - 5'10,5l 12blgDrożdże: Safale US-05 (gęstwa po #16)Piwo zrobione w celu pozbycia się resztek w najbliższych planach nie uwzględniałem ani Saaza, którego miałem bardzo mało, ani Magnum (chcę się go jak najszybciej pozbyć bo denerwują mnie szyszki, wolę granulat), zalegał mi też ostatni ekstrakt.[EDIT (03.05.2014): Zabutelkowane po 14 dniach (bez cichej) przy 2,0blg][EDIT (01.06.2014): Piwo wyszło nadspodziewanie dobre Z założenia był to taki śmietnik na pozbycie się resztek, a wyszło super. Bardzo fajnie smakuje ekstrakt z Bruntala, za to goryczka jest dość słaba, nie wiem czy ten mój Magnum się już po prostu nie zestarzał ] Edytowane 12 Grudnia 2015 przez mikun87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mietekii Opublikowano 3 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 7. Gozdawa Cydr + cukier (1,0kg) Zrobiłem z tego ok. 19l cydru i wyszedł bardzo orzeźwiający, dość mocny napój Bardzo późno ruszyła fermentacja (mała piana pojawiła się po 3 dniach), ale potem do samego końca rurka bulgotała jak szalona i z 11,5blg zeszło do 0blg, więc procentów trochę ma. Fermentacja trwała dość długo i do butelek rozlałem dopiero po 12 dniach. W smaku bardzo fajny, choć gdybym robił jeszcze raz to chyba bym spróbował z trochę mniejszą ilością cukru i wody, żeby czuć więcej jabłek, ale i tak jestem bardzo zadowolony. Kolejny napój do spijania latem tylko dość szybko uderzający do głowy Mam pytanie co do tego cydru. Też go zrobiłem i rzeczywiście jest tak jak piszesz że za mało czuć jabłka. Ale u mnie się pojawił taki posmak w głębi jakby zgniłych owoców i psuje on cały efekt. Też coś takiego miałeś? Czy ewentualnie smak się z czasem ułoży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 3 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 Smak za wiele się nie zmieniał z upływem czasu. Jedyna różnica to te jabłka, których jakby trochę ubyło po ok. 2-3 miesiącach, ale żadnych dziwnych posmaków, zgnilizny nie miałem, więc może to jakaś infekcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mietekii Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Dzisiaj otworzyłem sobie na próbę, bo 2 tygodnie temu się zraziłem i nie piłem Cydru. I oto smak się ułożył, posmak jeszcze nie całkiem ale zanika. Niestety jabłek nie przybyło Jeszcze mam pytanie o brewkity Gozdawy bo widzę, że miałeś z nimi kilka przygód. Ja to wygląda jakościowo i smakowo? Bo cenowo raczej drogo. Ale muszę zrobić na szybko kilka warek i chyba się zdecyduję. Mógłbyś ewentualnie coś podpowiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 5 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Drogo? Przeciez to najtansze brewkity poza WES-ami Jakościowo wg mnie są ok, ale trochę mało goryczkowe. Bardziej mi przypadły do gustu ich ciemniejsze piwa (Amber Lager, Dark Ale, Koźlak), niż jasne (wyjątek to Pszeniczne - jest świetne). Jeśli będziesz robił coś jasnego (Lager, Pale Ale, nie wiem jak wygląda to z resztą) to radzę dorzucić trochę chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mietekii Opublikowano 5 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Drogo w porównaniu z zacieraniem. Jak przeliczam zwykłą zacieraną warkę z suchymi drożdżami to wypada około 70-80 gr za butelkę. Z brewkitu 2 zł. A jak mam gęstwę z poprzedniej warki to nawet 50 gr. W każdym bądź razie dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 (edytowane) #20. American Amber Ale Gotowiec z alepiwo.pl Słód: Pilzneński - 3,4kg Monachijski - 0,4kg Karmelowy jasny - 0,5kg Caraamber - 0,5kg Chmiel: Cascade - 55g Zacieranie: 66-68 st. - 70 min. 76-78 st. - 10 min. Chmielenie: Cascade 25g - 50 min. Cascade 15g - 20 min. Cascade 15g - 5 min. 22l 13blg Drożdże: Safale US-05 (gęstwa po #16.) Zabutelkowane po 9 dniach burzliwej i 9 dniach cichej przy 2,5blg Piwko fajne, ale trochę brak mi aromatu, przy następnej warce tego typu obowiązkowo dorzucę coś na zimno. Edytowane 1 Czerwca 2014 przez mikun87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 (edytowane) #21. WitbierNie będę się za wiele rozpisywał, bo na pewno będzie porażka. Pośpiech, zmęczenie (późna pora), dużo niższa niż zwykle wydajność (beznadziejny słód), przesunięta skala w cukromierzu (co zauważyłem dopiero następnego dnia) i do tego drżąca ręka po kilku piwkach poskutkowały tym, że w brzeczce wylądował prawie 1 kg cukru Ostatecznie otrzymałem 23l brzeczki ok. 14,5-15blg.W tej chwili trwa jeszcze cicha fermentacja, pod koniec tygodnia będę butelkował, zobaczymy, czy będzie się to w ogóle nadawało do picia [EDIT (07.06.2014): Zabutelkowane przy ok. 2blg. Po 3 dniach otwarłem jedną butelkę i niestety oprócz pomarańczy strasznie czuć alkohol...][EDIT (12.06.2014): Alkohol jest już trochę mniej wyczuwalny, ale ogólnie w smaku bardziej przypomina mi słabe wino, niż piwo Mimo wszystko da się to wypić, ale hitem na pewno nie będzie][EDIT (04.07.2014): Podaję to jak cydr, który zrobiłem wcześniej, tzn. ok. 2/3 kufla witbiera i uzupełniam sokiem jabłkowym i w takiej formie jest świetne ] Edytowane 12 Grudnia 2015 przez mikun87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 (edytowane) #22. Pale Ale Słód: Pilzneński - 3,0kg (1kg Bruntal, 2kg Strzegom) Monachijski - 1,0kg Karmelowy czerwony - 0,25kg Chmiel: Magnum - 33g Sybilla - 30g Lubelski - 22g Zacieranie: 64-67 st. - 50 min. 72 st. - 20 min. 76-77 st. - 10 min. Chmielenie: Magnum 33g - 60 min. Sybilla 30g - 30 min. Lubelski 22g - 10 min. 21,5l 12,5blg Drożdże: Gozdawa PAY7 [EDIT (07.06.2014): Przelane na cichą po 6 dniach przy 4,5blg] [EDIT (19.06.2014): Zabutelkowane po 7 dniach cichej, blg już nie zeszło niżej, zostało 4,5. Niestety znowu wygląda na infekcję. Czuć mały kwasek, ale na razie dużo mniejszy niż przy #18., więc trzeba to szybko wypić, póki jeszcze jest dobre. Na szczęście pojutrze mam w domu małą imprezę na ok. 15 osób, więc jak się goście napiją lepszego piwa będę rozdawał to, mam nadzieję że zejdzie co najmniej 1 skrzynka Na tą chwilę kwach jest na tyle mały, że piwo naprawdę jest smaczne i poza mną praktycznie nikt nie czuje, że coś jest nie tak, ale czuję, że coś tam się rozwija.] [EDIT (04.07.2014): Na szczęście prawie nic się nie zmarnowało. na ostatnich imprezach jak już goście napili się lepszych piw to dawałem to i na dzień dzisiejszy zostało mi tylko 6 butelek po ponad 3 tygodniach od butelkowania kwas jest już wyczuwalny i jeśli tego nie wypiję w ciągu tygodnia, to pewnie pójdzie w kanał] Edytowane 17 Grudnia 2014 przez mikun87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 7 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 (edytowane) #23. PIPA Miała być PIPA, ale coś nie wyszło... Drugi raz mam problem z tragiczną wydajnością (wyszło 22,5l ok. 10,5blg z 5,5kg słodów!). To samo miałem z Witbierem, tam też wydajność była dużo niższa. To, co łączy te warki, to słód z tego samego zamówienia z tego samego sklepu (nigdy wcześniej tam nie zamawiałem)... #22. była robiona na słodzie z innego sklepu i tam problemu nie było, mimo że to też Strzegom, choć kupiony ok. 2 miesiące wcześniej. Jakaś trefna partia albo źle ześrutowane? (nie mam śrutownika i zamawiam już ześrutowane) Od następnej warki będę mierzył blg przed gotowaniem, do tej pory zawsze mierzyłem dopiero w fermentorze już po chmieleniu i ewentualnie dolewałem wody, jeśli było za wysokie (nigdy wcześniej nie zdarzało mi się za niskie). Brzeczka już jest w fermentorze, ale nie wiem, czy będzie się to nadawało do picia, bo celowałem w ok. 15blg i sypnąłem ponad 100gr chmielu. [EDIT (12.06.2014): Podaję recepturę: Słód: Pale Ale - 5,0kg Karmelowy 150 - 0,25kg Bursztynowy - 0,25kg Karmelowy 600 - 0,05kg +ekstrakt suchy, jasny Bruntal - 1,0kg (dodany po 5 dniach fermentacji dla podbicia ekstraktu) Chmiel: Iunga - 25g Marynka - 15g Sybilla - 50g Lubelski - 30g Zacieranie: 66-68 st. - 75 min. 77-78 st. - 15 min. Chmielenie: Iunga 25g - 60 min. Sybilla 30g - 30 min. Marynka 15g - 30 min. Lubelski 30g - 15 min. Sybilla 20g - 5 min. Drożdże: Gozdawa PAY7 (2 saszetki) 22,5l 10,5blg Miałem zamiar użyć gęstwy z poprzedniej warki, ale zapach wydawał mi się trochę podejrzany (na szczęście fałszywy alarm ), więc żeby się nie stresować wolałem dać nowe. Nastawiałem się na okolice 15blg, więc uszykowałem od razu z 2 torebek (to były jeszcze te małe 7g), później się okazało, że niepotrzebnie... [EDIT: a jednak niestety nie fałszywy alarm, bo wyszedł lekki kwas, dobrze że dałem nowe drożdże] Po 5 dniach fermentacji dolałem 2,5l wody, w której wcześniej zagotowałem 1kg suchego, jasnego ekstraktu z Bruntala. Ostatecznie wyszło 25l brzeczki i blg chyba nie będzie za bardzo odbiegało od tego, co sobie założyłem na początku, za to IBU trochę spadnie] [EDIT (19.06.2014): Po 8 dniach przelane na cichą przy ok. 5,5blg, dodałem po 15g Sybilli i Lubelskiego] [EDIT (14.07.2014): Zabutelkowane po 10 dniach cichej, zeszło tylko do 5,0blg. Bardzo fajne piwo, obawiałem się co wyjdzie z takiej porcji polskiego chmielu, ale jest naprawdę OK, ratowanie go ekstraktem też było dobrą decyzją. Wyszło trochę ciemniejsze, niż się spodziewałem (ciemny brąz) i ma świetną pianę, jeszcze w żadnym nie miałem takiej gęstej i długo się utrzymującej ] Edytowane 2 Września 2014 przez mikun87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się